REFERENDUM 2012. Peste 16.000 de persoane decedate sau cu acte de identitate expirate, pe listele electorale
Peste 16.100 de alegători cu acte de identitate expirate, cu dreptul de vota suspendat sau decedați au fost descoperite în urma verificării listelor electorale din județul Prahova, liste care au fost verificate în 100 dintre cele 104 localități ale județului, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, în urma verificărilor făcute în vederea actualizării listelor electorale permanente, în județ au fost descoperite 16.198 de persoane care nu ar fi trebuit să se regăsească pe aceste liste, dar care erau trecute ca alegători din cauză că nu au fost înregistrate în baza de date schimbări ale datelor lor personale.
Astfel, pe listele electorale permanente din Prahova au fost descoperite 14.801 persoane ale căror acte de identitate au expirat și nu au fost reînnoite. De asemenea, pe aceste liste electorale au fost depistate 346 de persoane decedate, 44 de persoane care au pierdut dreptul de a vota, nouă persoane care au obținut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate, 45 de persoane care și-au schimbat domiciliul, dar nu au fost radiate de pe listele electorale din localitatea în care au avut rezidența.
De asemenea, pe listele electorale permanente din Prahova au fost descoperiți 920 de cetățeni cu reședința sau domiciliul în străinătate, șapte persoane care și-au schimbat numele prin căsătorie, divorț sau pe cale administrativă și 26 de persoane care se identifică la un domiciliu care nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului.
Datele făcute publice au fost centralizate în urme verificării listelor electorale din 100 de localități prahovene, patru dintre comunele din județ, respectiv Bătrâni, Cărbunești, Poiana Câmpina și Provița de Jos, netransmițând către Prefectură rezultatele verificării listelor permanente.
Un număr de 682.889 alegători au fost înscriși pe listele electorale din Prahova la referendumul din 29 iulie.
Ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, a declarat, luni, că MAI are cifrele rezultate în centralizării datelor primite din teritoriu privind listele electorale permanente, fiind așteptate și de la Ministerul de Externe datele privind românii care locuiesc și lucrează în străinătate.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea ședinței USL, că datele centralizate de MAI și MAE referitoare la listele electorale vor fi transmise în cursul zilei către CC și făcute publice după ce vor ajunge la Curte, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL.