Replica premierului la criticile președintelui: „E de acord cu FMI să impozităm PFA, drepturile de autor, familiile. Dovedește cui vrea răul”

Publicat: 06 11. 2013, 13:48
Actualizat: 22 03. 2015, 23:16

Criticile președintelui Traian Băsescu legate de taxele și impozitele anunțate pentru 2014 au primit replica premierului Victor Ponta de la masa Guvernului. Prim-ministrul a început ședința săptămânală de Guvern cu comentariul că Băsescu se alătură FMI și „altor politicieni” care cer lărgirea bazei de impozitare și că astfel „dovedește că vrea răul” celor care au venituri din PFA, drepturi de autor sau casnicelor. „E o solicitare, domnul Chițoiu va da detalii, nu doar a celor de la FMI cât și a unor politicieni, l-am văzut și pe președinte, să impozităm PFA, drepturile de autor, familiile. Noi n-am fost de acord. Faptul că președintele e de acord dovedește cui vrea răul”, a spus Ponta.

Cu câteva ore mai devreme, la o întâlnire cu reprezentanți ai IMM-urilor, Băsescu acuzase Guvernul că „a trecut din nou în situația de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se așază în spatele omului slab, care este economia reală”, cu o abordare „specifică pentru anii dinainte de 2005”, din timpul guvernării Năstase.

În replică, Ponta a insistat asupra faptului că banii din taxe ar urma să meargă spre plata salariilor medicilor rezidenți și ale profesorilor debutanți, anunțând că „nu e vorba de 3-4%”, ci de „o creștere semnificativă”. „Creșteri de salarii ar fi bune pentru toți. Putem să le facem pentru medicii rerzidenți. Am văzut o poveste cu 3-4% creștere. Nici vorbă. Va fi o creștere substanțială. La fel și pentru profesorii debutanți”, a spus Ponta, fără a avansa însă procentul de majorare.

Premierul a trecut în revistă și „genocidul economic” din timpul guvernării Boc și a reclamat totodată că „fonduri europene avem mai puține pentru că așa a negociat președintele fără niciun mandat”.

În privința reducerii CAS, premierul a renunțat la condiția „impactului neutru asupra bugetului” pe care o pusese în prezența delegației FMI și și-a asumat „îndeplinirea acestui obiectiv” pentru care ar fi necesar un excedent de venituri de 2-3 miliarde de euro după estimările din Ministerul Finanțelor. „Faptul că am cuprins în memorandum reducerea CAS cu 5%. E un angajament politic pe care îl vom îndeplini”, a spus Ponta.

Bugetul de stat va fi finalizat miercuri, pe 13 noiembrie, împreună cu proiectul legii descentralizării, ambele texte urmând să fie adoptate și trimise Parlamentului joi, pe 14 noiembrie. „Pe 13 vreau să finalizăm, în ședințe informale, cu fiecare ministru în parte, bugetul și descentralizarea să le trimitem la Parlament pe 14″, a mai spus Ponta.