Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis să retragă de pe ordinea de zi a plenului proiectul de lege prin care se recunoștea grupa I de muncă, ceea ce ar fi facilitat pensionarea a aproximativ 65.000 de persoane.
Deși președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Florin Iordache, anunța ieri că există voință politică pentru a trece această lege, membrii Biroul Permanent au fost informați astăzi că această lege nu poate trece până memorandumul cu FMI nu este aprobat în board-ul acestei instituții. Mircea Toader – PDL a declarat pentru gândul că în cadrul Biroului Permanent s-a motivat amânarea legii din cauza memorandumului cu FMI.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a declarat că FMI nu a informat-o că se opune acestei legi, dar că va avea o discuție cu reprezentanții Fondului. Ea a ținut să precizeze că nu a spus vreodată că FMI se opune acestui proiect de lege, pe care ministerul îl susține. Președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților preciza ieri că Ministerul nu a susținut proiectul de lege în forma aceasta.
„Nu am afirmat că FMI se opune acestei inițiative legislative, nu m-a sunat FMI și nu mi-a comunicat acest lucru, nu am declarat niciodată că mă opun acestei inițiative legislative. După această discuție sigur că o să contactez FMI și o să-i întreb dacă ceea ce voi ați comunicat este adevărat și o să le și trimit inițiativa parlamentară pentru a o vedea. Eu nu am comunicat vreodată cifra de 60.000 de români care s-ar putea pensiona. Este greu de stabilit pentru că sunt dosare care trebuie depuse, nu le avem în evidență. Dintr-un calcul foarte estimativ pe care l-am făcut noi la minister nu cred că vor depăși 20.000 în anul următor, dar este un calcul foarte estimativ”, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Ministrul a precizat că există în buget prevăzută o „sumă globală” de 200 de milioane de lei.
„Noi avem bani în buget, am prevăzut o sumă de buget, calculată și ea aproximativ. Da, susțin această inițiativă pentru că este vorba de o discrimare care trebuie reparată.. Momentul în care se va face această reparație, când va fi aprobată și forma este la latitudinea Parlamentului. Noi am prevăzut o sumă globală pentru mai multe activități , de peste 200 milioane de lei”, a spus Câmpeanu.