Prima pagină » Știri politice » REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Conducerea PNL A DEMISIONAT ÎN BLOC. Antonescu: „Mi-am prezentat demisia, iar colegii mei s-au solidarizat”

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Conducerea PNL A DEMISIONAT ÎN BLOC. Antonescu: „Mi-am prezentat demisia, iar colegii mei s-au solidarizat”

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Conducerea PNL a demisionat în bloc în cadrul Delegației Permanente a partidului, după scorul slab obținut la europarlamentare, ședința fiind una extrem de tensionată. Primele decizii luate de conducerea partidului au fost organizarea unui Congres extraordinar al partidului la finalul lunii iunie și trecerea europarlamentarilor liberali la grupul PPE, ei urmând să părăsească ALDE.

Deputatul Ludovic Orban a fost primul candidat care și-a anunțat intenția pentru a prelua șefia partidului, după care Daniel Chițoiu a declarat că îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcția de președinte. Actuala echipă condusă de Crin Antonescu îl va sprijini pe Klaus Iohannis pentru președinția partidului. În Delegația Permanentă a partidului s-a votat și excluderea din PNL a fostului ministru de Interne, Radu Stroe. Călin Popescu Tăriceanu a încercat să participe la ședința liberalilor, dar a fost dat afară din sală, considerându-se că nu este membru al acestui partid. Printre cei care i-au cerut să părăsească sala au fost Mircea Ionescu Quintus și Ludovic Orban, propunerea fiind ulterior votată în cadrul Delegației Permanente.

Ziua marilor decizii a început de la ora 10.00 când președintele Crin Antonescu a anunțat că își va da demisia din funcția de președinte al partidului din cauza scorului de sub 15% obținut la europarlamentare. La câteva ore după acest anunț, Antonescu își prezenta oficial demisia în cadrul Biroului Politic Național și a Delegației Permanente. Alături de el a demisionat în bloc întreaga conducere a PNL, ca o asumare a eșecului de la europarlamentare. De la Sibiu, Klaus Iohannis a declarat că va demisiona din funcția de prim-vicepreședinte, după ce social-democrații au reușit să obțină un scor mai bun decât PNL în municipiul pe care-l conduce. Noua conducere a partidului urmează să fie aleasă în cadrul unui Congres Extraordinar, care va fi organizat la finele lunii iunie sau începutul lunii iulie. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul Delegației Permanente a partidului care se va întruni miercuri.

La prânz, Crin Antonescu, alături de vicepreședinți ai partidului și parlamentari au avut o discuție informală la sala grupului PNL din Camera Deputaților. Aceasta a avut loc înaintea Biroului Politic Național și a Delegației Permanente. Simultan, în biroul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu avea loc o discuție la care au participat Daniel Chițoiu, Cristian David și Andrei Gerea. Ulterior, în același birou a avut loc ședința USD, Tăriceanu întâlnindu-se cu premierul Ponta.

Prima decizie luată de conducerea PNL a fost votul dat pentru ca europarlamentarii să activeze în grupul PPE, renunțându-se astfel la afilirea la ALDE, deși aceasta este prevăzută în Statutul partidului. Mutarea nu a fost privită cu ochi buni de europarlamentarii PNL, existând rezerve din partea Noricăi Nicolai și Renatei Weber.

După acest moment, Crin Antonescu și întreaga conducere a partidului și-au dat demisia în bloc.

Momentul surpriză al Delegației Permanente a fost produs de intrarea în sala de ședințe a fostului președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, însoțit de Daniel Chițoiu și Radu Stroe. Tăriceanu și-a dat demisia din PNL după ruperea USL și a încercat cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare să se reînscrie în partid, la organizația municipală Satu Mare. Crin Antonescu susține că aceast reînscriere nu s-a făcut respectând prevederile statutare și că Tăriceanu nu este membru PNL. În ședință, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să părăsească ședința, deoarece nu are calitatea necesară pentru a participa. Mai mult, Quintus i-a recomandat lui Tăriceanu să-și dea demisia din funcția de președinte al Senatului, funcție obținută cu sprijinul PSD, înainte de a se înscrie în partid. Deputatul PNL, Ludovic Orban, a propus ca Tăriceanu să fie dat afară din sală, lucru care s-a întâmplat după votul Delegației Permanente.

Rămas în sală, Radu Stroe a fost exclus din partid, decizia Delegației Permanente venind după ce Biroul Politic Național făcuse această propunere cu o lună în urmă.

Daniel Chițoiu a declarat la finalul Delegației Permanente că îl susține la Congresul extraordinar al partidului pentru funcția de președinte pe Călin Popescu Tăriceanu, iar el va candida pentru o funcție de conducere. În privința refacerii USL, Chițoiu a fost rezervat, susținând că va trebui să consulte care este opinia filialelor.

Crin Antonescu nu a dorit să precizeze clar dacă va candida pentru un nou mandat în fruntea partidului la Congresul Extraordinar.

Neoficial, în acest moment, se poate discuții între PNL și PDL pentru formarea unei alianțe, lucru facilitat și de prezența celor două partide în PPE. Împreună, cele două partide au un scor de aproximativ 27%.

Actuala conducere a PNL va stabili și politica de alianțe în perioada următoare, existând deja o serie de discuții preliminare cu cei de la PDL. În acest moment se negociază o alianță între cele două partide. Surse democrat – liberale au declarat pentru gândul că PDL acceptă să renunțe la prezidențiabilul Cătălin Predoiu, cu condiția ca în fruntea PNL să vină Klaus Iohannis și acesta să candideze la prezidențiale.

Premierul Victor Ponta a invitat, imediat după anunțarea exit-poll-urilor de la europarlamentare, conducerea PNL la negocieri pentru refacerea USL și reintrarea la guvernare. Crin Antonescu și Ludovic Orban se declară împotriva unei colaborări cu PSD, în timp ce gruparea Tăriceanu – Chițoiu susține refacerea USL și reluarea colaborării cu PSD.

VEZI REZULTATELE PE HARTA INTERACTIVĂ