REPER, la consultări cu premierul MARCEL CIOLACU / Partidul REPER cere o reformă electorală și organizarea alegerilor la termen

Publicat: 02 07. 2024, 09:25
Actualizat: 02 07. 2024, 10:52

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu începe ziua a doua de consultări. La ora 9.00, au intrat la discuții, la Palatul Victoria, reprezentanții REPER.

UPDATE

E corect să avem o discuție să vedem exact cum facem..singura constantă din punctul meu de vedere este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale, a declarat premierul Ciolacu, în imaginile video de la întâlnirea cu REPER.

Liderii partidului REPER au subliniat necesitatea organizării alegerilor la termen și respectarea strictă a legislației electorale. Partidul a accentuat că nu dorește să participe la jocuri politice și că prioritățile lor sunt stabilirea unui calendar electoral clar și conform legislației în vigoare.

Am subliniat, în același timp, că legislația în vigoare este deficitară și că avem mare nevoie de o reformă electorală, care trebuie discutată cât mai repede posibil. În al doilea rând, evident că am menționat problemele de gestiune defectuoasă a procesului electoral, impactul pe care l-a avut ordonanța de urgență în ceea ce privește reprezentarea în secții și absența delegațiilor, în ceea ce privește Partidul REPER, în mod special, au afirmat membrii REPER.

Liderii REPER au insistat asupra necesității monitorizării internaționale a viitoarelor alegeri, amintind discuțiile avute cu Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) din cadrul OSCE.

ODIHR a avut o misiune specială de evaluare și trei ani consecutivi de monitorizare pentru alegerile parlamentare și prezidențiale și au insistat că această monitorizare internațională trebuie să se întâmple tocmai pentru a elimina suspiciunile de fraudare a procesului electoral, au menționat liderii partidului.

Membrii REPER au anunțat, de asemenea, că a depus un proiect de cod electoral unificat în Camera Deputaților, cu scopul de a consolida legislația electorală actuală, care este dispersată în mai multe legi.

Avem proiectul depus în Camera Deputaților și am apreciat că premierul și ministrul Predoiu au agreat că este nevoie de acest lucru și sunt dispuși ca, după acest proces electoral, să avem o reformă electorală în România. Știți că sunt multe lucruri, cum ar fi alegerile în două tururi, care au rămas nerezolvate de mult timp. Acestea trebuie abordate pe termen lung, au transmis reprezentanții REPER.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Delegația REPER este formată din Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, copreședinții partidului, şi deputatul Alin Prunean, vicepreşedinte.

Copreședinții partidului au transmis, pe Facebook, că aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc cu partidele politice şi cu societatea civilă înainte de a decide calendarul alegerilor.

Aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc cu partidele politice şi cu societatea civilă înainte de a decide comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale şi de a asuma o Ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor prin care s-a ignorat legea şi s-a încălcat dreptul partidelor politice de a avea delegați în secții.

REPER așteaptă o asumare a „gestiunii dezastruoase” a alegerilor din 9 iunie și cere o reformă electorală care „să permită, între altele, reprezentarea corectă a formațiunilor politice şi a candidaților independenți în secții, alegeri locale pentru primari în două tururi de scrutin, acces egal la competiția electorală, fără reguli absurde şi prohibitive precum condiția de a strânge sute de mii de semnături pentru a putea participa la alegeri”.

Știre în curs de actualizare.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI: