România, exclusă oficial din cursa pentru Agenția Europeană a Medicamentului. „Coincidența ciudată” care se vede de la București. Noul sediu EMA va fi la Amsterdam

România, exclusă oficial din cursa pentru Agenția Europeană a Medicamentului. „Coincidența ciudată care se vede de la București. Noul sediu EMA va fi la Amsterdam
Publicat: 21/11/2017, 07:45

Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, de Consiliul Uniunii Europene pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (AEM) în contextul ieșirii Marii Britanii din UE.

Orașele Milano, Amsterdam și Copenhaga au trecut în turul al doilea de vot al Consiliului UE privind stabilirea sediului Agenției Europene a Medicamentului, Bucureștiul nereușind să treacă de primul tur.Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Nicolae Fotin, susține că votul a fost unul politic, precizând că este „o coincidență ciudată că cele trei orașe care vor întra în turul 2” sunt cele dorite de angajații EMA.

Miza EMA

Agenția Europeană a Medicamentului trebuie să fie relocată, după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană. Principala responsabilitate a agenției este aceea de a proteja și promova sănătatea publică, angajații acesteia evaluând în permanență medicamentelor destinate uzului uman.

Deocamdată cu sediul la Londra, Agenția Europeană a Medicamentului este percepută drept una dintre cele mai importante agenții specializate ale UE, dintre cele peste 40. Agenția are 900 de angajați și primește vizite de la aproximativ 35.000 de autorități naționale de reglementare și oameni de știință în fiecare an, datorită rolului său esențial în aprobarea noilor medicamente piața europeană.

Conform unor surse europene citate de publicațiile EUObserver și Politico.eu, orașele Milano (Italia), Amsterdam (Olanda) și Copenhaga (Danemarca) au obținut cele mai multe puncte în urma primului tur de vot desfășurat în Consiliul UE pentru Afaceri Generale, astfel că vor trece în turul al doilea. Practic, Bucureștiul a fost exclus după primul vot.

În cazul în care niciunul dintre cele trei orașe nu va obține suficiente voturi în a doua sesiune de vot, va fi organizat al treilea vot, în care miniștrii de Externe și de Interne ai statelor Uniunii Europene vor avea de ales dintre două orașe.

Fotin: Votul a fost politic

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Nicolae Fotin,susține că votul a fost unul politic, precizând că este „o coincidență ciudată că cele trei orașe care vor întra în turul 2” sunt cele dorite de angajații EMA.

„Știam de la început că este un vot politic. Mi se pare o coincidență ciudată că cele trei orașe care vor întra în turul 2 sunt exact orașele pe care angajații EMA și le-au dorit. A fost o experiență bună pentru că nu am mai făcut până acum dosare pentru relocarea unei agenții. Comisia Europeană a venit și a constatat că tot ce am scris noi în dosarul de candidatură este conform cu realitatea. Este adevărat că au existat voci care au spus că totul a fost mult prea subiectiv, în special în video-ul de prezentare. Dar important este că noi am avut un dosar complet și că nu credem că există vreun punct pe care noi nu l-am atins”, a declarat Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, pentru MEDIAFAX.

Nouăsprezece orașe europene, inclusiv Bucureștiul, au candidat pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (AEM), instituție care trebuie mutată din Marea Britanie în contextul ieșirii acestei țări din UE.

Orașele candidate au fost: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, București, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varșovia, Valletta și Zagreb. Înaintea primului tur de vot, Zagrebul, Dublinul și Valletta și-au retras candidaturile.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură și servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituțiilor, inclusiv a Agenției Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, a scris EUObserver, estimând că decizia va fi politică. Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenției Europene a Medicamentului (AEM) și Autorității Bancare Europene (ABE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914