Tot scandalul a început cu boicotul deputaților USR din ședința de plen de la Camera Deputaților, care au încercat să împiedice adoptarea Legii statutului magistraților. Aceștia au ocupat tribuna sălii de plen și au protestat afișând coli cu mesajul „Hoții”, după care au încercat să blocheze continuarea ședinței prezentând la portavoce toate amendamentele care au fost respinse.
Anterior, președintele de ședință, deputatul PSD Gabriel Vlase, a solicitat închiderea microfonului și consultări cu liderii de grupuri parlamentare. USR a criticat faptul că PSD-ALDE nu agreează dezbaterea propunerii de lege pe amendamente.
Deputata Cosette Chichirău a transmis tot scandalul live pe Facebook, enervându-l pe Șerban Nicolae. Aceștia au avut un schimb dur de replici în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților a Statutului magistraților, Chichirău acuzându-l pe pesedist că fură, iar senatorul catalogând-o „proastă” și „asistată social”.
În timpul în care deputații USR au ocupat tribuna și au prezentat amendamentele la Statutul magistraților folosindu-se de o portavoce, Cosette Chichirău a intrat în direct pe facebook prezentând imagini din plen, din preajma tribunei, concomitent comentând ce se întâmpla în plen.
„Iată autorii acestor amendamente, iată autorii acestui abuz, iată ce fac ei din justiția României!”, spunea Chichirău în timp ce-i filma îndeaproape pe Florin Iordache și Șerban Nicolae. Aflată în trecere pe lângă deputații USR, Doina Pană a comentat: „Trădători de neam!”. Un alt deputat PSD, Cătălin Rădulescu a venit cu o foaie pe care scria „Sorosiștii papagal” și pe care a agitat-o prin fața telefonului cu care filma Cosette Chichirău.
Ulterior, ținta predilectă a filmării deputatului USR a fost senatorul Șerban Nicolae, afla la Cameră în calitate de coinițiator al proiectului. Văzându-se filmat, senatorul a început să comenteze cu Ioan Munteanu, liderul deputaților PSD, aflat și el în prima bancă: „Asta n-are nicio meserie. O asistată social…”
„Iar penalii ne conduc…”, a ripostat Chichirău. „Penală este mama care v-a făcut așa nesimțită”, a spus social-democratul.
REDĂM MAI JOS DIALOGUL INTEGRAL DINTRE SENATORUL PSD ȘERBAN NICOLAE ȘI DEPUTATA USR COSETTE CHICHIRĂU:
Șerban Nicolae: E o Chichirău asta, asta n-are nicio meserie…
Cosette Chichirău: Hoții sunt în fruntea Parlamentului.
Șerban Nicolae: … o asistată social. Doamnă, penală este mama care v-a făcut așa nesimțită.
Cosette Chichirău: Da? Serios?
Șerban Nicolae: Absolut.
Cosette Chichirău: Hai mai spuneți. Spuneți-mi, ce lege votăm aici? Care sunt prevederile cele mai importante și de ce sunteți aici, că sunteți senator. În ce calitate?
Șerban Nicolae: Dumneavoastră ce sunteți?
Cosette Chichirău: Eu sunt Cosette Chichirău, deputat USR de Iași, sunt aici ca să apăr justiția.
Șerban Nicolae: Nu s-ar spune. Vă luați leafa astăzi? Nu, că își ia leafa azi, e bună leafa aia mărită de guvernul PSD. E bună indemnizația aia, sunt bune toate drepturile? Nu vă e rușine să încasați bani nemunciți? Nu vă e rușine să fiți o asistată social?
Cosette Chichirău: Cum adică nemunciți? Ia uitați-vă cât am muncit, cele 700 de amendamente…
Șerban Nicolae: Ce 700? Care amendamente? Ia spuneți dumneavoastră, care sunt alea 700 de amendamente. L-ați semnat pe vreunul? L-ați citit pe vreunul?
Cosette Chichirău: Bineînțeles.
Șerban Nicolae: Nu mai mințiți, doamnă, că am fost la Comisie. Nu. Nu vă hliziți fasolea aia inutilă la mine. Mai bine spălați-vă pe dinți, pe cuvânt. Aveți mâncare între dinți. Mâncarea aia de deputat, așa e.
Cosette Chichirău: Ia să vedem, domnul zice că am mâncare între dinți. Nu cred, eu mă spăl pe dinți, totul e OK, mă insultă, dar nu e o problemă, pentru că domnul Șerban Nicolae insultă tot poporul român și fură, împreună cu grupul lui infracțional organizat.
Șerban Nicolae: Eu n-am furat nimic, doamnă, nu fiți nesimțită. De ce nu faceți o plângere penală? Ia scrieți o plângere penală. Uite, căutați-vă un coleg alfabetizat și faceți o plângere penală.
Cosette Chichirău: Hai spuneți!
Șerban Nicolae: Da. De ce nu căutați un coleg alfabetizat care să vă scrie o plângere penală la adresa mea pentru ce am furat eu. Vă rog frumos, nu mai râdeți, că e o imagine dezolantă.
Cosette Chichirău: Cine râde?
Șerban Nicolae: Da, de ce nu faceți asta? Căutați un coleg care a terminat clasa a doua care să vă scrie o plângere penală la adresa mea, dacă eu am furat. Și dacă n-am furat…
Cosette Chichirău: Dumneavoastră sunteți un șofer…
Șerban Nicolae: Nu, n-am fost niciodată șofer. Nu, nu v-ați făcut nimica doamnă…
Cosette Chichirău: Sunteți șofer la grupul infracțional organizat.
