Prima pagină » Știri politice » REPORTAJ GÂNDUL LIVE. „Cine dă șpagă ajunge primar. Cu 200.000 de euro ajungi primar. E vreo problemă dacă lumea este nebună?”

REPORTAJ GÂNDUL LIVE. „Cine dă șpagă ajunge primar. Cu 200.000 de euro ajungi primar. E vreo problemă dacă lumea este nebună?”

Atmosfera electorală a început să-i prindă și pe cetățeni. Ca veritabili detectivi, ei trebuie să își dea seama cine minte și cine spune adevărul.

În fiecare sector al Capitalei bannerele de campanie ale candidaților tronează pe fațadele clădirilor, în piețe și în marile intersecții. Atmosfera electorală a început să-i prindă și pe cetățeni. Ca niște veritabili detectivi, ei trebuie să își dea seama cine minte și cine spune adevărul.

Pentru a-i cuceri pe alegători, politicienii se laudă că au găsit soluțiile pentru problemele delicate ale acestora. În șase luni nu vor mai exista pe străzi câini vagabonzi, curățenia se va face cu aspiratorul, iar reabilitarea termică a blocurilor va fi terminată în maxim un an. Bannerele sunt peste tot, candidații zâmbesc pe afișele lipite în florării, shaormării sau cârciumi.

La mici și bere în campanie

În sectorul patru, pe o dugheană două afișe stau lipite: „vând mici”, „candidat Piedone”. Coincidență electorală sau campanie? Spiritele se încing printre mușterii.

„Se dau pachete, mici în campanie. Ce spune că este pentru campanie, ce se dă? Spune că este pentru altceva, pentru zilele orașului, zilele comunei”, ne spune o doamnă în timp ce înfulecă din primul mic. O alta sare ca arsă: „dar cine face campaniei pe moca?”. „Cum să nu se dea, s-a dat peste tot”, continuă dialogul femeia în timp ce continuă să guste micii.

„Dar afișele astea pe cui bani este?”, intervine o femeie din coada formată la mititei.

Băieții de casă ai lui Piedone sunt în zonă: „cel mai bun primar, domnu” Piedone. A dat case, a dat de toate”.

Unul mai tupeist sare să spargă monotonia pro-Piedone.

„Dar ce afișe au pus, au pus afișe să aibă de dimensiunea lui, mai mare capul ca piața. Cum să ne placă, să pună și el mai mărunt să se vadă lumea mai mare”, se arată indignat un bărbos, în timp ce este luat la rost de băieții de bine.

Nu se lasă dus așa ușor din peisaj. „Dar ce, mă, a făcut din banii lui? Ăsta a continuat fraților”, le spune el vânzătorilor de telefoane mobile care au sărit să-l apere pe Piedone.

O băbuță se bagă în seamă. „Toți primarii au fost hoți! Primarii au câte șapte opt clădiri, dumneata știi? Să se aleagă praful și numai pământ să le punem pe groapă, de ce nu mi-au dat mie dreptul meu de la tata! Praful să se aleagă!”, își spune oful bătrâna.

Este luată peste picior: „Mata votezi cu Dumnezeu”,

În scenă intră cunoscătorul. Lucrează la REBU și știe tot ce mișcă în piață. Când are timp mai fraierește câte un adormit cu câte un telefon mobil.

„Cine să fie primarul Capitalei? Cine dă șpagă mai multă la campanie. Adevărat vă spun. Dacă eu am bani mulți acum, două-trei sute de mii de euro, nu pot să fiu și eu primarul Capitalei? Cu 200.000 de euro ajung primarul Sectorului 4.  E vreo problemă, dacă împart găleți pe stradă și lumea este nebună?”, se remarcă el, arătând că știe care este rețeta succesului.

Campania electorană nu mai este o necunoscută.

„Piedone ne ajută. Anul trecut am spus, suntem și noi amărâți, trăim de pe o zi pe alta. Ne-a spus: >. Eu muncesc aici în piață la REBU. Mai prind un telefon de 300 îl dau cu 500. I-am vândut și unui polițist din Iași. Dormea pe el omul, în bocanci. A zis vreau și eu ceva la 300 de lei, i-am dat ceva la 600 de lei”, descrie viața de la periferia capitalei.

Piedone este cotat primul în sondaje pentru Primăria Sectorului 4. La mare distanță se află candidatul PDL, Sulfina Barbu.

