Prima pagină » Știri politice » Robert Cazanciuc măsoară șansele României de a intra în Schengen în 2014. Cum va arăta noul raport pe Justiție. INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI”

Robert Cazanciuc măsoară șansele României de a intra în Schengen în 2014. Cum va arăta noul raport pe Justiție. INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI”

Robert Cazanciuc măsoară șansele României de a intra în Schengen în 2014. Cum va arăta noul raport pe Justiție. INTERVIU LA

Un raport favorabil pe Justiție, în luna decembrie, este condiția esențială pentru ca România să poată primi semnalul pozitiv pentru accederea la Spațiul Schengen în 2014, eventual în două etape: în martie cu granițele aeriene și maritime, în octombrie cu cele terestre – un scenariu pe care l-am mai auzit și anul trecut, dar care nu s-a transformat în realitate.

„Noi avem interesul să obținem un raport bun la sfârșitul anului pentru a obține o decizie favorabilă de aici încolo. Semnalele sunt deja pozitive față de România”, a spus ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, invitat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV și de voyo.ro, începând cu ora 10.00. Cât despre scenariul intrării în două etape, în 2014, ministrul crede că „poate fi în continuare o ipoteză viabilă”.

În emisiunea de la ProTV, care îl are ca moderator pe Cristian Leonte și invitați permanenți pe Claudiu Pândaru (Gândul.info) și Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar), Robert Cazanciuc a explicat că optimismul său se bazează pe „aprecieri pozitive asupra acțiunilor României” care „există deja”, vorbind de „noua echipă” Tiberiu Nițu – Alina Bica – Laura Codruța Kovesi, de la vârful Parchetelor .

Experții de la Bruxelles care vin la București la sfârșitul acestei luni își vor formula însă propriile concluzii. Un nou raport MCV va fi făcut public abia în decembrie, după o a doua vizită de evaluare a experților Comisiei Europene în perioada septembrie-octombrie. Primele discuții desppre MCV ale lui Cazanciuc la Bruxelles ar urma să aibă loc pe 18 iunie, o autoevaluare preliminară fiind trimisă la Bruxelles încă din martie.

Prioritatea zero: MCV

 „Există deja aprecieri pozitive asupra acțiunilor României. Cu siguranță până la sfârșitul anului vom obține un rezultat pozitiv. Cu siguranță vom găsi resursele să facem ceea ce ne-am angajat cu partenerii noștri europeni”, crede ministrul Justiției, dispus să le ceară parlamentarilor „să fie parte a unui efort comun” când vine vorba de Statutul deputaților și senatorilor criticat de Bruxelles.

Întrebat dacă România are șanse anul viitor să intre în Spațiul Schengen, chiar și în etape, în condițiile în care Raportul MCV din decembrie ar fi unul pozitiv, ministrul și-a asumat „un raport bun” drept „prioritatea principală”. „Decizia de a intra în Spațiul Schengen este o decizie politică. Evident că orice succes al României, și un raport bun, poate contribui la o decizie favorabilă. Tehnic, lucrurile sunt făcute de regulă în martie sau în octombrie. Sunt rațiuni care țin de condiții tehnice”, a spus Cazanciuc la „După 20 de ani”.

Cât despre un calendar potrivit căruia, în prima parte a anului 2014, România să intre cu spațiul aerian și maritim și ulterior cu cel terestru, ministrul consideră că scenariul aderării în două etape „poate fi în continuare o ipoteză viabilă„.  „În discuțiile pe care le voi avea eu cu partenerii europeni voi încerca să obțin un raport MCV bun ca să pot să susțin o decizie favorabilă României”, a adăugat ministrul Justiției.

Ultimele două rapoarte pe Justiție – cel din iulie 2012, urmat de cel suplimentar, adresat exclusiv României, în ianuarie 2013 – au consemnat un important regres, după criza politică din vară Comsia Europeană punând la îndoială, pentru prima dată, respectarea princiiilor unui stat de drept. Criticile au mers până la a menționa punerea la îndoială de către politicieni a deciziilor sistemului judiciar și chiar subminarea Curții Constituționale. În ianuarie, acestora li s-a adăugat tergiversarea numirii șefilor de Parchete, menținerea în Guvern a miniștrilor cu dosare penale și încercările parlamentarilor de a-și asigura o superimunitate în fața Justiției.

În aceste condiții, mai multe state europene s-au regrupat în jurul Germaniei și al Olandei amânând luarea unei decizii în Consiliul Justiție și Afaceri Interne privind stabilirea unui calendar al aderării la Spațiul Schengen, chiar dacă criteriile tehnice sunt îndeplinite din decembrie 2010.. România a fost pusă în așteptare cel puțin până la Raportul MCV din decembrie, aceasta fiind a cinea amânare după ratarea succesivă a termenelor din martie 2011 încoace.

Șefii din subordinea lui Nițu și Kovesi, discutați cu Băsescu

În emisiunea de la ProTV, Robert Cazanciuc a vorbit și despre planurile pentru următoarele zile de a se consulta cu șefii Parchetelor, dar și cu preșeintele Traian Băsescu pentru a propune CSM propunerile sale pentru posturile vacante de șefi de secții în DNA și Parchetul General, funcții-cheie în ancharea dosarelor de crimă organizată și de corupție. „Voi discuta cu președintele propunerea de numire pentru a mă asigura că procedura se va finaliza cu succes”, și-a justificat Cazanciuc includerea lui Băsescu în consultările preliminare, adăugând că intenționează să trimită numele la CSM în aproximativ 10 zile, după ce săptămâna viitoare va începe discuțiile cu Kovesi și NIțu.

Întrebat dacă și în aceste cazuri va exista o negociere politică, ministrul a exclus orice algoritm de acest fel, susținând că etse în căutare de „oameni onești, rezonabili, cu o carieră în spate și cu performanță”. „Performanța poate să însemne și trimiteri în judecată urmate de condamnări”, a adăugat Cazanciuc.

Minsitrul Justiției a evitat să explice dacă a fost mulțumit de propunerile făcute pentru șefia parchetelor, justificându-se prin faptul că procedura era deja în derulare la momentul numirii sale. Cât despre Tiberiu Nițu, Robert Cazanciuc s-a limitat la a-și anunța doar așteptările de la noul procuror general: „un trend pozitiv pe dosare de corupție sau de crimă irganizată sau o ușoară încredere a populației în ce fac procurorii”. „Nu i-a cerut nimeni domnului Nițu să ancheteze sau nu un ministru”, a mai spus acesta.

Când se înființează tribunalele comerciale

Un anunț pe care l-a făcut ministrul Justiției pentru mediul de afaceri este legat de planurile Guvernului pentru a înființa un tribunal la București, în această toamnă, pentru a judeca exclusiv cauze comerciale, scurtând astfel termenele proceselor.

„Un termen lung de soluționare poate să blocheze o afacere. Cred că în momentul de față Justiția are op datorie față de economie, care înseamnă tribunale specializate. Ideea e de a crea tribunale comerciale, cu judecători specializați. Cea mai mare problemă este în București. Tribunalul București soluționează o treime din litigiile din întreaga țară. Se dau deja termene în 2015 deocamdată. Am discutat deja cu premierul și am un acord de principiu pentru a înființa un astfel de tribunal în București din această toamnă”, a spus Cazanciuc.

Tribunalul comercial presupune un sediu nou, judecători și grefieri specializați, admite ministrul, explicând că „pentru început, se va delega personal din alte instanțe unde nu este acceași încărcare”.

Discuții la Guvern există și pentru un nou Cod al insolvenței, care în cursul lunii iulie să fie discutat și ulterior trimis la Parlament ca inițiativă legislativă a Executivului.

Confiscarea mașinilor implicate în accidente grave „e o discuție care se poate face”

Tema pe care Cazanciuc a luat o mică distanță față de propunerile publice ale lui Victor Ponta este confiscarea mașinilor implicate în infracțiuni rutiere grave.

Dacă inițial Cazanciuc s-a eschivat – „Nu am văzut declarația premierului” – , la insistențele jurnaliștilor ministrul a admis că poate fi un subiect luat în discuție în Guvern.

Spre deosebire de Ponta însă, Cazanciuc a sugerat mai degrabă că ar aplica sancțiunea numai șoferilor care se urcă băuți la volan. „Discutăm de accidente de cele mai multe ori săvârșite din culpă, e o discuție care se poate face. Trebuie judecată foarte atent. O decizie (la volan. n.r) se ia în fracțiuni de secundă. Cu siguranță cei care se urcă băuți la volan, deci acceptă că pot greși, merită o asemenea sancțiune”.

Pe de altă parte, ministrul s-a declarat pentru retragerea pensiilor speciale ale magistraților condamnați, care să funcționeze ca o „măsură preventivă” în instanțe.

„Am avut deja discuții cu colegii din CSM. Eu personal sunt pentru această formă de sancționare specială. Eu cred că poate fi o măsură preventivă extrem de utilă”, a susținut Cazanciuc, cu argumentul că în acest fel judecătorii se vor gândi mai bine înainte de a da o sentință.

Autor

Citește și