Prima pagină » Alegeri Europarlamentare 2019 » Rezultatele finale la Alegerile Europarlamentare din 2019: PNL – 10 mandate, PSD – 9 mandate, USR-PLUS – 8 mandate / Datele finale pe referendum: Peste 6 milioane de români au votat „Da” la ambele întrebări

Rezultatele finale la Alegerile Europarlamentare din 2019: PNL – 10 mandate, PSD – 9 mandate, USR-PLUS – 8 mandate / Datele finale pe referendum: Peste 6 milioane de români au votat „Da” la ambele întrebări

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni, la o săptămână după alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, rezultatele finale ale scrutinului.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, PNL are 2.449.068 de voturi valabil exprimate și a obținut 10 mandate de europarlamentar, PSD are 2.040.765 de voturi valabil exprimate și a obținut 9 mandate de europarlamentar, Alianța 2020 USR-PLUS are 2.028.236 de voturi valabil exprimate și a obținut 8 mandate.

Formațiunile ProRomânia, Partidul Mișcarea Populară și UDMR au obținut, fiecare, câte două mandate de europarlamentar.

Astfel, candidații care vor merge în Parlamentul European sunt:

PNL:

Ioan-Rareș Bogdan
Mircea-Gheorghe Hava
Siegfried Vasile Mureșan
Vasile Blaga 
Adina-Ioana Vălean
Daniel Buda 
Dan-Ștefan Motreanu 
Gheorghe Falcă 
Cristian-Silviu Bușoi 
Marian-Jean Marinescu

PSD: 
Rovana Plumb
Carmen-Gabriela Avram
Iulian-Claudiu Manda
Cristian-Vasile Terheș 
Dan Nica 
Maria Grapini 
Tudor Ciuhodaru 
Adrian-Dragoș Benea
Victor Negrescu

USR-PLUS: 
Dacian Julien Cioloș
Cristian Ghinea
Dragoș-Nicolae Pîslaru
Clotilde-Marie-Brigitte Armand
Ioan-Dragoș Tudorache 
Nicolae-Bogdănel Ștefănuț 
Vlad-Marius Botoș 
Ramona-Victoria Strugariu

UDMR: 
Iuliu Wikler
Lorant-Gyorgy Vincze

PMP: 
Traian Băsescu
Eugen Tomac

Pro România: 
Victor Ponta
Corina Crețu

În cazul europarlamentarilor ProRomânia, Victor Ponta a anunțat încă din luna februarie că nu va merge în Parlamentul European, locul său urmând a fi luat de următorul candidat, respectiv fostul premier Mihai Tudose.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente a fost de 18.267.256, iar numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale care s-au prezentat la urne a fost de 9.352.472. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, iar numărul voturilor nule 274.415.

Rezultate de la referendum: Peste 6 milioane de români au votat „Da” la ambele întrebări

Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicității, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot. 

Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Numărul voturilor exprimate cu „Nu” pentru prima întrebare este de 1.059.678, în timp ce pentru a doua întrebare este de 1.038.916.

Numărul participanților care au votat în cadrul referendumului pentru prima întrebare este de 7.922.591 votanți, iar pentru a doua, 7.923.869.

La prima întrebare au fost 403.530 de voturi nule, iar la cea de-a doua, 407.081.

La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?'”

Foto: Mediafax Foto

Citește și