Referendum pentru familie, ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ. Cum se poziționează partidele parlamentare. Îndemn la #boicot pe rețelele de socializare
Românii sunt așteptați la urne, peste o săptămână, la referendumul național pentru redefinirea familiei. Întrucât, la nivelul Uniunii Europene, tendințele de liberalizare a atitudinii față de relațiile dintre persoanele de același sex sunt tot mai accentuate, marile partide parlamentare evită să se pronunțe direct asupra uneia dintre opțiunile pe care le vor avea românii de ales, însă o fac prin mesajele transmise individual de liderii politici.
PSD susține că organizează doar acțiuni de informare, iar ALDE, PNL și UDMR își îndeamnă simpatizanții să voteze conform conștiinței. Dintre partidele parlamentare, doar PMP cere un vot în favoarea familiei tradiționale, iar USR se opune referendumului.
PSD nu recunoaște că face campanie pentru familia tradițională
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democrații nu se vor implica în campania electorală pentru referendum. „Întrebarea care e pusă pe buletinul de vot este destul de neclară și trebuie să îi ajutăm pe oameni să voteze în cunoștință de cauză”, a explicat Dragnea, de parcă altcineva ar fi decis în Parlament ce vor fi întrebați românii când vor ajunge la urne.
„Dacă mă întrebați ce fac eu, merg la referendum și educație mea ortodoxă, educația mea de copil crescut la sat, la țară, înconjurat de familia tradițională, mă face să spun DA cu toată hotărârea la acest referendum, pentru că așa văd eu societatea românească, continutatea acestui popor”, a declarat duminică Liviu Dragnea la România TV. „Este imposibil să îmi schimb atitudinea.”
„Este obligația tuturor să facă acțiuni în care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a declarat și premierul Viorica Dăncilă miercuri, în fața socialiștilor europeni reuniți la Bruxelles.
Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae critică inițiativa apărută în spațiul public de boicotare prin absenteism la vot a redefinirii familiei și îi îndeamnă pe opozanții referendumului să vină la vot și să demonstreze că sunt majoritari.
„Boicotarea referendumului nu va genera vreo economie la buget,” scrie Nicolae pe Facebook. „Absența la vot nu înseamnă vot împotriva revizuirii Constituției. Înseamnă doar prostie. Inutilă. Și asta doar dacă admit că nu e ceva mai grav. O mentalitate periculoasă, potrivit căreia poporul nu trebuie lăsat să decidă pentru că e needucat, neinformat și manipulat. Bineînțeles, interdicția să se aplice doar poporului român. Alte popoare sunt educate, informate și e foarte bine că decid pentru țările lor. Totuși, dacă tema e greșită, falsă sau manipulatorie, de ce nu vin oponenții ei la vot? Să demonstreze că sunt majoritari și să-și impună punctul de vedere. Boicotul nu e o opțiune. Pentru că democrația participativă nu e un moft. Nu te bagi, nu contezi. Ești cetățean major? Exprimă-te, fă-ți auzită opinia, mergi la vot!”
Mult mai tranșant este ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici: „Am să merg la referendum și am să votez Da”, a declarat acesta într-o emisiune la Antena 3. „Este momentul ca această țară să își arate opțiunea.”
Tot pentru familia tradițională va vota și vicepreședintele PSD Gabriela Firea. „Familia este legătura noastră cu trecutul și puntea către viitor,” scrie ea pe Facebook. „Pentru mine, căsătoria înseamnă comuniunea bazată pe iubire și respect dintre o femeie si un bărbat. Voi spune DA la Referendumul din 6-7 octombrie!”
Interesant este faptul că fiul său vitreg, Răzvan Firea, promovează boicotarea referendumului: „Se irosește atâta energie doar pentru a mai învăța o generație să trăiască în frică și intoleranță,” afirmă el. „Acest referendum nu schimbă nimic esențial pentru susținătorii lui, însă pentru ceilalți, solidifică o cultură a fricii, a lipsei de apartenență, într-o țară care, oricum, își tratează rușinos minoritățile.”
Lia Olguța Vasilescu, alt vicepreședinte PSD, se pronunță vehement pentru familia tradițională, înșirând pe Facebook tot felul de exemple imaginare sau știri false culese din tabloidele occidentale. „Știu că noi, ca țară avem probleme grave și urgente, însă nu vreau ca, pe lângă ele, să mai existe și pericolul să ne pierdem copiii (vedeți țările „civilizate” care promovează mișcarea homo și altele pe lângă),” scrie ea pe pagina de socializare. „Pentru că, după promovare, urmează toleranța, apoi acceptarea, celebrarea, obligarea și pedeapsa. Pedepsiți pentru că nu îmbrățișăm modelul lor de viață? Pentru mine este un abuz, am aceleași drepturi și libertăți și nu vreau să-mi fie îngrădite. Despre asta vorbim.”
Vicepreședintele PSD Doina Pană și-a schimbat fotografia din profilul de Facebook, pentru a-și manifesta cât mai explicit atitudinea.
Între pozele cu vizita în SUA și cele de la vizitele pe la militarii români de pe diverse fronturi, ministrul Apărării și vicepreședinte PSD Mihai Fifor promovează apelul organizației PSD Timiș pentru a vota în favoarea familiei tradiționale.
Doina Federovici este alt vicepreședinte PSD care și-a schimbat imaginea din profilul paginii de socializare.
