România donează Ucrainei un sistem Patriot. Ce PRIMIM, la schimb de la americani, în urma acestei donații

Publicat: 03 09. 2024, 08:30
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr / Sursa FOTO: Facebook

România donează Ucrainei un sistem Patriot, ca urmare a unei negocieri cu Statele Unite. Decizia a fost luată în CSAT în luna iunie, iar Guvernul și Senatul au decis luni ca legea să ajungă în Camera deputaților marți și ulterior să fie promulgată de șeful statului.

Sistem de apărare Patriot este extrem de costisitor, dar România s-a angajat să ajute țara vecină, aflată în război, în schimbul unor beneficii din partea americanilor.

Promisiunile SUA, față de România

România ar urma să primească la schimb un alt sistemul Patriot din partea Statelor Unite. Ministerul Apărării Naționale este cel care negociază cu guvernul Statelor Unite, țara care produce un astfel de sistem. ,,Va fi un sistem ultramodern!”, noul Patriot pe care ar urma să-l primim, potrivit unor surse guvernamentale.

Totodată, SUA ne-au acordat și un împrumut de 2 miliarde de dolari, bani care vor fi direcționate către modernizarea și înzestrarea armatei române, consolidând capacitatea de apărare a țării în acest context geopolitic tensionat.

Tot în baza acestei promisiuni cu SUA, țara noastră va primi radare navale de joasă înălțime și urmează potrivit unor surse guvernamentale să avem prioritate în negocierea achizițiilor aparatelor F-35.

Sistemul Patriot, printre cele mai performante

Ministerul Apărării a plătit patru miliarde de dolari pentru achiziția a șapte sisteme de apărare Patriot. Este cea mai mare investiție făcută după Revoluție. Țara noastră a primit până acum patru sisteme, dintre care două au fost puse în funcțiune. Unul dintre acestea va ajunge pe frontul din Ucraina, după ce legea va fi promulgată.

Acest sistem antirachetă american este unul dintre cele mai performante din lume, însă doar o anumită versiune a acestuia ar face față unor rachete rusești. Volodimir Zelenski a spus că, pentru a fi protejată de atacuri, Ucraina ar avea nevoie de cel puțin șapte astfel de sisteme, iar cel din România este al cincilea pe care îi vor avea ucrainenii.

Precizările Guvernului, după ședința de aprobare

La finalul ședinței de Guvern de luni, Executivul a făcut o serie de precizări privind modul în care se va face donația către Ucraina.

”Concret, proiectul prevede ca un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apararii Naționale.”, a declarat Mihai Constantin – purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

CITEȘTE ȘI:

Sistemul Patriot, pe repede înainte. După aprobarea Guvernului și Senatul a dat votul pentru donarea către Ucraina