Rectificarea bugetară poate fi adoptată FĂRĂ AVIZUL CSAT. Doi foști judecători CCR: Doar prin decizia Parlamentului

Rectificarea bugetară poate fi adoptată FĂRĂ AVIZUL CSAT. Doi foști judecători CCR: Doar prin decizia Parlamentului
Publicat: 05/09/2018, 10:44
Actualizat: 25/03/2019, 21:10

Fostul judecător CCR Toni Greblă a declarat că maniera în care președintele Klaus Iohannis a tratat cererea de avizare a rectificării bugetare îi dă dreptul Guvernului de a adopta proiectul fără avizul CSAT, adăugând că ședința Consiliului a fost suspendată în mod abuziv.

„O asemenea speță nu este reglementată în legislația noastră, pentru simplul motiv că legiuitorul nu și-a imaginat că între puterile și autoritățile statului pot exista atâtea acțiuni șicanatorii. Se poate intepreta că suspendarea ședinței CSAT, hotărâtă de președintele României, este un abuz de drept pentru că era obligatoriu să convoace imediat ceea ce Guvernul a solicitat CSAT, pentru a aviza proiectul de rectificare a bugetului. Maniera în care a procedat președintele este un evident abuz de drept. Prin urmare, în această situație, conform unui adagiu latin, „nimeni nu poate invoca propriul comportament neloial pentru a obține drepturi”, cred că e îndreptățit Guvernul să adopte rectificarea bugetară fără avizul CSAT. Ne aflăm în fața nu a unui aviz negativ ce e reglementat în lege, ci practic în fața unui refuz de a aviza o asemenea solicitare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul judecător CCR Toni Greblă.

Toni Greblă a mai precizat că avizarea rectificării bugetare este urgentă, dat fiind faptul că prevederi din Legea pensiilor au intrat deja în vigoare.

„Având în vedere faptul că bugetul este un tot unitar și nu poate fi rectificat pe porțiuni, pe capitole, neavizarea acestui proiect mai ales în condițiile în care pesta porcină se extindă iar anumite prevederi din Legea pensiilor (…) au intrat în vgoare, rectificarea apare și ca o urgență. Președintele își asumă și consecințele politico-sociale ce decurg din acest refuz”, a mai spus fostul judecător.

La rândul său, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că rectificarea bugetară poate fi adoptată, după ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar dacă acesta este negativ sau nu a fost dat, însă decizia trebuie luată de Parlamentul României nu de Guvern, prin Ordonanța guvernamentală.

„Este o practică, o decizie Curții Constituționale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă și să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem.Nimeni nu îl poate opri să facă asta”, a decarat Zegrean.

Precizările vin după ce președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ședința CSAT a fost suspendată și așteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare, după ce membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

„Nu s-a putut obține consens, unanimitate și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Așadar am suspendat ședința CSAT”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a cerut Executivului să vină cu un proiect care să elimine tăierile „inexplicabile” ale bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale.

„Prin această suspendare am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip șicană politică, să se revină la discuții, la colaborări și imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare. (…) Dacă dorim să insistăm pe șicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puțin mai greu (…) România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (…) Avem instituții, avem servcii performante care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă”, a spus Iohannis.

Guvernul se reunește miercuri, începând cu ora 13.00, fiind căutată o soluție privind deblocarea situației ce vizează proiectul rectificării bugetare. Ședința este programată la Palatul Victoria de la ora 13.00, iar Executivul nu a publicat, până a această oră, proiectele aflate pe ordinea de zi. În cazul în care nu se va găsi urgent o soliție, ministrul de Finanțe anunță că efectele se vor vedea inclusiv la nivelul acordării salariilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar