Comisia pentru revizuirea Constituției a adoptat două amendamente referitoare la drepturile minorităților naționale, unul dintre acestea făcând referire la legea privind statutul minoritățile, neadoptată de Parlament.
„Reprezentanții legali ai minorităților naționale pot înființa potrivit legii privind statutul minorităților naționale, organe proprii de decizie și executive, cu competențe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor”, se arată în articolul 6, alineatul (1¹).
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Mate Andras, a negat că prin aprobarea acesor propuneri se vor face presiuni pentru adoptarea legii.
„Eu sunt optimist și cred că se va adopta în acest mandat. Dacă vorbim de legalitate, trebuie să subliniați constituționalitatea. Niciodată nu s-a pus presiune și nu accept din partea nimănui să pună presiune asupra organului legiuitor, Parlamentul. „Este un pas înainte se recunoaște existența minorităților naționale pe teritoriul României și s-au făcut pași în respectarea identității culturale și lingvistice ale acestora. Au existat și până acum aceste drepturi, dar au fost acum ridicate la rang de drept constituțional”, a declarat Mate.
Referitor la posibilitatea minorităților naționale de a-și forma un organ de decizie, liderul deputaților UDMR a precizat că nu este vorba despre un organ care să ia decizii, ci doar să propună măsuri în favoarea minorităților naționale.
„Fiecare organizație a unei minorități naționale poate înființa un organ, adică un colectiv care va propune luarea unor decizii de către instituțiile statului sau opinii în legătură cu aceste decizii, urmând ca statul să le ia în considerare sau nu. Nu e vorba de instituții de stat, e vorba de un organ colectiv al acelei minorități. Nu poate lua asemenea decizii, precum înființarea Ținutul Secuiesc, pentru că înființarea unor regiuni se poate face doar prin act normativ”, a mai spus Mate.