Prima pagină » Știri politice » Referendumul LA SAT: Să nu se voteze BĂRBAT CU BĂRBAT ȘI FEMEIE CU FEMEIE

Referendumul LA SAT: Să nu se voteze BĂRBAT CU BĂRBAT ȘI FEMEIE CU FEMEIE

Referendum pentru familie. Reportaj în comuna Livezile, Bistrița-Năsăud. Vezi de ce sătenii nu vor să facă un favor PSD-ului

Printre oamenii care au venit să își exprime părerea la referendum, l-am găsit pe badea Ioan Nechiti, care abia merge, sprijinit în cârje, dar și-a pus costumul popular și a venit să susțină familia tradițională.

– Am venit așa cum era firesc, să dau un DA referendumului pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie, care este de când suntem noi pe acest pământ. S-a spus și la biserică, s-a mediatizat la posturile de televiziune, la primărie… Trebuie să ne facem datoria ca și cetățeni ai țării.

– Greu să mergeți la secția de votare…

– Mergem încet…

– Dar pentru ce mergeți la vot?

– Pentru familie, să nu se voteze… bărbat cu bărbat și femeie cu femeie. Familia noastră să fie așa cum a fost înainte…

– Ce sunt homosexualii? Știți ceva despre ei?

– Nu știu prea multe despre ei, dar e o prostie foarte mare.

– De unde știți de alegeri?

– Ni s-a spus și de la consiliu și de la biserică…”

Prin centrul comunei, o femeie spune că nu crede că merge la vot. Face parte din Martorii lui Iehova și crede că „trebuie să dai Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”.

„- Nu cred că merg… să văd…

– Dar de ce nu mergeți? Nu vă convine subiectul sau nu știți despre ce e vorba?

– Știu despre ce este vorba, dar nu vreau să mă amestec în politică…

– Nu vi se pare că se cheltuie cam mulți bani pe referendumul acesta?

– E treaba domnilor, noi nu putem face nimica…

– Nu vi s-a spus de la biserică sau de la primărie să mergeți la referendum?

– Eu nu prea merg la biserică aici… Sunt martorul lui Iehova și nu mă amestec în treburile acestea… La noi se zice că trebuie să dai Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu. Îmi fac datoria față de ce mi se cuvine și aici nu mă bag”.

În celălalt capăt al satului, Gabriela Graviș este în dilemă: să meargă sau să nu meargă la referendum? Subiectul este controversat și nu mai știe de cine să asculte. Pe de o parte nu îi convin relațiile între persoane de același sex și faptul că ar putea adopta copii astfel de cupluri. Pe de altă parte, dacă merge la vot, crede că acest lucru ar putea fi înțeles ca un ajutor dat PSD-ului.

„- Dacă îi întrebam pe alții, care știu mai bine ca noi, ne spun să mergem. Dacă îi întrebăm pe alții, zic să nu mergem. Acuma noi nu mai știm ce să facem…

– Și dumneavoastră ce veți face?

– Eu, ca să îmi fac datoria față de Dumnezeu, mă duc…pentru că noi suntem ortodocși și familia e făcută din bărbat și femeie și o să mă duc.

– Dar despre ce e referendumul acesta? Ce știți dumneavoastră?

– Noi știm că se face ca să își ceară gay-ii drepturile să se căsătorească.

– Ce știți despre homosexuali?

– Știu că ei vor să se căsătorească bărbat cu bărbat. Noi nu suntem de acord ca, după ce o să se aplice legea și o să se cunune, ei vor ca să înfieze copii, sigur ca și în alte țări. Eu nu aș fi de acord cu așa ceva să fie chinuiți copiii, să se mărească numărul gay-lor în România. Acești copii vor deveni și ei la rândul lor gay, dacă sunt în final înfiați de ei.

– Nu vi se pare că costă cam mult referendumul acesta? Nu se putea face altceva cu banii?

– Ba da, ba da! Costă chiar foarte mult. Dacă bine am înțeles eu, 32 milioane de euro. Eu cred că cu acești bani se puteau face cred că aproape trei spitale. Mă gândesc că dacă mă duc, eu nu mă știu cu politica și să nu fac cumva rău ca să aibă PSD-ul vreun favor din asta…”

Primarul comunei, Traian Simionca, a vrut să dea un exemplu și, împreună cu familia și câțiva apropiați, s-a hotărât să vină la vot în costum popular, să susțină familia tradițională.

„Acest vot este un vot normal pe care toți cetățenii din această țară ar trebui să îl exercite. Eu spun că niciodată vreodată în România nu a fost un vot mai important ca acest vot. Acest vot are un rol important pentru viitorul copiilor noștri, pentru noi ca și români. Nu vreau să discriminez celelalte opțiuni ale altor oameni, dar eu zic ca să lăsăm lumea aceasta cum a lăsat-o Dumnezeu”.

Referendumul pentru familie are la bază inițiativa cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie, prima de după 1989. Pentru a fi valabil, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 5.685.202 persoane cu drept de vot. Întrebarea adresată pe buletinele de vot este: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”.

Citește și