REGULAMENTUL Senatului, modificat: Până la alegerea Biroului permanent, plenul va fi condus de senatorul cu cele mai multe mandate exercitate
Senatul a adoptat, luni, un proiect de hotărâre care modifică Regulamentul forului legislativ, introducând noi reguli pentru organizarea activității în debutul fiecărei legislaturi. Principala schimbare constă în faptul că, până la alegerea Biroului permanent, Senatul va fi condus de senatorul cu cele mai multe mandate exercitate, nu de decanul de vârstă, cum era până acum.
Proiectul a fost adoptat cu 91 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Modificările armonizează Regulamentul Senatului cu cel al Camerei Deputaților.
Până la alegerea Biroului permanent, lucrările plenului Senatului sunt conduse de senatorul cu cel mai mare număr de mandate parlamentare exercitate, în calitate de preşedinte senior, asistat de cei mai tineri 4 senatori, în calitate de secretari. În situaţia în care doi sau mai mulţi senatori au exercitat acelaşi număr de mandate de parlamentar, cel mai în vârstă dintre aceştia va conduce lucrările Senatului. Refuzul sau imposibilitatea exercitării atribuţiilor de către preşedintele sau unul ori mai mulţi secretari desemnaţi atrage, de drept, înlocuirea acestora cu următorul senator prezent care îndeplineşte condiţiile, prevede articolul (4) din noul Regulament al Senatului.
„Timpul pentru luările de cuvânt în plenul Senatului este de trei minute pentru fiecare grup parlamentar, respectiv de un minut pentru senatorii neafiliaţi, în cazul în care comitetul liderilor nu stabileşte altfel. Durata intervenţiilor este limitată automat prin mijloace tehnice”, se arată în documentul adoptat, luni, de plen.
O altă modificare vizează numirea și revocarea secretarului general și a secretarilor generali adjuncți ai Senatului.
Serviciile Senatului sunt conduse de secretarul general al Senatului, ajutat pe patru secretari generali adjuncţi. Secretarul general şi secretarii generali adjuncţi sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de Senat, la propunerea Biroului permanent al Senatului, cu consultarea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare. Secretarul general este ordonator principal de credite şi în îndeplinirea atribuţiilor sale emite ordine, stabilește noul art. 216 din Regulament.
Lunea viitoare va avea loc ultima ședință de plen a actualei legislaturi. Ulterior, vor începe procedurile de validare a mandatelor noilor senatori. Președintele României va convoca noul Parlament pentru depunerea jurământului de către parlamentari.
CITEȘTE ȘI:
HARTA preferințelor electorale: Rezultatele obținute de fiecare partid la alegerile parlamentare