Revizuirea Constituției. Parlamentarii au suspendat lucrările după doar trei ore de dezbateri. Chelaru: „Suntem obosiți”

Revizuirea Constituției. Parlamentarii au suspendat lucrările după doar trei ore de dezbateri. Chelaru: Suntem obosiți
Publicat: 12/06/2013, 15:41
Actualizat: 26/08/2014, 15:54

Dacă în primele zile de lucru ale Comisiei pentru revizuirea Constituției parlamentarii au adoptat mai multe amendamente generatoare de controverse, în cea de-a șaptea zi de dezbateri au suspendat ședința după doar trei ore. „Suntem obosiți”, a motivat vicepreședintele Comisiei, Ioan Chelaru, glumind.

Dezbaterile au început în prezența conducerii CSM, în frunte cu Oana Schmidt Hăineală, a ministrului Justiției, Robert Cazanciuc și a mai multor reprezentanți ai asociațiilor procurorilor și magistraților din România, urmând să se discute concret ce modificări vor fi făcute în Constituție pe domeniul justiției. Cu toate acestea, Hăineală a cerut o amânare pentru a putea formula punctele de vedere ale CSM și în scris, membrii Comisiei dându-le răgaz până luni.

Chiar și așa, reprezentanții justiției și-au expus punctele de vedere. Unul dintre amendamentele depuse prevede ca denumirea Ministerului Public să fie schimbată în Procuratură, propunere pe care președintele CSM nu-l susține. „Nu cred că este o chestiune utilă și nici oportună, nu vedem scopul. Și din punct de vedere logistic este incomod, nu se justifică”, a spus Hăineală.

Nici amendamentul care prevede că CSM își exercită activitatea în mod independent (articolul 131, alineatul 2) nu este susținut de Oana Schmidt-Hăineală. „O astfel de subliniere ar putea duce la eliminarea autorității ministerului Justiției, sub care CSM își exercită activitatea. Avem suport pentru poziția noastră și în recomandările internaționale”, a mai spus președintele CSM.

Mai mult, președintele Asociației Procurorilor din România a propus ca mandatul membrilor CSM să fie redus la trei ani. „Este un mandat mai redus, dar responsabilizezaă membrii CSM într-o măsură mai mare decât în prezent și păstrează o legătură mai strânsă cu electoratul”, a declarat Constantin Sima.

Nemulțumirea procurorilor a fost subliniată și prin vocea procurorului Carmen Popa, de la Asociația Procurorilor din România. „Dorim să se precizeze explicit statutul de independență și inamovibilitate în Constituție. Ne dorim să nu mai funcționăm sub autoritatea Ministrului Justiției. Ne dorim să fim priviți în același fel ca și colegii noștri judecătorii. Nu cred că România este pregătită în acest moment să modifice ceva în statutul procurorilor”, a spus aceasta.

După ce reprezentanții sistemul judiciar s-au retras de la dezbaterile Comisiei, parlamentarii au continuat lucrările, adoptând trei amendamente ale social-democraților, prin care se precizează că Senatul este cel care numește consilierii Curții de Conturi, pentru un mandat de nouă ani.


Gândul a prezentatLIVE TEXT desfășurarea lucrărilor din Comisia pentru revizuirea Constituției.

UPDATE 14.30 Ioan Chelaru, PSD, întrebat de ce s-a suspendat ședința atât de repede:„Suntem obosiți. Glumesc, vă dați seama. Sunt câteva din articolele care privesc autoritatea judecătorească și autoritateaCCR, fiecare grup vrea să mai reflecteze asupra amendamentelor. Cred că mâine va fi o zi prefinală, textele care nu au fost încă analizate le vom putea discuta, iar săptămâna viitoare să depunem proiectul în totalitate”

UPDATE 14.20 Ședința s-a încheiat, parlamentarii amânând mai multe articole pentru ședința de joi, de la ora 10:30. În cea de-a șaptea zi de lucru, parlamentarii au finalizat de dezbătut textul constituțional, cu excepția articolelor prorogate, care vor fi reluate mâine.

UPDATE 14.04Comisia a respins amendamentul liberalilor care prevedea că judecătorii Curții Constituționale trebuie să dețină titlul de doctor în drept.

UPDATE 13.59Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a propus ca CCR să aibă 27 de judecători, Camera Deputaților, Senatul și Președinția urmând să numească fiecare câte nouă judecători. Totodată, MRU propunea ca deciziile CCR să se ia în complete de 9 judecători, aleși prin tragere la sorți. Amendamentele au fost respinse.

UPDATE 13.55Parlamentarii au adoptat trei amendamente la articolul 140, potrivit cărora consilierii Curții de Conturi sunt numiți de Senat, în completarea unui alt amendament depus de PSD la ședința de ieri, care îi acorda mai multă putere Senatului.

Art.140.- (4) Consilierii de conturi sunt numiți de Senat pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Membrii Curții de Conturi sunt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe toată durata acestuia. Ei sunt supuși incompatibilităților prevăzute de lege pentru judecători.

