REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peste 86 % din deținuții de la Jilava și Rahova au votat la europarlamentare: Năstase și Becali, nu

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Peste 86 % din deținuții de la Jilava și Rahova au votat la europarlamentare: Năstase și Becali, nu
Publicat: 25/05/2014, 19:17
Actualizat: 29/09/2018, 05:41

Aproape 2.200 de deținuți din penitenciarele Jilava și Rahova au votat, duminică, la alegerile europarlamentare, respectiv o pondere de 86,6 la sută din numărul deținuților cu drept de vot din aceste unități, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții celor două închisori.

La penitenicarul de tranzit Rahova, din totalul celor 1.348 de deținuți, au avut drept de vot 1.208, dintre care 1.044 și-au exprimat dorința de a vota, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituției, Gabriela Livadariu.

Duminică, 920 de deținuți de la Rahova au votat, în timp ce ceilalți 124 dintre cei care își exprimaseră dorința de a participa la scrutin nu au mai făcut-o.

La Jilava, din totalul de 1.894 de deținuți, au făcut cereri pentru a vota 1.671 de deținuți, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Cristian Micu.

„Noi am trimis cererile la Biroul Electoral Județean Ilfov, care a constatat că 1.288 din deținuți aveau drept de vot”, a arătat Micu, precizând că, duminică, au votat 1.251 de deținuți, iar 37 au refuzat să voteze în fața comisiei.

Astfel, la Jilava au votat 97,12 la sută dintre deținuții cu drept de vot, iar la Rahova – 76,15 la sută.

„Am avut trei urne cu trei comisii, câte una la două paliere. Mă bucur că am găsit înțelegere la BEJ Ilfov, pentru că la alegerile trecute a fost o singură urnă și o singură ștampilă la cam tot atâția deținuți, deci a mers foarte greu. Acum votarea a început la ora 9.00 și s-a terminat în jur de 15.15. Dacă ar fi fost o singură ștampilă, stăteam până diseară”, a mai spus Cristi Mincu.

Dintre cei 32.193 de deținuți din România, 27.027 au putut vota la alegerile europarlamentare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Nu au putut vota în schimb deținuții minori și cei condamnați definitiv în cazul cărora instanța a dispus și aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege, conform articolului 66 din Codul penal.

În situația aceasta se află Adrian Năstase și Gigi Becali, ale căror sentințe au inclus și această pedeapsă complementară, dar nu și Relu Fenechiu, căruia i-au fost interzise alte drepturi prin pedepse complementare.

Deținuții cu drept de vot și-au putut exprima opțiunea electorală în spații special amenajate din penitenciare, unde au fost aduse urne mobile.

Potrivit articolului 47 din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care se aplică și deținuților, se precizează că „pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secție de votare”.

Aceste dispoziții se aplică și persoanelor reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, se mai spune în același articol.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar