România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluției pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.
România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluții negative au mai fost Germania, Italia și Cipru.
Datele publicate de Eurostat arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creștere față de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.
România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani și jumătate în perioada 2008-2011 și a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reușind să revină pe creștere până la finalul acelui an.
Datele Eurostat arată că economiile Germaniei și Italiei s-au contractat în al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.
Totuși, în comparație cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%, iar în primul trimestru cu 3,8% față de perioada similară din 2013.
Creșterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de țări ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).
sursa Eurostat
În comparație cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.
Economia Ungariei a crescut în al doilea trimestru cu 3,9% față de anul trecut
Spre comparație, economia Ungariei a avansat în cel mai alert ritm din ultimii opt ani, Produsul Intern Brut (PIB) din al doilea trimestru urcând cu 3,9% față de anul trecut, pe fondul unei creșteri importante a producției de automobile, informează Bloomberg, citat de Mediafax.
Creșterea de 3,9% a PIB-ului este cea mai mare din primul trimestru din 2006 până în prezent, se arată în raportul preliminar al Biroului de Statistică ungar dat publicității joi. Rezultatul depășește estimările economiștilor de la Bloomberg, care au anticipat un avans de 3,5% al PIB-ului.
În comparație cu primul trimestru al acestui an, PIB-ul Ungariei a crescut cu 0,8%.
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care a fost numit în aprilie pentru un nou mandat de patru ani, vrea să reconstruiască economia națională pe baza industriei. În acest sens, producătorii de mașini care au au filiale în Ungaria, printre care Daimler și Audi, au raportat rezultate foarte bune pe aceste unități în 2014, contribuind astfel la avansul PIB-ului.
„Creșterea a fost susținută de producția industrială și de construcții, în timp ce agricultura a avut rezultate destul de bune”, a spus Pal Pozsonyi, analist la Biroul ungar de Statistică. (Luiza Chiroiu)