Replica lui Băsescu după anunțul lui Barroso că România nu intră în Schengen în 2014
Pronosticul președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit căruia România și Bulgaria nu vor intra în Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014 a fost pus de președintele Traian Băsescu pe sema „problemelor politice majore” pe care le are România și care se vor reflecta în Raportul MCV din ianuarie, șeful statului punând pe lista responsabililor Guvernul și Parlamentul.
„Avem probleme politice majore care nu mă fac foarte optimist și care din păcate nu țin de mine, nici de DNA, DIICOT, de Înalta Curte de Casație și Justiție, ci țin de voința politică”, a comentat președintele înainte de plecarea la Paris, la o conferință pe tema ocupării tinerilor. Băsescu a menționat aici exclusiv Guvernul și Parlamentul, prin menținerea miniștrilor cu dosare în intanță și pentru neabizarea urmăririi penale a unor foștri miniștri care sunt deputați sau senatori.
Replica vine după ce președintele CE a arătat că „sunt prea multe opuneri” pentru ca România și Bulgaria să primească acceptul de a intra în Schengen anul viitor. „România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen în 2014 (…) sunt prea multe opuneri”, a declarat Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI.
La București, declarația președintelui CE a fost nuanțată însă de Băsescu. „Eu cred că ar trebui să citim și să înțelegem foarte bine declarația președintelui Barroso. Domnul Barroso nu a spus că România nu va intra în Schengen în 2014, ci că România nu va intra la 1 ianuarie 2014”, susține președintele. De altfel, Băsescu s-a retras din rândul responsabililor pentru acest eșec, considerând că, după acceptul de principiu primit în Consiliul European cu condiția acordului miniștrilor de Interne și ai Justiției din toate țările membre, și-a încheiat rolul. „Din punctul meu de vedere, am obținut în Consiliul European încă de anul trecut, ca la nivelul JAI să se ia în discuție subiectul. Această decizie politică va trebui dusă la îndeplinire de consiliul JAI, unde este reprezentat Guvernul. Momentul depinde însă foarte mult de Raportul MCV. Următoarea discuție serioasă se poate face după un raport pozitiv”, a spus președintele.
Responsabili pentru amânare, i-a găsit în schimb pe liderii USL. „În 2012, a fost amânată luarea în discuție ca urmare a loviturii de stat din vara anului 2012, când România nu a mai arătat ca un stat de drept. Și aici domnii Ponta și Crin Antonescu ar avea ceva să își reproșeze. Nu știu dacă pot și dacă înțeleg”, i-a ironizat Băsescu.
În opinia președintelui, „ar fi două impedimente pentru intrarea la 1 ianuarie 2014”: „Primul: ne trebuie un Rapoort MCV bun și nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile unui stat de drept. Oamenii ăștia nu vor putea minți la nesfârșit românii că n-au noroc în viață sau se împiedică de Băsescu. Al doilea aspect este că niciodată nu se poate intra în Schengen la 1 ianuarie. Se poate intra numai în aprilie și octombrie, în ziua în care se schimbă fusul orar”, a adăugat el.