Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferență. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă

Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferență. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă
Publicat: 18/06/2013, 13:53
Actualizat: 29/07/2014, 18:31

Propunerea președintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri a fost respinsă de Parlament. „Pentru” au votat 191 de parlamentari, împotrivă au votat 123, iar 69 s-au abținut. Grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea președintelui Băsescu, alături de PDL, în timp ce PNL a votat împotrivă. Grupurile parlamentare ale PPDD și UDMR s-au abținut la vot. „Avem în programul nostru politic că vrem Parlament bicameral, este de neînțeles cum ați votat pentru referendum”, le-a spus senatorul PNL Puiu Hașotti celor de la PSD.

Chiar și negativ, avizul dat de Parlament este unul consultativ, președintele putând continua procedura referendară. Liderul grupului PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader, a cerut renumărarea votului, deoarece mai mulți colegi nu au fost numărați.

„Eu nu fac ca alți președinți să repun la vot”, a anunțat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

„Parlamentul și-a îndeplinit obligația, dar nu există un proiect de hotărâre care să fie publicat în Monitorul Oficial. Președintele este obligat să aștepte douăzeci de zile, după care președintele stabilește, când vrea domnia sa, când declanșează referendumul. Nu putem spune că Parlamentul a obstrucționat, a împiedicat sau s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a președintelui”, a declarat la finalul ședinței președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Întrebat de ce PSD și PNL au votat diferit, președintele Camerei Deputaților a răspuns că „fiecare votează după conștiința sa”.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de la tribuna Parlamentului că președintele Băsescu vrea să organizeze referendumul său cu o săptămână înaintea referendumului pentru revizuirea Constituției.

„Noi, liberalii, ar trebui să avem curajul să spunem Nu, domnule Băsescu, Parlamentul ar trebui să fie în raport cu populația, nu artificial cum doriți dvs 300 de parlamentari”, a spus Tăriceanu.

Liberalul a spus că Parlamentul trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume.

„Să știți că Parlamentul nu se numără cu suta, de ce 300 și nu 200, de ce 200 și nu 100, poate mai bine parlament cu 0 membri? Vă garantez că este mult mai simplu. Și deciziile le poate lua un președinte atotputernic. Este o problemă de înțelegere a democrație de actulul președinte. Cât a avut pânzele în vânt a militat pentru întărirea instituției prezidențiale în locul Parlamentului, a vrut să decredibilizeze instituția și pe fondul unor propuneri demagogice și populiste, vezi doamne pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a catalogat drept „meschine, penibile și jenante” argumentele președintelui Băsescu privind reducerea cheltuielilor cu un Parlament cu 300 de membri.

Grupul parlamentar al PP-DD a anunțat că se abține la votul privind referendumul președintelui Traian Băsescu.

Deputatul Ioan Oltean a spus că Parlamentul trebuie să respecte voința Parlamentului exprimată la referendumul din 2009 și, de aceea, PDL va vota pentru referendumul inițiat de președintele Traian Băsescu.

„Sluga sfidează stăpânul, pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, pentru că nu ține cont de voința acestuia, stăpânul nostru este poporul”, a afirmat Oltean, în care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a cerut să își ceară scuze colegilor de Parlament.

„Nu văd unde am greșit”, a fost replica lui Oltean. „Nici dumneavoastră, nici colegii dvs nu sunteți slugi, suntem cetățeni și avem drept de vot”, a răspuns Zgonea. În cele din urmă, democrat-liberalul și-a cerut scuze „celor care s-au simțiti ofensați”.

PSD a anunțat prin vocea senatorului MIrcea Geoană că propunerea președintelui are o fractură logică.

Grupul UDMR a precizat că propunerea președintelui este „inoportună” și, de aceea, ei se vor abține de la vot. Și grupul minorităților naționale a anunțat că pledează pentru Parlament bicameral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000...
Românii care primesc pensia mărită din iulie. Majorarea este de 10%
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×