REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peste 86 % din deținuții de la Jilava și Rahova au votat la europarlamentare: Năstase și Becali, nu

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peste 86 % din deținuții de la Jilava și Rahova au votat la europarlamentare: Năstase și Becali, nu
Publicat: 25/05/2014, 19:17
Actualizat: 29/09/2018, 05:41

Aproape 2.200 de deținuți din penitenciarele Jilava și Rahova au votat, duminică, la alegerile europarlamentare, respectiv o pondere de 86,6 la sută din numărul deținuților cu drept de vot din aceste unități, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții celor două închisori.

La penitenicarul de tranzit Rahova, din totalul celor 1.348 de deținuți, au avut drept de vot 1.208, dintre care 1.044 și-au exprimat dorința de a vota, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituției, Gabriela Livadariu.

Duminică, 920 de deținuți de la Rahova au votat, în timp ce ceilalți 124 dintre cei care își exprimaseră dorința de a participa la scrutin nu au mai făcut-o.

La Jilava, din totalul de 1.894 de deținuți, au făcut cereri pentru a vota 1.671 de deținuți, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Cristian Micu.

„Noi am trimis cererile la Biroul Electoral Județean Ilfov, care a constatat că 1.288 din deținuți aveau drept de vot”, a arătat Micu, precizând că, duminică, au votat 1.251 de deținuți, iar 37 au refuzat să voteze în fața comisiei.

Astfel, la Jilava au votat 97,12 la sută dintre deținuții cu drept de vot, iar la Rahova – 76,15 la sută.

„Am avut trei urne cu trei comisii, câte una la două paliere. Mă bucur că am găsit înțelegere la BEJ Ilfov, pentru că la alegerile trecute a fost o singură urnă și o singură ștampilă la cam tot atâția deținuți, deci a mers foarte greu. Acum votarea a început la ora 9.00 și s-a terminat în jur de 15.15. Dacă ar fi fost o singură ștampilă, stăteam până diseară”, a mai spus Cristi Mincu.

Dintre cei 32.193 de deținuți din România, 27.027 au putut vota la alegerile europarlamentare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Nu au putut vota în schimb deținuții minori și cei condamnați definitiv în cazul cărora instanța a dispus și aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

În situația aceasta se află Adrian Năstase și Gigi Becali, ale căror sentințe au inclus și această pedeapsă complementară, dar nu și Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

Deținuții cu drept de vot și-au putut exprima opțiunea electorală în spații special amenajate din penitenciare, unde au fost aduse urne mobile.

Potrivit articolului 47 din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care se aplică și deținuților, se precizează că „pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secție de votare”.

Aceste dispoziții se aplică și persoanelor reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, se mai spune în același articol.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu