Prima pagină » Știri politice » REFERENDUM 2012: Ziua Porților Deschise la Vila Dante – E ceva de vis! Am venit să-l urăsc și mai tare!

REFERENDUM 2012: Ziua Porților Deschise la Vila Dante – E ceva de vis! Am venit să-l urăsc și mai tare!

REFERENDUM 2012: Ziua Porților Deschise la Vila Dante - E ceva de vis! Am venit să-l urăsc și mai tare!
Sute de oameni, majoritatea în vârstă, formează o coadă delimitată de garduri de-a lungul străzii ce duce la Vila Dante, de Ziua Porților Deschise, vizitarea desfășurându-se organizat, sub paza Jandarmeriei, iar cei care ies sunt impresionați de lux și plini de reproșuri la adresa lui Traian Băsescu

Sute de oameni, majoritatea în vârstă, formează o coadă delimitată de garduri de-a lungul străzii ce duce la Vila Dante, de Ziua Porților Deschise, vizitarea desfășurându-se organizat, sub paza Jandarmeriei, iar cei care ies sunt impresionați de lux și plini de reproșuri la adresa lui Traian Băsescu

Vizitarea gratuită a Vilei Dante – atât de mediatizată în ultimele zile – organizată de Guvern în ziua referendumului, i-a atras pe mulți curioși, sute de oameni formând o coadă de-a lungul străzii ce duce la casă, pe care a fost oprită circulația și amplasate garduri pentru a delimita mulțimea care așteaptă și a permite și ieșirea vizitatorilor.

Mai mulți jandarmi, dar și o mașină a SMURD erau în apropiere pentru a asigura desfășurarea vizitei fără incidente.

Pare improbabil ca grupurile de pensionari, care formează cam trei sferturi dintre vizitatori, presărate de oameni de vârstă mijlocie, cu copii, și niște tineri răzleți, să creeze probleme de ordine. Ajunși la intrare, se formează grupuri de circa 30 de oameni, și vizitatorii sunt ghidați prin casă de angajații RA-APPS. La intrare și la ieșire au fost amplasate aparate cu rezerve de apă și pahare.

Majoritatea doamnelor poartă pălării, unele au și evantaie și sunt îmbrăcate „de duminică”, iar unii domni sunt la cămașă, alții îmbrăcați mai lejer, dar nu se văd maiouri sau șlapi.

Ar arăta ca o vizită la vreun obiectiv turistic foarte popular, cu o organizare foarte bună în condiții de gratuitate, dacă vizitatorul nu ar fi întâmpinat, de cum intră în zona delimitată, de inscripții cu creta pe asfalt, la fiecare câțiva metri, cu textul „Spre vila lui Victor Ponta!” sau „Spre vila lui Dottore Ponta”. În curtea de la intrare, pe gardul dinspre Vila Lac 3, reședință a lui Traian Băsescu, sunt și bannere cu textele „Spre vila lui Ponta” și „Dante nu a plagiat!”.

„Asta au scris ăștia, PDL-iștii!”, exclamă o doamnă.

Politica se face tot mai auzită și în discuțiile dintre vizitatori: „Vai de mine ce-i aicea!”, „Să-i dea Dumnezeu sănătate celui care ne-a permis și nouă să vizităm așa ceva, că n-am fi văzut în veci în ce se lăfăia Băsescu!”, se mai aude exclamând câte o doamnă.

După ce trec prin mai multe camere, mulți vizitatori vor să știe „unde-i piscina”, unii ar face și o baie, cum are obiceiul președintele suspendat.

Nimeni nu are vreo îndoială că acesta și-a pregătit vila pentru a locui în ea la finalul mandatului. „Bineînțeles că nu mă îndoiesc. Ce e de îndoit?”, „Păi din moment ce Administrația prezidențială a cerut o casă reamenajată și recondiționată pentru un șef de stat care-și termină mandatul în 2014? Și din moment ce are alături Vila Lac 3 și intra pe-aici pe poartă să facă băiță? Cred că și eu aveam voie să fac băiță, că nici el n-a cerut voie”, spun unii dintre vizitatori.

Cei mai mulți declară că au venit din curiozitate, chiar dacă au văzut și la televizor imagini din casă, au dorit să o și viziteze. „Nu e normal? Așa cum se vizitează Casa Albă, de ce să nu se viziteze și asta?”, spune o doamnă pe la 30 de ani, venită cu cel mic, în timp ce așteaptă la coadă.

Foarte mulți dintre vizitatori au plecat cu aminitiri în fotografii sau pe film, unii și-au făcut și poze cu casa, iar alții își sunau cunoștințe la ieșirea din vilă: „Știi de unde vorbesc eu? Din vila lui Băsescu din Primăverii. Am zis să vin dacă tot am timp. Am fost și la vot de dimineață”, spune un bătrânel într-o conversație la mobil, la ieșirea din casă.

La ieșire, bătrânii mai ales se opresc să bea niște apă. „Luați de la Băsescu!”, glumește o bătrânică.

Cei mai mulți vizitatori sunt cât se poate de impresionați – vila e „ceva de vis”, „un palat”, iar concluzia e că „Băsescu a trăit ca un împărat al României”.

Un domn care se declară avocat consideră că vila ar trebui dată în folosință publicului: pentru lectură, pentru agrement, să se facă muzeu și să fie mutată aici Pinacoteca București, care nu are suficient spațiu.

„Ar trebui și niște anexe, că parcă nu e destul”, se rezumă să spună o doamnă despre casă, în timp ce un alt vizitator urează familiei prezidențiale „s-o stăpânească sănătoasă”. „Aici sunt banii dumneavoastră!”, glumește un altul.

Alții își exprimă foarte serios părerea : „Nu merita casa asta, după câte a făcut pentru țară”, „Ceaușescu a și construit ceva, ăsta numai a furat”, „Este asemănător cu ce are Becali, dar ăla l-a plătit”, „Ar merita o garsonieră confort 3 în Ferentari”, „Este exemplul cel mai limpede al sfidării poporului!”, „Suntem muți de uimire pentru că noi trăim cum trăim, iar ei huzuresc”.

Referiri la probleme personale fac și vârstnicii, și tinerii: tăierea pensiei, costul medicamentelor sau faptul că nu-și pot permite o casă, în timp ce „Băsescu trăiește în lux”.

„În caz că aveam salariul de cel puțin 600 de euro, nu mă interesa a cui e casa, putea să fie și a lui Băsescu, și-a lui Iliescu. (…) Atâta timp cât oamenii trăiesc greu și ni se spune să strângem cureaua, și alții nu strâng cureaua…”, spune un tânăr în jur de 30 de ani.

O pensionară povestește afectat: „Scumpa mea, mi-au luat din pensie! Eu cât am muncit, am contribuit și la șomaj, și la CNAS, da? Iar acuma mă pun să plătesc iar contribuțiile. Văd că băieții ăștia tineri mai dau ceva”. Cu gândul la mărirea pensiei și la Victor Ponta, ea mai spune: „Lasă-l dom’le de doctorat că Ceaușescu a condus țara și fără doctorat”.

Un alt tânăr spune că a venit să „imortalizeze momentul” pentru a le arăta și copiilor la ce a fost martor, în timp ce un bătrân le spune altor tineri: „Să nu uitați! Ăștia sunt adevărații comuniști!”.

„Măcar Năstase era bogat de la părinții lui”, exclamă cu aer de cunoscător un alt domn în vârstă.

Întrebați dacă informațiile potrivit cărora președintele suspendat Traian Băsescu a dispus renovarea Vilei Dante pentru a locui în ea la încheierea mandatului, prezentarea acesteia la televizor și posibilitatea vizitării le-au influențat cumva opțiunea la referendum, oamenii spun că hotărârea lor era deja luată. „Am venit să-l urăsc și mai tare!”, spune un bărbat, tot în vârstă, despre vizita la Vila Dante.

Citește și