Telefoanele și vopseaua lui Vanghelie

„Amărâții tot amărâți au rămas”, descrie situația din Sectorul 5 un bărbat între două vârste. În fața pieței Rahova, gunoierii încearcă să strângâ cât mai rapid afișele contracandidatul Romanescu de la UNPR.

În sectorul lui Vanghelie canalizarea se înfundă și inundă parterul blocurilor.

„A vopsit blocurile pe față la campania trecută, dar izolarea termică nu a făcut. A dat cu vopsele, atât. Acum mai face niște blocuri în spate pe șoseaua Alexandriei. Merg, dar nu știu pe cine să votez. Pun două trei ștampile să se anuleze votul”, explică bărbatul.

Episodul cu telefoanele, din campania din 2008, nu a fost uitat.

„A fost atât de jenant problema cu telefoanele. S-au dat de la PSD. Erau mașini, plecau pe stradă și rușinos aruncau cu cutiile, iar oamenii se aruncau pe cutii, unele era goale, pur și simplu goale. Omul poate fi deocamdată păcălit ușor. Este rușinos”, rememorează o doamnă, ce tocmai și-a terminat de făcut cumpărăturile.

Principalii candidați pentru Primăria Sectorului 5 sunt Marian Vanghelie (USL), Corin Romanescu (UNPR), Mugur Mihăiescu (independent), Mihai Atănăsoaie (PDL).

„Niciunul nu merită. Toți sunt niște escroci”

Politicienii nu inspiră mai multă încredere nici în Sectorul 6. „Niciunul nu merită, niciunul indiferent că e Florescu, Mănescu, Poteraș, Diaconescu. Niste escroci toți!”, tranșează problema un bătrân din parcul Moghioroș.

O doamnă, chiar dacă îl susține pe Poteraș, nu este mai încrezătoare: „Candidații sunt zero, la pământ. Toți promit, dar nu suntem datori să îi credem. Omenirea a crezut mereu în tâlhari, dar pe mine nu mă poate cumpăra nimeni cu un pix, făraș”

În parcul Moghioroș, bărbații vorbesc despre frauda de la alegeri. „Am înțeles de la vecinul meu că îți cere CNP. De ce? Ca să-l folosească, este furt pe față. Sută la sută se fură alegerile, se va fura și acum. Se vor face măgării și de data asta”.

Meciul Oprescu-Prigoană are un singur favorit pentru ei: Doctorul.
– „Înclin către Oprescu”, spune primul.
– „Oprescu, Oprescu, Prigoană, dă-l dracu de gunoier!”, completează al doilea.
– „Ce a făcut PDL, a tăiat pensii! Prigoană n-a făcut parte tot din PDL? Ce vrea acum?”, explică al treilea de ce optează pentru Oprescu.
Favoriți în campanie sunt Cristian Poteraș (PDL) și Rareș Mănescu (USL). O doamnă râde de candidatul independent Ștefan Florescu. „Sfântul Ștefan a împărțit și calendare cu poza și realizările lui”.

„Dar nu îi cunoaștem pe ceilalți”

În Sectorul unu, atmosfera electorală este mai calmă. Stâlpii de pe marginea drumului îți indică clar că ai intrat pe domeniul lui Chiliman. Nu există niciun banner cu Theodor Paleologu – candidatul PDL.

Cetățeanu’ turmentat

Căldură mare în Piața Obor, la terase lumea se răcorește cu o bere.

-„Votați?”
– „Da”
– „Cu cine”
– Cu toți”

La o masă, misterul este rezolvat: „câștigă Băsescu”. Onțanu nu pare să fie deranjat să câștige un nou mandat. Candidatul USL, Dragoș Frumosu nu există în campania outdoor, iar cel al PDL poate câștiga doar notorietate

„Afacere de familie în Sectorul 3″

Liviu Negoiță sau Robert Negoiță? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă locuitorii Sectorului 3 la alegerile din 10 iunie.

„Tatăl celor doi frați Negoiță este frate cu Liviu Negoiță. Ce contează că sunt adversari, banii tot în familie ajung”, adâncește dilema o locuitoare din Sector. În fapt, cei doi nu au nici o legătură de rudenie.

Nici pesediștii nu au fost prea încântați de coincidența de nume. Ei i-au spus lui Robert Negoiță că nu poate câștiga doar prin păcălirea electoratului cu numele.

Mai sunt trei săptămâni până la localele din 10 iunie. Optsprezece candidați au intrat în cursa pentru Primăria Capitalei. Favoriți sunt actualul primar Sorin Oprescu și Silviu Prigoană – PDL. Pentru cele șase primării de sector s-au înscris 109 candidați.

Citește și