REFERENDUM 2012. PUNCTAJUL LUI DRAGNEA: Scoateți două milioane de persoane de pe listele electorale permanente

REFERENDUM 2012. PUNCTAJUL LUI DRAGNEA: Scoateți două milioane de persoane de pe listele electorale permanente
Publicat: 09/08/2012, 17:12
Actualizat: 29/07/2014, 23:09

Într-un document al PSD, intitulat „Clarificări legislative privind referendumul din 29 iulie 2012” și asumat de secretarul general Liviu Dragnea, se precizează la capitolul concluzii că din listele electorale permanente trebuie scoase câteva milioane de persoane.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, Curtea Constituțională a stabilit că la urne trebuie să vină jumătate plus unu din cei înscriși pe listele electorale. La referendum s-au prezentat 8.459.053 persoane, iar ultimele informații oferite de Ministerul de Interne și al Administrației anunțau 18,2 milioane de persoane pe listele electorale permanente.

„Având în vedere datele contradictorii privind numărul de alegători din listele electorale permanente pe baza căruia trebuie stabilit cvorumul de participare, Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să transmită listele electorale permanente actualizate astfel încât exprime realitatea electorală din ziua referendumului”, susține secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat că potrivit legii 370/2004 trebuie luate în considerare toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data referendumului, indiferent unde locuiesc.

USL susține că pentru stabilirea cvorumului de prezență trebuie luați în considerare doar cei care se află pe listele electorale permanente. Potrivit celor de la USL de pe aceste liste trebuie scoși cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate, adică aproximativ două milioane de persoane.

„Din totalul cetățenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul și/sau reședința în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie și care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămași sunt cetățenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum”, se arată în documentul USL.

În documentul întocmit de secretarul general al PSD sunt prezentate câteva decizii ale Curții Constituționale, care fac referire la listele electorale permanente și la faptul că acestea nu cuprind persoanele care au domiciliul sau reședința în afara țării.

În document, nu se spune însă nimic despre erata trimisă de judecătorii Curții Constituționale, care face referire la legea 370/2004, cea care definește că pe listele electorale permamente intră toți cetățenii peste 18 ani.

Curtea Constituțională convocată de urgență din cauza eratei

Și în cadrul Curții Constituționale au început să apară semne de întrebare asupra tipului de cvorum care trebuie luat în considerare pentru validarea/invalidarea referendumului din 29 iulie după ce la Monitorul Oficial a ajuns o erată trimisă în numele președintelui Curții Constituționale.

Judecătorii Ion Predescu și Tudorel Toader au spus că nu știau de existența acestei erate trimisă spre publicare. Mai mult, judecătorul Toader i-a cerut președintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea unei ședințe de urgență pentru a se „lămuri toate aspectele”.

Iată completarea apărută în Hotărârea CCR după publicarea eratei: „În speță, însă, sunt aplicabile dispozițiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea președintelui și ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul„. Practic, prin introducerea în discuție a legii 370/2004 se schimbă definiția listelor electorale permanente. Potrivit acestei legi, listele electorale permanente îi cuprind pe toți românii cu vârsta de peste 18 ani, care au drept de vot.

Președintele Crin Antonescu a declarat aseară că potrivit legilor, dar și deciziilor Curții Constituționale, cvorumul de prezență la referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu se va calcula din persoanele aflate pe listele electorale permanente, care nu cuprind însă persoanele care au domiciliul sau reședința în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...