Prima pagină » Știri politice » Acordul POLITIC al Coaliției. Ciolacu – premier, Antonescu – prezidențiabil / Ciolacu: Nu va fi un mandat ușor. IOHANNIS: Succes noii coaliții

🚨 Acordul POLITIC al Coaliției. Ciolacu – premier, Antonescu – prezidențiabil / Ciolacu: Nu va fi un mandat ușor. IOHANNIS: Succes noii coaliții

11:34

Miniștrii lui Ciolacu intră la AUDIERI în comisii

După desemnarea formală a lui Marcel Ciolacu, miniștrii propuși de noua coaliție urmează procedura audierilor în Parlament.

Primii care vor intra la audieri sunt Florin Barbu, propunerea pentru Agricultură, și Daniel David, propus la Educație, la ora 13.00

Tanczos Barna (UDMR), propunerea pentru Ministerul Finanțelor, va fi audiat începând cu ora 13,30.

La aceeași oră se va prezenta în fața comisiilor avocatul Radu Marinescu (PSD), propus pentru Ministerul Justiției.

Procedurile se vor încheia după ora 16.00, cu audierile lui Emil Hurezeanu (PNL), propus la Ministerul Afacerilor Externe, și Mircea Fechet (PNL) la Mediu.

11:26

Ciolacu: Românii au nevoie de STABILITATE

Premierul desemnat își dorește soluții „pentru a depăși cu bine provocările”

Sper ca, alături de colegii mei din coaliție, să găsim cele mai bune soluții pentru a depăși cu bine provocările pe care le avem în fața.

Românii au nevoie de stabilitate, predictibilitate, reforme și securitate și de un guvern care să acționeze punând pe primul plan interesul național. Așa să ne ajute Dumnezeu!, a declarat Ciolacu.

11:21

Ciolacu: Trăim vremuri complicate

Marcel Ciolacu a fost desemnat oficial de președintele Klaus Iohannis pentru a forma viitorul Guvern.

Cabinetul Ciolacu 2 va fi format din miniștri de la PSD, PNL, UDMR. Coaliția de guvernare va avea și un candidat comun în persoana lui Crin Antonescu.

Mandatul încredințat astăzi mă onorează și mă obligă. Trăim vremuri complicate, dar eu cred că am învățat cu toții din greșelile trecutului, a declarat premierul desemnat.

11:12

Iohannis: Majoritatea s-a verificat și este certă

Înainte de anunțul desemnării, Iohannis a constatat că majoritatea parlamentară constituită „s-a verificat” în Parlament.

Majoritatea s-a verificat și este certă. Coaliția mi-a propus un candidat pe care am decis să îl accept, în consecință, desemnez în poziția de prim-ministru pe Marcel Ciolacu.

11:06

Parlamentul și-a ales șefii. Urmează AUDIERILE miniștrilor

Parlamentul și-a ales șefii. Președinții Camerei Deputaților și al Senatului au fost votați, conform înțelegerii inițiale a coaliției PSD-PNL-UDMR-Grupul minorităților.

Astfel, Ciprian Șerban, fostul lideru de grup PSD, este noul președinte al Camerei Deputaților.

La Senat, șefia este preluată de Ilie Bolojan, liderul PNL.

După votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis va anunța numele noului premier. După nominalizare, miniștrii deja anunțați vor fi audiați în Parlament. Apoi, noul Cabinet va primi votul de învestitură.

10:57

Klaus Iohannis va face anunțul desemnării după ora 11.00

Președintele României, Klaus Iohannis, va face anunțul desemnării noului premier, după ora 11.00.

Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare, duminică, la finalul cărora a transmis că va face nominalizarea, după alegerea președinților celor două camere ale Parlamentului.

AUR, SOS România și POT România nu s-au prezentat la consultările de la Palatul Cotroceni.

Marcel Ciolacu va fi prezent alături de Klaus Iohannis, în momentul desemnării.

10:56

Motive de denunțare unilaterală a ACORDULUI politic

Acordul prevede 6 motive pentru care acesta poate fi denunțat unilateral, rerespectarea susținerii pentru propunerea de premier, structura guvernamentală și ponderea parlamentară în cadru coaliției.

De asemenea, constituie motiv de denunțare a acordului abaterea de la art. 17:

Formațiunile membre ale Coaliției politice vor constitui o majoritate parlamentară și se angajează să susțină învestirea Guvernului în condițiile art. 2-4, din prezentul Acord, și să acorde votul în vederea desemnării Președintelui Senatului, conform nominalizării făcute de către Partidul Național Liberal și Președintele Camerei Deputaților, conform nominalizării făcute de către Partidul Social Democrat.

10:55

Jumătate dintre ministere merg la PSD

Marcel Ciolacu va conduce un guvern format din 16 ministere. Conform algoritmului parlamentar, PSD va avea cel mai mare număr de portofolii, adică 8. Liberalii primesc 6 ministere, iar UDMR va avea două portofolii extrem de importante în noul Cabinet Ciolacu, Finanțele și Dezvoltarea.

De asemenea, guvernul va avea 3 funcții de viceprim-ministru, dintre care una pentru PSD – viceprim-ministru fără portofoliu și câte o funcție de viceprim-ministru cu portofoliu pentru PNL și UDMR.

Fiecare minister va avea de regulă 2 (doi) secretari de stat, cel mult 4 (patru) secretari de stat la ministerele cu activitate complexă.

09:41

ACORDUL politic al coaliției. Ciolacu - premier, Crin Antonescu - prezidențiabil

Marcel Ciolacu este propunerea de premier a noii coaliții formate între PSD-PNL-UDMR și Grupul minorităților, și Crin Antonescu va fi candidatul comun la alegerile prezidențiale din 2025.

Liderii celor patru formațiuni politice au semnat, luni dimineață, înaintea votului privind alegerea președinților Parlamentului, acordul politic privind formarea Coaliției politice de guvernare.

Conform acordului, coaliția va avea o durată de viață de patru ani, între 2024 și 2028.

Obiectivele legislative ale Coaliției constau în promovarea legislației necesare pentru implementarea programului de guvernare, se arată în documentul semnat de cei patru lideri.

Reprezentanții Coaliției de Guvernare s-au reunit luni dimineață pentru a semna pactul de guvernare pentru următorii patru ani. Marcel Ciolacu, PSD, Ilie Bolojan, PNL, Kelemen Hunor, UDMR, și Varujan Pambuccian, Alte Minorități, au căzut de acord asupra împărțirii funcțiilor în Guvern și în Parlament.

Liderii celor patru formațiuni politice au semnat, luni dimineață, la parlament, protocolul privind formarea noii coaliții de guvernre.

UPDATE: Kelemen Hunor: Suntem conștienți că ne aflăm într-o situație de criză politică adâncă

Liderul UDMR a vorbit despre o „criză politică adâncă” și a transmis că cea mai mare provocare p reprezintă „un buget bine construit”.

Suntem conștienți că ne aflăm într-o situație de criză politică adâncă. Este și o criză de încredere și această coaliție propune să recâștigăm încrederea cetățenilor, încrederea oamenilor, fiindcă este cel mai important lucru fără de care nu se poate ieși nici din criza politică și nu se pot face nici reformele necesare, din care va câștiga fiecare comunitate, fiecare om.

Cea mai mare provocare să avem un buget bine construit, un buget, un buget echilibrat pentru 2025 și să organizăm alegerile prezidențiale cât mai repede posibil, dacă se poate, înainte de sărbătorile pascale de anul viitor, a declarat Kelemen Hunor.

UPDATE: Bolojan: Țara noastră să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că liberalii au acceptat să intre în alianța de guvernare pentru că țara trebuie să aibă„ un guvern stabil într-o perioadă dificilă”.

PNL a semnat aceste protocol de coaliție pentru ca țara noastră să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă în așa fel încât să luăm măsuri pentru a menține cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme și pentru a crea condiții pentru dezvoltare în țara noastră, a declarat liderul interimar al PNL, după semnarea protocolului.

În ceea ce privește desemnarea unui candidat unic Ilie Bolojan a declarat că s-a convenit asupra fostului lider al PNL, Crin Antonescu.

Una din prevederile acestui protocol este și desemnarea unui candidat unic la funcția de președinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul și să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia, a mai spus acesta.

UPDATE: Ciolacu: Avem un acord politic

Marcel Ciolacu a anunțat, după reuniunea noii coaliții, că semnatarii acordului politic „au înțeles semnalul românilor”

În acest moment avem un acord politic. Cum este normal, el este premergător unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare. Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic au înțeles semnalul românilor de la alegerile generale.

Este de datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul și locul României în Europa, în NATO și, în unul ultimul rând, să apărăm valorile și identitatea națională, a spus Marcel Ciolacu, luni dimineața, la Parlament.

Liderul social democrat a adăugat că acesta „nu va fi un mandat ușor pentru viitorul guvern, dar așteptarea românilor, de asemenea, este pentru reforme, pentru transparență, pentru reducerea cheltuitelor bugetare și, nu în ultimul rând, așteptarea mediului de afaceri este pentru predictibilitate și sustenabilitate financiar”.

UPDATE: Candidatul comun al alianței este Crin Antonescu

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord pentru susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, în persoana lui Crin Antonescu. Decizia urmează să fie supusă aprobării în forurile de conducere ale fiecărei formațiuni politice implicate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

ORA 9: Reprezentanții noii coaliții vor anunța componența noului Guvern și a programului de

Premierul va fi asigurat de către PSD.

Vicepremier fără portofoliu va fi Marian Neacşu de la PSD.

Guvernul va fi alcătuit din:

Interne – PNL/ Cătălin Predoiu

Justiţie – PSD/ Radu Marinescu

Finanţe – UDMR/ – Tanczos Barna

Dezvoltare – UDMR/ – Cseke Attila

Transporturi – PSD/ Sorin Grindeanu

Energie – PNL/ Sebastian Burduja

Sănătate – PSD/ Alexandru Rafila

Apărare – PSD/ Angel Tâlvar

Externe – PNL/ Emil Hurezeanu

Cultură – PSD/ Natalia Intotero

Educaţie – PNL/ Daniel David

Fonduri Europene – PNL/ Marcel Boloş

Agricultură – PSD/ Florin Barbu

Muncă şi familie – PSD/ Simona Bucura Oprescu

Economie si Digitalizare – PSD/ Bogdan Ivan

Mediu – PNL/ Mircea Fechet.

În curs de actualizare!

CITEȘTE ȘI:

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și