Liderul partidului Pro România Victor Ponta a anunțat în cursul serii de joi, 28 mai, faptul că va candida la alegerile prezidențiale din 2024, deși, anul trecut, s-a retras din cursă, partidul pe care îl conduce susținându-l pe Mircea Diaconu.
Acesta și-a exprimat dorința de a candida la alegerile prezidențiale din 2024 în cadrul unei emisiunii difuzate de Antena3.
Victor Ponta, fost premier al României, a candidat la alegerile prezidențiale din 2014 când a pierdut în turul al doilea, învingător fiind Klaus Iohannis.
De asemenea, la alegerile prezidențiale din 2019, Victor Ponta a declarat că nu va candida iar partidul pe care ăl conduce l-a susținut de Mircea Diaconu, alături de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Însă, în apriie 2019 acesta declara că va candida la alegerile din 2024 și se va folosi de experiența candidaturii din 2014.
„Mă pregătesc de prezidențiale învățând din ceea ce am greșit în 2014, făcând lucrurile mai bine și fiind de partea bună a lucrurilor”, a spus Victor Ponta. Întrebat de ce nu candidează la alegerile prezidențiale din 2019, șeful Pro România a spus: „Nu m-am pregătit așa cum aș vrea eu să mă pregătesc pentru un examen atât de important. M-am grăbit o dată, în 2014, sunt în perioada de schimbare, evaluare și interiorizare a acelei experiențe”, a declarat Victor Ponta.
În plus, acesta a detaliat și ce greșeli a făcut atunci când a candidat la alegerile prezidențiale din 2014.
„Înfrângerea e a mea, dar greșelile pe care le-am făcut, faptul că m-am înconjurat de baroni, de oameni detestați, care reprezentau un lucru pe care eu nu-l reprezentam evident că m-a costat. Faptul că i-am ascultat când mi-au spus că avem destule secții de vot în străinăte, faptul că mi-au zis: ce bine a ieșit manifestarea de pe stadion! E greșeala mea, e lipsa mea de experiență”, a spus Victor Ponta.
Klaus Iohannis, a câștigat alegerile în județul Harghita, obținând aproape 80% din voturile alegătorilor, în timp ce contracandidatul său, Victor Ponta a fost preferat de 20,22% dintre votanți. Candidatul ACL a mai obținut scoruri impresionante și în Sibiu, Sibiu – 79,47, Covasna – 77,95, Cluj – 73,82, Alba – 69,59, Mureș – 68,63 și Timiș – 66,33. În diaspora. Klaus Iohannis a obținut 89,68% din voturile din diaspora, în timp ce Victor Ponta 10,32%, potrivit rezultatelor finale ale numărătorii făcute de ACL.
La polul opus se află județul Giurgiu, unde Victor Ponta a câștigat detașat alegerile,cu 68,38% din voturi. Klaus Iohannis, a obținut rezultate slabe în județul Mehedinți – 36,73, Botoșani – 37,28, Dolj – 39,39 și Buzău – 40%.