Primarul sectorului 3 este urmărit penal pentru evaziune fiscală de către procurorii DNA, el fiind acuzat că în perioada 2005-2009 a construit prin firmele sale trei ansambluri rezidențiale, apoi a vândut în nume propriu 1.250 dintre apartamentele și locurile de parcare aferente, fără să se înregistreze ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Negoiță nu ar fi declarat TVA în valoare de 77.148.021 lei.
Ansamblurile rezidențiale ale lui Negoiță sunt situate în Voluntari și în Popești Leordeni.
„Începând din luna decembrie 2005, Negoiță Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfășurată și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau”, arată DNA.
Prin vânzarea celor 1.250 de imobile, în perioada ianuarie 2006-iulie 2009, Negoiță a obținut venituri de peste 364 de milioane de lei. Activitatea sa este calificată de DNA drept activitate economică, similară cu cea a unui prestator de servicii sau comerciant, pentru care ar fi avut obligația să plătească TVA.
„Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Negoiță Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA”, mai arată DNA.
Astfel, deși imobilele apar ca fiind construite în acte de persoana fizică Robert Negoiță, după finalizare acestea au fost prezentate la toate târgurile imobiliare drept aparținând unei firme de-a lui Negoiță.
DNA a stabilit prejudiciul în acest dosar la 77.148.021 lei, sumă reprezentând TVA neplătit de Negoiță.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, a părăsit sediul DNA după aproape jumătate de oră, susținând că dosarul în care a fost chemat vizează activitatea sa din perioada în care activa în domeniul privat.
„Sunt fapte de când eram în zona de management privat. Nu are legătură cu activitatea mea de când fac management public. Mă bucur că începe să se lucreze pe acest dosar”, a declarat Robert Negoiță la ieșirea din DNA.
Întrebat de jurnaliști dacă, în condițiile actuale, mai candidează pentru un nou mandat la Sectorul 3, edilul a refuzat să răspundă, nespecificând nici dacă din punctul său de vedere îi afectează cariera politică.
Robert Negoiță a fost chemat, joi, la sediul DNA într-un dosar în care, susține el, are calitatea de suspect. Edilul a declarat la sosire că ar fi vorba de o plângere penală depusă de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, în 2009.