ALDE promite o lege a parteneriatului civil
Și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu se va implica în campania pentru referendum, iar partidul recomandă votanților săi să voteze conform conștiinței. Ca să împace și capra și varza, Tăriceanu nu uită să menționeze că românii sunt conservatori, iar sondajele arată că vor vota pentru familia tradițională, însă, desigur, ALDE va promova un proiect de lege care va avea grijă și de ceilalți. „Eu cred că trebuie să respectăm libertatea fiecăruia să-și organizeze viața intimă și personală așa cum dorește și în acest sens, probabil că după referendum, va trebui să promovăm o lege a parteneriatului civil, la care colega mea Renate Weber s-a angajat să lucreze,” susține Tăriceanu. „Proiectul e în linii mari făcut, a avut și discuții cu ONG-uri, tocmai pentru a găsi o formulă care să fie cât mai bună.”
De altfel, și Liviu Dragnea a promis o lege a partaneriatului civil. „PSD nu are nimic împotriva minorităților sexuale, suntem toleranți, înțelegem”, a precizat președintele PSD duminică, la România TV. „Eu am cerut unor colegi din partid de mai mult timp să înceapă discuțiile cu aceste asociații pentru a se realiza legea parteneriatului civil, ca să le dăm mai multe posibilități, dar nu posibilitatea de adopție. (Legea – n.r.) este deja gata, după mai multe discuții. Am hotărât ca, după acest referendum, să se discute acest tip de parteneriat civil, care mie mi se pare firesc, dar nu căsătorie.”
PNL acuză Coaliția PSD-ALDE că politizează referendumul
PNL susține referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție, dar nu va impune membrilor cum să voteze. Ludovic Orban a anunțat că va participa la referendumul pentru redefinirea familiei, însă nu a precizat cum va vota. Președintele PNL nu pierde ocazia de a înfiera încă o dată coaliția guvernamentală, pe care o acuză că politizează referendumul: „Deja implicarea parșivă a lui #Dragnea și a lui #Tăriceanu în emiterea de mesaje despre acest referendum, riscă să compromită acest exercițiu democratic. Eu știu ce înseamnă familie pentru mine. Fiecare trebuie să decidă ce înseamnă familie pentru el, pentru ea.”
Prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu laudă biserica și inițiativa Coaliției pentru familie și îndeamnă lumea să iasă la referendum, al cărui rezultat – crede el – va ajuta parlamentarii să reglementeze ulterior și situația minorităților. Dar atitudinea sa este suficient de explicită: „Salut inițiativa Coaliției pentru familie, susținută de culte, de a face un demers consistent în sprijinul familiei tradiționale, cea care a constituit vreme de mai multe secole stâlpul de temelie al societății românești.”
Secretarul general PNL Robert Sighiartău este mult mai explicit pe pagina sa de socializare.
Vicepreședintele PNL Florin Cîțu s-a abținut la votul din Parlament privind referendumul, pe care îl consideră o manipulare ordinară: „Votul meu a fost un refuz de a participa la o manipulare ordinară pusă în scenă de PSD. Cei care au ales să participe, votând DA sau NU, au facut jocul PSD. Votând DA, au îngrădit drepturile unei părți din societate, votând NU, au îngrădit drepturile altei părți din societate.”
UDMR recomandă maghiarilor să participe la referendum
Președintele UDMR Kelemen Hunor a cerut maghiarilor din România să participe la referendumul din octombrie pentru familia tradițională și să voteze după conștiință.
PMP cheamă românii să voteze pentru familia tradițională
PMP se declară explicit pentru familia tradițională. Președintele partidului Eugen Tomac recomandă membrilor și simpatizanților partidului să iasă la vot și să voteze DA și avertizează că PSD încearcă să confiște o acțiune civică.
Traian Băsescu susține familia tradițională. „În mod paradoxal, la noi referendumul este susținut de socialiști. Eu provin din familia popularilor europeni, care sunt creștin democrați și care încurajează familia. Deci, voi merge la vot pentru un DA – familia formată dintr-un bărbat și o femeie. Din punct de vedere politic, rămân un om de dreapta”, a declarat fostul președinte la România TV. „Am văzut discuții legate de Constituție, că nu ar permite modificări care reduc potențiale drepturi. Așa este, numai că tot în Constituția pe care o invocă cei care vorbesc de un referendum care nu ar fi tocmai constituțional scrie că tratatele și convențiile internaționale la care România este parte prevalează asupra dreptului intern. Ori în Tratatul pentru drepturile fundamentale ale omului se spune clar că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Iar România este parte a acestei convenții.”
USR consideră referendumul o temă falsă și votează NU
Președintele USR Dan Barna anunță că parlamentarii formațiunii vor vota împotriva modificării Constituției pentru redefinirea noțiunii de familie, pe care o consideră o temă falsă. Cu ocazia scrutinului, partidul face un exercițiu de mobilizare și apelează la membrii și simpatizanții săi pentru a face parte din comisiile din secții, ca delegat USR. Totodată, formațiunea acuză PSD și ALDE că mint când pretind că nu ar face propagandă în favoarea familiei tradiționale.
Îndemnuri la boicotarea referendumului
Pe rețelele de socializare au apărut pagini care îndeamnă boicotarea referendumului.
„Credem că #boicot este o alegere a celor care nu doresc să legitimeze prin votul lor referendumul din 6 și 7 octombrie 2018. Prin urmare, comunitatea #boicotlareferendum nu participă la vot. Cu sau fără cvorum, vom sta acasă în ambele zile. Credem că fiecare român are dreptul să aibă o familie care să-l susțină, să-l respecte, să-l iubească, prin urmare credem că nu este nevoie de instaurarea unui singur model de familie”, spun inițiatorii comunității #boicotlareferendum.
Referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00.
Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”.
Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie.
Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul să fie valabil, este necesară o prezență la urne a cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495, potrivit unui comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente.
MAE organizează 377 secții de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, iar 185 în alte locații, cele mai multe fiind în Italia, Spania și Republica Moldova. Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franța (15) și Germania (14).