Prima pagină » Știri politice » Revocarea din funcția de șefă DNA, fără posibilitatea de a se apăra. CEDO întreabă autoritățile române despre Laura Codruța Kovesi

Revocarea din funcția de șefă DNA, fără posibilitatea de a se apăra. CEDO întreabă autoritățile române despre Laura Codruța Kovesi

CEDO solicită lămuriri autorităților române despre decizia CCR privind revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef DNA. Vezi cele patru întrebări adresate părților din proces

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat, pe site, detalii din procesul deschis de fostul procuror-șef DNA, instanța europeană adresând patru întrebări părților.

Comunicatul CEDO

Cele patru întrebări adresate de CEDO sunt:

1. Este articolul 6§1 din Convenția (Europeană a Drepturilor Omului) aplicabil în acest caz (vezi Baka v. Hungary (GC), no. 20261/12, 23 June 2016)?

2. Dacă da, a avut reclamanta acces la o instanță pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor sale civile în legătură cu demiterea din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, în conformitate cu articolul 6 § 1 din Convenție?

3. Având în vedere afirmațiile reclamantei, potrivit cărora demiterea sa ar fi rezultatul părerilor sale exprimate public în calitate profesională, a existat o imixtiune în dreptul său la libertate de exprimare, potrivit articolului 10 § 1 din Convenție. Dacă da, acestă imixtiune era prevăzută de lege și necesară în conformitate cu termenii articolului 10 § 2?

4. Reclamanta a avut la dispoziție o cale de atac concretă în plan național, așa cum prevede articolul 13 din Convenție?

Comunicatul CEDO

În decembrie 2018, Laura Codruța Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată de la conducerea DNA. Ea susține că i-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Motivele invocate în acțiune vizează faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea lui Kovesi din funcție, deși aceasta nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu a fost citată în fața Curții Constituționale și nu a avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere în apărare.

Kovesi a precizat că nu dorește repunerea în funcție, nici despăgubiri materiale, ci doar recunoașterea abuzului din cazul său.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat că o decizie a Curții Constituționale nu poate fi supusă controlului CEDO, deoarece este definitivă.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a respins cererea Laurei Codruța Kovesi de recuzare a șefului Secției de Investigare a Infrațiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, au precizat pentru Mediafax, surse judiciare. Cererea de recuzare a lui Gheorghe Stan a fost respinsă deoarece, în articolul 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală, legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării.

De altfel, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunțase că solicitarea de recuzare a șefului de Secție de anchetare a magistraților, formulată de Laura Codruța Kovesi în dosarul ei, este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei șefe DNA.

 

Citește și