Președinții celor două Camere ale Parlamentului au trimis astăzi o sesizare adresată judecătorilor Curții Constituționale în care susțin că legea aplicabilă pentru referendum este Ordonanța de Urgență a Guvernului, în care nu era prevăzut condiția de cvorum pentru validarea acestuia.
„Vă rugăm să constatați că prevederile în vigoare la data declanșării procedurii prezentului referendum erau cele ale Legii 3/2000, așa cum a fost modificată de OUG nr. 41/2012. Legea aplicabilă procedurii de desfășurare a referendumului este, în opinia noastră, cea de la data declanșării procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate în vigoare ulterior declanșării procedurii referendumului este contrară dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constituția României privind neretroactivitatea legii”, se arată în sesizarea trimisă de președinții celor două Camere ale Parlamentului către Curtea Constituțională.
Totodată, ei cer CCR să „solicite toate informațiile suplimentare pe care le vom detalia mai jos de la Biroul Electoral Central, Institutul Național de Statistică, Autoritatea Electorala Permanenta, Casa națională de asigurări de sănătate și orice alta instituție a statului care ar putea atesta numărul real al populației României”.
În sesizare se precizează că numărul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 vot daca luăm în considerare populația conform INS; sau 8.357.729 + 1 vot dacă luăm în considerare populația conform CNAS..
„Boicotarea referendumului de către Partidul Democrat Liberal, nu doar prin declarații publice, ci prin acțiuni concrete, de natură să împiedice exercitarea de către cetățeni a dreptului de vot a afectat în mod decisiv exprimarea voinței suverane a poporului, în conformitate cu art. 2 din Constituție”, subliniază președinții celor două Camere în sesizarea trimisă către CCR.