Prima pagină » Știri politice » Renate Weber: Reacția Bucureștiului e foarte timidă în dosarul Schengen

Renate Weber: Reacția Bucureștiului e foarte timidă în dosarul Schengen

Renate Weber: Reacția Bucureștiului e foarte timidă în dosarul Schengen
Europarlamentarul PNL Renate Weber consideră că Franța este "ca o păpușă dezarticulată" în dosarul Schengen și crede, pe de altă parte, că reacția de până acum a oficialilor români a fost "foarte timidă", ca și cum ar fi fost luați pe nepregătite.

Europarlamentarul PNL Renate Weber consideră că Franța este „ca o păpușă dezarticulată” în dosarul Schengen și crede, pe de altă parte, că reacția de până acum a oficialilor români a fost „foarte timidă”, ca și cum ar fi fost luați pe nepregătite.

Renate Weber a apreciat, la RFI, că reacția Bucureștiului în dosarul Schengen este „foarte timidă”. „Am avut cumva impresia, ceea ce poate să fie chiar adevărat, că i-a prins pe picior greșit, că nu s-au așteptat la așa ceva, erau convinși de o susținere din partea Franței și acum tot ce s-a întâmplat i-a luat pe nepregătite, dar asta putea să fie atunci când a făcut declarația ministrul de Interne, Manuel Valls, dar până când a făcut-o purtătoarea de cuvânt au trecut câteva zile. Cred că în timpul acesta trebuiau să se replieze, trebuiau să afle exact ce se petrece în Guvernul de la Paris”, a apreciat ea.

Întrebată cum își explică tăcerea președintelui Traian Băsescu pe această temă, Renate Weber a răspuns: „Eu cred că președintele Traian Băsescu pe dosarul Schengen a făcut suficient de mult rău acum câțiva ani, când spunea cât e de prieten cu Sarkozy și am văzut cât a fost de prieten, că de la administrația Sarkozy încoace tot suntem ținuți în afara Spațiului Schengen. Nu aș miza foarte mult pe o intervenție a președintelui Traian Băsescu. N-am așteptări din zona aceea și nici nu cred că reușește să facă mare lucru. Mă rog, are obligația, sigur că da, să încerce, că este totuși președintele României și poate să încerce măcar în zona aceea a familiei politice la care se duce tot timpul, chiar dacă dumnealui e fără de partid”.

Eurodeputatul PNL a subliniat că „anul trecut, Franța nu mai avea nicio obiecție formală, oficială, în privința aderării României și Bulgariei”. „Știți bine că Olanda era cea care preluase ștafeta. Sinceră să fiu, mă uit la aceste declarații contradictorii și care vin în cascadă, ca să spun așa, ministrul de Interne Valls face niște declarații care din punctul meu de vedere îl situează pe aceeași linie cu fostul ministru Claude Gueant, e contrazis de alți colegi de Guvern, premierul spune un lucru, purtătorul de cuvânt spune altceva. Mie mi se pare puțin Franța ca o păpușă dezarticulată! Adică fiecare în acel Guvern pare să fie pe o altă linie, are alte dimensiuni. Totul, bineînțeles, subsumându-se unui populism de foarte-foarte joasă calitate, care arată disperarea lor pentru alegerile pe care le au. Incapabil probabil să găsească soluții serioase la problemele serioase cu care se confruntă cetățenii francezi, Guvernul Hollande, iată, recurge la lucruri pe care speram să nu le mai văd cel puțin din partea Franței. Mi se pare într-adevăr absolut oribil!”, a mai spus Renate Weber.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC, că „nu sunt întrunite condițiile” pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. „Credem că nu sunt întrunite condițiile (pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen) și nu suntem singurii (care cred acest lucru)”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Autor

Citește și