Prima pagină » Știri politice » România a trimis Comisiei Europene cererea de modificare a PNRR. Ce prevede noul capitol RePowerEU, în valoare de 1,4 miliarde euro?

România a trimis Comisiei Europene cererea de modificare a PNRR. Ce prevede noul capitol RePowerEU, în valoare de 1,4 miliarde euro?

România a trimis Comisiei Europene cererea de modificare a PNRR. Ce prevede noul capitol RePowerEU, în valoare de 1,4 miliarde euro?

Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a trimis vineri cererea de modificare a PNRR prin care solicită introducerea capitolului RePowerEU, anunță Comisia Europeană. 1,4 miliarde euro prin proiecte cuprinse în acest capitol vor susține atingerea independenței și a eficienței energetice a României.

MIPE a trimis Comisiei un draft al proiectului RePower EU, în luna aprilie, urmând ca proiectul să ajungă la Bruxelles la finalul lunii august.

Am ales să depunem mai întâi un draft pentru a evita alte solicitări ale Comisiei și a grăbi aprobarea. Am depus draftul în termen, adică în luna aprilie, a spus

ministrul Investițiilor Europene.

Doar că, la București s-a schimbat guvernul și noul Executiv a decis să schimbe abordarea cu privire la reformele din PNRR. Au urmat discuții și vizite la Bruxelles, unde ministrul Adrian Câciu a vorbit cu experții UE și Céline Gauer, șefa task force-ului pe Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Concret, capitolul REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată care era deja în plan, a anunțat Comisia.

Reformele și investițiile capitolului sunt legate de creșterea producției de energie verde, de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și de consolidarea competențelor forței de muncă de producție de energie verde.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că printre măsurile ce se regăsesc în capitolul REPowerEU sunt: utilizarea terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producția de energie din surse regenerabile, înființarea de ghișee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obținerii informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor, dobândirea de noi competențe în domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesională, creșterea producției de energie verde, eficiența energetică la nivelul clădirilor rezidențiale și publice, digitalizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice.

Și premierul Ciolacu anunța pe 10 august că proiectele sunt destinate achiziţiei de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei.

1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor! Concret, vor fi peste 600 de milioane de euro pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocare a energiei. Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant va fi de aproximativ 10 mii de euro cumulat, a scris Ciolacu pe Facebook.

 


Comisia va evalua în perioada următoare dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR. Dacă evaluarea Comisiei este pozitivă, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține seama de modificările aduse planului României, a transmis Comisia, printr-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Care este impactul războiului din Ucraina în bugetul României? Premierul Marcel Ciolacu pune cifrele pe masa Guvernului

VIDEO | Eduard Hellvig a lăudat ”îndrăzneala” și ”viziunea” ministrului Energiei, dar și a noii generații de politicieni

FOTO: Facebook

Autor

Citește și