Regionalizarea a intrat oficial în discuția Guvernului. PNL îl pune pe Chițoiu în coasta lui Dragnea
După discuțiile aprinse despre regionalizare din interiorul USL, Guvernul a aprobat astăzi un prim memorandum pentru „adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare”. În urma discuțiilor din executiv, procesul de regionalizare va avea doi coordonatori: vicepremierii Liviu Dragnea (PSD) și Daniel Chițoiu (PSD).
Potrivit unor surse guvernamentale, în ședința de astăzi s-a convenit doar, în linii mari, că vor exista două grupuri interministeriale de lucru, coordonate de cei doi viceprim-miniștri. Primul va elabora strategia regionalizării și va analiza ce modificări legislative și constituționale trebuie făcute pentru configurația și atribuțiile noilor regiuni. Grupul, în care vor fi cooptați și reprezentanți ai ONG-urilor sau oameni din mediul academic, ar urma să finalizeze proiectul de regionalizare în această vară, pentru ca până la sfârșitul anului să aibă loc primele alegeri pentru șefii de regiuni. Termenul nu este însă unul clar stabilit în acest moment, cu atât mai mult cu cât între liderii județeni au apărut deja primele contre privind viitoarele centre de putere locală, noile capitale regionale.
După includerea regiunilor și în Constituția revizuită, pe care USL speră să o valideze prin referendum în octombrie, al doilea grup interministerial ar urma să pună în practică proiectul, să transfere atribuții de la nivel central sau județean spre regiuni, să comaseze diverse direcții deconcentrate din teritoriu și să organizeze alegerile. Primul scrutin va fi indirect, șeful regiunii urmănd să fie desemnat prin votul primarilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, în ședința de asăzi nu s-au luat însă decizii concrete referitoare la calendarul regionalizării, fiind vorba despre o informare din partea lui Liviu Dragnea. „Nu este vorba de un road-map la acest moment, de un calendar cu date precise, a fost doar o informare a cabinetului referitoare la procesul de regionalizare”, a explicat Zaharescu pentru gândul.
Cele mai aprinse dispute legate de regionalizare vizează stabilirea viitoarelor capitale ale regiunilor. Guvernul pornește de la ideea menținerii celor opt regiuni de dezvoltare actuale, care vor avea însă mai multe centre, revendicate deja de liderii politici locali. „Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraș, în alt oraș din alt județ va fi, de exemplu, direcția regională de finanțe, în altă capitală de județ va fi direcția regională de mediu și așa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraș tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează și cel de descentralizare”, a explicat recent Liviu Dragnea.