România accelerează TRANZIȚIA către neutralitatea climatică: Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, actualizat

Publicat: 17 09. 2024, 09:31
Sebastian Burduja, ministrul Energiei

Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a lansat o nouă versiune a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2025-2030, care vizează atingerea obiectivelor ambițioase ale Uniunii Europene în materie de tranziție energetică și combatere a schimbărilor climatice.

Sebastian Burduja a subliniat că România își propune să devină neutră din punct de vedere climatic înainte de 2045, devansând termenul anterior de 2050, și să contribuie la un viitor mai sigur și verde.

Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 și de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv și mai verde pentru România și Europa, a precizat ministrul Energiei.

Obiectiv: reducerea cu 85% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030

Planul actualizat include 89 de politici și măsuri suplimentare, printre care reducerea cu 85% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

De asemenea, până în 2030, România își propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară și biomasa​, precizează ministerul Energiei.

România face un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice prin actualizarea PNIESC. Am ridicat standardele și ne-am asumat obiective ambițioase, printr-o viziune de dezvoltare sustenabilă care integrează tehnologii inovatoare și investiții masive în energia regenerabilă, a declarat ministrul Burduja.

Planul revizuit include măsuri pentru reducerea emisiilor în sectoare esențiale precum energie, transport, locuire și industrie, și urmărește implementarea unor soluții tehnologice avansate, cum ar fi utilizarea hidrogenului regenerabil și eficientizarea energetică.

PNIESC va fi înaintat cu celeritate Comisiei Europene, România alăturându-se astfel statelor membre care au înaintat la nivel european planurile lor actualizate în domeniu, se mai arată în comunicatul emis de ministerul Energiei.

CITEȘTE ȘI:

SOBELE pe lemne vor dispărea. România își ia angajamentul față de UE. Ce soluții alternative ecologice propune Guvernul?

ZIUA în care Marcel Ciolacu și Nicușor Dan ar trebui să rezolve problema traficului. Unde se vor întâlni premierul și primarul Capitalei