El a spus, într-o conferință de presă, că rezultatele finale și oficiale comunicate de BEC arată că referendumul pentru demiterea președintelui țării este invalid.
„PDL cere USL să accepte că a pierdut și să respecte prevederile legii, așa cum a promis românilor și partenerilor europeni. Cerem ca imediat după ce Curtea Constituțională se pronunță, USL să convoace Birourile Permanente reunite ale Camerelor, care, la rândul lor, să convoace ședința comună a Camerelor pentru a putea fi citită decizia Curții. Dacă nu vor face acest lucru, vom face noi demersurile necesare convocării Parlamentului pentru a putea fi citită decizia Curții Constituționale”, a precizat Vasile Blaga.
El a arătat că referendumul „este un capitol încheiat” și USL „trebuie să treacă în sfârșit la guvernarea țării”.
De asemenea, Blaga a arătat că familia socialistă europeană din care face parte PSD le-a dat reprezentanților USL un sfat bun, cerându-le să accepte revenirea președintelui la Cotroceni și să înceapă să se ocupe de problemele reale ale României.
„PDL este deschis dialogului și considerăm că prima condiție pentru un dialog eficient este ca USL să renunțe la încălcarea repetată a legii și să recunoască rezultatele referendumului și să nu mai facă deosebire între cetățeni români care au votat «Da», care au votat «Nu» și care nu s-au prezentat la vot. Ei trebuie să guverneze națiunea română de 22 de milioane de cetățeni”, a precizat Vasile Blaga.
Întrebat despre cazul în care Curtea Constituțională ar lua în calcul alte date decât cele prezentate la referendum, Vasile Blaga a spus că „nu are cum și nu crede acest lucru”.
„Nu are cum. E absurd, dar dacă asta va fi, asta va fi. Nu cred, nu are nicio logică”, a adăugat Vasile Blaga.
Curtea Constituțională se va întruni miercuri, la ora 14.00, pentru a lua în discuție rezultatele referendumului din 29 iulie privind demiterea președintelui Traian Băsescu.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea președintelui au ajuns de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituțională.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunțat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunțate miercuri de BEC.
Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%.
Din aceștia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat „Da”, 943.375 (11,15%) au votat „Nu”, iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.
Curtea Constituțională este instituția care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a președintelui României, prin hotărâre.