Art.140.- (5) Curtea de Conturi se înnoiește cu o treime din consilierii de conturi numiți de Senat, din 3 în 3 ani, în condițiile prevăzute de legea organică a Curții.

Art.140.- (6) Revocarea membrilor Curții de Conturi se face de către Senat, în cazurile și condițiile prevăzute de lege.

UPDATE 13.20Membrii Comisiei au aprobat un amendament depus de un grup de deputați independenți, prin care se precizează că în bugetul public național va intra și bugetul regiunilor.

Art.138.- (1) Bugetul public național cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele locale ale comunelor, ale orașelor, ale județelor și ale regiunilor.

UPDATE 13.10Parlamentarii au reluat dezbaterile, începând cu Titlul IV, articolul 135, referitor la „Economia și Finanțele Publice”

UPDATE 12.55Reprezentanții CSM și ai asociațiilor profesionale din domeniul justiției s-au retras de la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituției.

UPDATE 12.45Crin Antonescu: „Vă mulțumesc foarte sincer, nu doar din complezență. Am urmărit cu toții cu mare atenție tot ce ați spus. Cu tot respectul față de aceste instituții și de principiile pe care le apărați. Eu aș vrea, în numele tuturor colegilor, să vă transmit câteva lucruri. Nu există niciun grup politic în Parlament care să nu dorească, la fel ca și dumneavoastră, să avem în această țară o justiție independentă, să păstrăm și să întărim justiția. Ea trebuie să fie și indepepndentă și dreaptă. Există o imagine care prezintă Parlamentul ca pe o instituție aflată în adversitate cu sistemul judiciar și nu e adevărat. Noi luăm în considerare principiile, propunerile dumneavoastră. Vă dați seama că nu ne este ușor, ne e dificil. Trebuie să ne achităm de acest lucru. Trebuie să înțelegeți că încercăm ca prin revizuirea Constituției, care nu a avut ca țel principal justiția, nu dorim să facem lucrurile mai complicate sau mai rele pentru independența justiției. Multe lucruri sunt de domeniul legilor, nu al Constituției. Ne dorim să păstrăm, să reașezăm, temeiurile constituționale care să permită acțiunea la nivel legislativ într-o permanentă conlucrare cu dumneavoastrăm cât mai bine. Cum finalizăm proiectul de revizuire ne privește pe toți și încercăm să o facem. Dar nu depinde numai de noi. „

UPDATE 12.19Carmen Popa,Asociația Procurorilor din România:„Până la urmă nu suntem chiar ca niște avocați și nu îndeplinim rolul avocaților. Nu se poate. Dorim să se precizeze explicit statutul de independență și inamovibilitate în Constituție. Ne dorim să nu mai funcționăm sub autoritatea Ministrului Justiției. Ne dorim să fim priviți în același fel ca și colegii noștri judecătorii. Nu cred că România este pregătită în acest moment să modifice ceva în statutul procurorilor”.

UPDATE 12.13Constantin Sima, Asociația Procurorilor din România: „Propunem ca mandatul membrilor CSM să se ducă la trei ani, este un mandat mai redus, dar responsabilizezaă membrii CSM într-o măsură mai mare decât în prezent și păstrează o legătură mai strânsă cu electoratul”.

UPDATE 12.05Dan Spânu, președintele Asociației Magistraților din România (AMR): „Sunt de acord cu textul articolul 52 din Constituției așa cum este el. Cred că vom deschide o cutie a Pandorei dacă-l modificăm. Sunt de acord să întărim competența secțiilor CSM”

UPDATE 11.57Totodată, Hăineală a precizat că amendamentele depuse până acum la articolele referitoare la CSM știrbesc din independența instituției, în prezent fiind nevoie de mai multă stabilitate.

UPDATE 11.52Referitor la amendamentul care prevede că CSM îți exercită activitatea în mod independent (articolul 131, alineatul 2), Oana Schmidt-Hăineală a precizat că nu este de acord. „O astfel de subliniere ar putea duce la eliminarea autorității ministerului Justiției, sub care CSM își exercită activitatea. Avem suport pentru poziția noastră și în recomandările internaționale”, a mai spus președintele CSM.

UPDATE 11.48Unul dintre amendamentele propuse de parlamentari este ca denumirea Ministerului Public să fie schimbată în Procuratură. Președintele CSM a anunțat că nu susține acest lucru. „Nu cred că este o chestiune utilă și nici oportună, nu vedem scopul. Și din punct de vedere logistic este incomod, nu se justifică”, a spus Hăineală.

UPDATE 11.35Președintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a cerut o amânare pentru a putea formula amendamente în scris. Comisia a dat termen până luni, astăzi urmând să se discute propunerile doar la nivel de principiu.

UPDATE 11.25 Ședința Comisiei a început.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres https://tinyurl.com/4kk89pnf
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Ilie Năstase, atac fără precedent la adresa Simonei Halep: "O mare greșeală! Ce vrea să...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Orașul distrus pentru că s-a răzvrătit împotriva Romei „a rămas nelocuit timp de peste 170...