O fâșie de pământ arid în mijlocul Atlanticului, 254 de kilometri în cap, cu câteva resorturi turistice flancate de plantații de palmieri în aerul uscat e idealul unor domni și doamne care s-au întins leneși la plajă în ianuarie. Sunt 30 de grade la prânz în Insulele Capului Verde unde s-a stabilit și o româncă. Singura. Între 18.000 de localnici, câți sunt în Sal, ar fi și greu să apară vreo confuzie.
Fii mereu la curent cu starea vremii. Primește zi de zi prognoza meteo din orașul tău.
De 26 de ani, Reka Estrela lucrează în aeroportul din Sal. A plecat din Covasna la București, la Politehnică, a întâlnit un african și a ajuns în Insule. Din ’85, gestionează parcul de echipamente al aeroportului nu mai mare decât o gară în provincie. Îi trec pe sub ochi sute de mii de turiști care vin spre Africa să se întindă la soare. Niciodată români: „De 26 de ani, e prima oară când văd aici un avion Tarom”, mărturisește ea.
Insula unde nu a plouat șapte ani
Avionul președintelui Băsescu stă în insula Sal o oră. Cât i se umple din nou rezervorul, președintele face conversație. „Ce limbă se vorbește în Insulele Capului Verde? Acum probabil nu-i vară. Care-s lunile când e verde?”, se interesează Traian Băsescu. Căci Capul Verde nu e verde.
Reka Esrela are un zâmbet imperturbabil. Și când vorbește, și când tace, zâmbește cu tot chipul. „Sunteți fericită aici? Se vede că nu sunteți un om necăjit”, remarcă președintele râzând cu pofta de altădată. Oferta de a veni în vacanță nu îl tentează pe Traian Băsescu, dar recunoaște potențialul locului: „Valurile sunt bune, se poate face surfing”. „Cât e un apartament de închiriat aici? 500 de euro? Aham!”, preia inițiativa Dorel Onaca, fost scafandru pe nava lui Traian Băsescu, acum consilier de stat la Președinție.
De sus, din avion, Insulele Capului Verde abia se zăresc. De pe prima pagină a principalului cotidian, Expresso das Ilhas, ministrul de externe al locului anunță hotărât: „Avem forțe armate să participăm în orice tip de operațiune”. Despre Mali evită să spună orice. Alături – un carnaval. Și-o veste proastă: fiecare locuitor va plăti de acum înainte iluminatul public, chiar dacă nu are bec pe stradă.
În Insulele Capului Verde nu există noțiunea de salariu mediu. La munca de jos în turism, căci numai turismul respiră la peste 30 de grade și șapte ani la rând fără ploaie, un începător ia cam 100 de euro pe lună, fără bacșiș, și-i ajung.
Cât câștigă un român în Capul Verde
Cei pregătiți câștigă 4000-5000 de euro cu lejeritate. „La aeroport luăm niște mii de euro. Nu ne plângem”, spune Estrela, șefă a propriei afaceri, o firmă de servicii tehnice în aeroportul din Sal. Îi sunt suficienți să își întrețină fiul la facultate în Franța, cum o fac toți, și îi rămân în fiecare an și pentru o vacanță în Covasna: „În fiecare an merg în vacanță în România”. „Abia ce mi-am făcut Revelionul la Covasna”, se entuziamează președintele. Are și o explicație. Ba chiar două: „Îmi place mult. Iar ungurii votează cu mine întotdeauna”.
Reka Estrela o spune deschis. Are „o simpatie specială” pentru Traian Băsescu, e la curent cu știrile din țară, știe până și ce mai face EBA. Măgulit, președintele îi face și el o confidență: „Toți românii care locuiesc afară mă simpatizează. Am probleme cu cei din interior”. Și mai râde o dată.