Șerban Nicolae: Dumneavoastră sunteți atât de proastă, încât e incredibil ce spuneți. Ia demonstrați-mi că am fost șofer, hai demonstrați-mi! Ia căutați!
Cosette Chichirău: Avem poze.
Șerban Nicolae: Poze? CV-ul e în poze? Eu am o poză în care dumneavoastră faceți sex anal, acuma ce să facem?
Cosette Chichirău: Dumneavoastră aveți CV? Care sunt calificările dumneavoastră?
Șerban Nicolae: Ia uitați-vă, știți să citiți?
Cosette Chichirău: Ce anume? Că furați România bucată cu bucată? Eu nu înțeleg ce căutați aici. De fapt, știu. Dacă vă prinde legea, scăpați de pușcărie! Asta căutați aici! E grav, destul de grav!
„Nu e important cum am fost insultată eu. Important e ce se întâmplă cu justiția din România. Avem de-a face cu un grup infracțional organizat și orice deputat care votează acestă lege e în complicitate cu acest grup. Eu nu mă simt jignită. Domnul Șerban Nicolae nu mă poate jigni. Nu are capacitățile nici morale, nici intelectuale să mă jignească pe mine. Eu sunt aici să apăr legile României, să apăr poporul român, el poate să spună orice vrea, asta nu mă interesează pe mine personal”, a declarat Cosette Chichirău, după altercația verbală cu Șerban Nicolae.
Scuzele lui Nicolae, pentru electorat
Senatorul PSD Șerban Nicolae a precizat, miercuri, referitor la injuriile pe care i le-a adresat, în plen, deputatului USR Cosette Chichirăru, că prezintă scuză electoratului său, care nu l-a trimis în Parlament pentru a face astfel de lucruri.
„Nu e niciun fel de bucurie sau de satisfacție. Probabil că electoratul care a trimis-o în Parlament pe doamna deputat a trimis-o exact pentru acest motiv, să ia 150 de milioane de lei pe lună, diurne, cazare, transport și așa mai departe, sume forfetare, ca să mă înjure pe mine. Am lăsat-o, a făcut-o de mai multe ori, din păcate pentru mine, și îmi cer scuze pentru asta. La un moment dat am cedat și am replicat pentru că nu am mai suportat insulta și calomnia repetate. Față de electoratul meu îmi cer scuze, îmi pare rău față de oamenii de bună credință că nu pentru asta m-au trimis pe mine în Parlament, sper să nu se mai repete”, a spus Șerban Nicolae.
Nicolae a făcut această declarație pe holul Camerei Deputaților, moment în care a venit spre el deputatul USR Cosette Chichirău.
„Puteți să vă cereți scuze personal, sunt chiar aici. Uitați-vă la mine”, i s-a adresat Chichirău.
„Nu am de gând să escaladez această discuție și nici nu mă interesează”, a răspuns Șerban Nicolae, care a evitat să facă alte declarții și s-a retras în sala de plen.
Și Legea ANI a fost votată cu scandal
Plenul Camerei a adoptat, miercuri, pe articole, în forma Comisiei juridice, Legea care modifică Legea ANI și care prevede că unele interdicții aplicate deputaților și senatorilor în perioada 2007-2013, pe baza Rapoartelor ANI, încetează de drept, deși PNL și USR s-au opus vehement, încercând să blocheze sau să întârzie intrarea în dezbatere a propunerilor legislative și invocând necesitatea de a nu crea tensiuni după decesul Regelui Mihai.
Plenul Camerei a adoptat, miercuri, pe articole, în forma Comisiei juridice, Legea care modifică Legea ANI și care prevede că unele interdicții aplicate deputaților și senatorilor în perioada 2007-2013, pe baza Rapoartelor ANI, încetează de drept, deși PNL și USR s-au opus vehement.
Plenul Camerei a dezbătut, astfel, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea ANI, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.
Camera Deputaților este primul for sesizat.
Articolul care prevede că interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept a fost cel care a suscitat criticile repetate ale Opoziției.
Liderul grupului USR din Cameră, Cristian Seidler a invocat faptul că textul proiectului nu are legătură cu funcționarea ANI, drept pentru care a solicitat retrimiterea la Biroul permanent, care să tansmită proiectul Senatului, în calitate de primă Cameră Sesizată. Propunerea sa a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.
La rândul său, deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat proiectul, precizând că acesta este prost alcătuit, imoral, neconstituțional, încalcă MCV, iar prin modificările propuse se „spală” toate rapoartele ANI din trecut.
Deputatul USR Stelian Ion USR a arătat că această lege este dată de PSD cu dedicație pentru „prieteni”.
„Sunt trei colegi pentru care ANI a formulat în februaire o nouă solicitare de a se lua act de interdicții, nu s-a făcut nimic”, a acuzat Stelian Ion.
După ce PNL a solicitat, prin liderul de grup, sistarea lucrărilor plenului, imediat după discursurile ținute în memoria Regelui, USR a solicitat, procedural, în repetate rânduri, introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi, înaintea celor două proiecte privind ANI și magistrații.
Pe de altă parte, PNL a cerut discutarea moțiunii sale simple pe domeniul Energiei.
Deputații opoziției iau cuvântul în baza prevederilor regulamentare care dau posibilitatea liderilor și viceliderilor grupurilor parlamentae să ia cuvântul pe procedură și să solicite schimbarea ordinii de zi.
Majoritatea PSD-ALDe din Cameră respinge pe rând propunerile opoziției.
Pe punctul 2) și 3) al ordinii de zi a plenului Camerei figurează propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, dar și propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.