Prima pagină » Știri politice » Replică dură de la Cotroceni pentru Tudorel Toader: „Confundă poziția de ministru cu cea de profesor universitar”

Replică dură de la Cotroceni pentru Tudorel Toader: „Confundă poziția de ministru cu cea de profesor universitar”

Replică dură de la Cotroceni pentru Tudorel Toader:
Mai multe pe gandul.info

Șeful statului a criticat afirmațiile făcute de Toader în ceea ce privește competențele verificării legalității unei hotărâri de guvern. „Domnul ministru Toader a confundat poziția domniei sale de acum cu poziția de profesor universitar pe care a avut-o înainte (…) Dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur că sunt anumite care pentru mulți sunt interesante și importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiției. Or din poziția de ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teroretice, ci trebuie să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă. Așadar abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat cum ar putea fi preîntâmpinate pe viitor situații în care să se discute despre competențele de evaluare a legalității modului de adoptare al actelor normative, Iohannis a răspuns: „Prin două metode. Una punctuală, care revine CSM, că CSM este garantul independenței justiției și judecă toate plângerile de acest tip, iar a doua prin politica în domeniul justiției. De asta am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu-i bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare.”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, marți dimineață, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ, în condițiile în care hotărârile de guvern pot crea suspiciuni.

„Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a declarat, marți dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaților și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale.

Procurorii DNA susțin că în 2013, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. DNA îi acuză pe cei doi miniștri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Județean Teleorman.

Autor