Reproșul lui Băsescu pentru primarii din Harghita și Covasna: „Problema e când simbolurile României sunt disprețuite, nu sunt afișate lângă cele locale. E o sfidare”

Publicat: 17 03. 2014, 12:18
Actualizat: 19 03. 2015, 19:31

Președintele Traian Băsescu le transmite politicienilor de la Budapesta că România „nu va mai tolera” declarații despre autonomie făcute de cei care nu au cetățenie română, iar autorităților locale din Harghita și Covasna că, în opinia sa, afișarea stagului Ținutului Secuiesc în absența drapelului României „este o sfidare”.

„Ce mi-ar place e să văd că au o atitudine fair-play față de statul român. Atunci când își flutură steagurile care îi reprezintă, să fie și steaguri românești. Problema este când simbolurile României sunt disprețuite, sunt aruncate și nu sunt afișate lângă simbolurile locale. Este o sfidare. Nu poți să disprețuiești România”, a fost reproșul făcut de Băsescu primarilor și președinților de Consilii Județene din județele Harghita și Covasna, într-un interviu acordat astăzi la Adevărul LIVE.

Ținta avertismentelor lui Băsescu nu au fost însă liderii locali de etnie maghiară, cât politicienii de la Budapesta care au reluat în ultima perioadă, în contextul campaniei electorale din Ungaria, declarațiile despre autonomia Ținutului Secuiesc. „Cel puțin la nivelul instituțiilor statului, n-am constatat nicio corelare între ce ce întâmplă în Crimeea și acțiunile separatiste din zona secuiască. Dar momentul acestor declarații este prost. Pentru că dă această impresie că ar fi fost corelați”, a spus președintele, menționând că „guvernul Orban are o relație foarte bună cu Moscova, plecând de la dependența energetică”.

Băsescu susține că declarațiile referitoare la autonimie venite din exetrior „nu vor mai fi tolerate”. „Asta o putem discuta noi, aici, cetățenii români și cetățenii români de etnie maghiară. Politicienii români care fac campanie în Spania, dar n-a spus nimeni că trebuie să fie autonomă Catalunia. Ești musafir, nu te amesteci în administrarea internă a unui stat vecin. Sper că măsurile nominale pe care le-a luat MAI  să fie un semnal că nu mai tolerăm astfel de manifestări. Nu-i politicos și nu-i în politica europeană”, a adăugat președintele.

Potrivit șefului statului, „marea problemă este că se face un joc”, „nimeni nu definește autonomia pe care o vor liderii politici din Ținutul Secuiesc”. „Ce autonomie administrativă mai mare decât au acum? Județele Covasna și Harghita produc mult mai puțini bani din ce consumă anual. Primesc bani din redistribuirea națională cu care funcționează și școlile, și spitalele, și construcția de drumuri. Parte din bani vin la centru, dar se întorc înzecit. N-ar putea să țină nici 6 luni școlile, spitalele, să asigure energie electrică cu banii pe care îi au”, a calculat Băsescu.