Prima pagină » Știri politice » REFERENDUM 2012. Tokes: Pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, au dat un vot negativ complotului USL

REFERENDUM 2012. Tokes: Pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, au dat un vot negativ complotului USL

REFERENDUM 2012. Tokes: Pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, au dat un vot negativ complotului USL
Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, luni, într-o conferință de presă la Oradea, că pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, aceștia dând, la referendum, un vot negativ "complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist" pentru că vor continuarea schimbărilor democratice.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, luni, într-o conferință de presă la Oradea, că pasivitatea nu îi caracterizează pe maghiari, aceștia dând, la referendum, un vot negativ „complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist” pentru că vor continuarea schimbărilor democratice.

Tokes a spus că rezultatul referendumului de duminică dovedește faptul că 65 la sută din români nu vor plecarea președintelui suspendat Traian Băsescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Tokes, procentul de 65 la sută rezultă din cei 54 la sută care nu au votat și cei 11 la sută care au votat negativ.

„Este populația care a avut o poziție negativă față de clica Ponta-Antonescu și lovitura de stat pseudo-constituțională care s-a derulat duminică”, a spus europarlamentarul.

În opinia acestuia, cea mai mare parte a maghiarilor și, în general, a populației din Transilvania, a rămas pasivă față de referendum pentru că dorește continuarea schimbărilor democratice începute în 1989.

„Pasivitatea nu i-a caracterizat doar pe maghiari. Nu este vorba numai de secuime, de Harghita și Covasna, ci și de populația din Arad, Bihor, Bistrița- Năsăud. Nu este absenteism politic, ci de un vot negativ dat complotului USL pentru instaurarea unui guvern post-comunist”, a spus Tokes.

În ceea ce privește declarațiile făcute de președintele UDMR Kelemn Hunor, Tokes a spus că acesta a încercat să explice absenteismul maghiarilor la referendum prin interesul scăzut față de orice scrutin unde nu au candidați implicați.

„Președintele UDMR încearcă să răstălmăcească această atitudine pentru a-și explica eșecul. Ei (reprezentanții UDMR – n.r.) au încercat să dea un ajutor acestei lovituri de stat. Este clar că dacă maghiarii nu ar fi rămas deoparte, UDMR ar fi fost forța decisivă care ar fi contribuit la demiterea lui Băsescu. Însă este clar și că electoratul maghiar nu a avut încredere în UDMR”, a afirmat Tokes.

Totodată, acesta a catalogat declarațiile primului-ministru Victor Ponta, care a vorbit despre absenteismul electoratului de etnie maghiară, ca „nejuste, nedemne și neîntemeiate”.

„Oamenii nu au făcut decât să-și exercite dreptul democratic: de a participa sau nu la referendum”, a spus Tokes.

Referitor la criticile aduse de Victor Ponta omologului său din Ungaria, Viktor Orban, Tokes le-a caracterizat ca fiind „de tristă amintire”.

„Mie îmi aduc aminte de odioasa dictatură ceaușistă, când orice declarație împotriva Guvernului era calificată ca amestec. Domnul Orban și-a exprimat poziția identică cu poziția Europei, în general, și a Partidului Popular European în special. Atât”, a spus Tokes.

Europarlamentarul a recunoscut că a sfătuit maghiarii să nu voteze pentru demiterea președintelui, însă a lăsat la aprecierea electorilor modul în care vor sancționa „lovitura de stat”: prin prezentarea la urne sau prin boicot.

„Le-am spus ori să voteze împotriva inițiativei de a-l demite pe președinte, ori să nu se prezinte. Am făcut acest apel vineri, iar sâmbătă am folosit o metaforă sportivă, și anume că nu cred că Antonescu ar fi un căpitan mai bun de echipă decât Băsescu”, a susținut Tokes Laszlo.

Acesta a adăugat că maghiarii nu așteaptă vreo recompensă pentru ajutorul dat lui Traian Băsescu.

„Noi nu suntem oportuniști, ca reprezentanții UDMR, noi nu așteptăm niciun folos politic, însă România prezidată de domnul Traian Băsescu va trebui să aprecieze gestul comunității noastre, care a apărat acum valorile democrației”, a conchis Tokes.

În județele cu populație semnificativă de etnie maghiară prezența la urne la referendumul de duminică a fost cea mai scăzută din țară: Harghita – 13,6%, Covasna – 18,56 %, Mureș – 35,07 %.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, respingea, duminică seară, orice speculație privind rolul comunității maghiare la acest vot și spunea că nu poate accepta ca maghiarii să fie declarați vinovați pentru acest referendum. El arăta că faptul că în secuime prezența la vot a fost scăzută nu este o noutate, iar în Transilvania în general prezența la vot a fost mult mai scăzută decât în alte zone, precum Oltenia, sudul țării sau Moldova, fapt care „trebuie analizat”.