Robert Negoiță: Legile se bat cap în cap, oricum ai face tot încalci una din ele

Publicat: 04 07. 2016, 12:53
Actualizat: 31 10. 2016, 15:06

Robert Negoiță a vorbit în cadrul Forumului Administrației Publice Locale despre „câteva probleme care trebuie rezolvate urgent în administrația publică”.

Prima problemă expusă de primarul sectorului 3 a fost nivelul scăzut al salarizării în administrația publică locală. „Am făcut o analiză pe ceea ce înseamnă salarizarea în administrația publică locală și în administrația publică centrală. Nu vreți să știți care a fost rezultatul acestei analize. Salariile în administrația publică locală sunt la jumătate, ba chiar în administrația centrală salariile sunt de două sau chiar de trei ori mai mari decât în administrația publică locală. Un jurist, dacă lucrează la o primărie are zece lei, dacă lucrează într-un minister are 30 de lei”, a spus Robert Negoiță.

A doua problemă, în opinia președintelui AMR, cu care se confruntă în special primăriile, o reprezintă controalele prea multe și hățișul legislativ. „Zeci de instituții controlează primăriile astăzi. Legile se bat cap în cap, oricum ai face încalci una din ele. Cei care vin în control au salariile de trei ori mai mari sau chiar de zece ori mai mari decât le au cei din primării. Dacă unul dintrei ei greșește, plătește cu vârf și îndesat, dacă unul care controlează comite o eroare, nu se întâmpă nimic”, s-a plâns Negoiță.

El i-a reproșat prim-ministrului Dacian Cioloș, prezent la eveniment, că Guvernul nu a elaborat ghidurile necesare accesării fondurilor europene din exercițiul financiar 2014 – 2020. „Suntem în al treilea an de exercițiu și cele mai multe dintre ghiduri nu sunt lansate. Noi vrem să propunem proiecte, dar nu avem pe ce, domnule prim-ministru, câtă vreme ghidurile nu sunt gata”, i-a reproșat Negoiță lui Cioloș.

O altă problemă ridicată de președintele AMR a fost aceea a majorităților necesare pentru luarea deciziilor la nivelul consiliilor locale care „blochează administrația publică locală”. Negoiță a cerut schimbarea legii astfel încât majoritatea de două treimi să fie necesară doar în cazul „vânzării sau cumpărării de active”, în rest el cerând majoritate sinplă.