Prima pagină » Știri politice » România își întărește angajamentul pentru aderarea la OCDE / Marcel Ciolacu: Trebuie să menținem acest ritm

România își întărește angajamentul pentru aderarea la OCDE / Marcel Ciolacu: Trebuie să menținem acest ritm

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a condus miercuri, 25 septembrie, cea de-a treia reuniune din acest an a Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE. La întâlnire au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor implicate în procesul de aderare, care au discutat despre coordonarea eforturilor necesare pentru avansarea acestui proces.

În cadrul discuțiilor, premierul Marcel Ciolacu a subliniat progresele realizate până în prezent, menționând că România a obținut, în urma evaluărilor din cadrul OCDE, cinci avize formale din cele 26 necesare, în domenii precum concurența, politica de dezvoltare regională și industria siderurgică.

Avem o perioadă intensă până la sfârșitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral. Până în prezent, România a avut o evoluție pozitivă. Trebuie să  menținem acest ritm și în perioada următoare, când sarcinile devin din ce în ce mai complexe pentru noi. Nivelul de reprezentare, interacțiunile de fond cu membrii Organizației în cadrul evaluărilor viitoare, atenția în îndeplinirea recomandărilor prioritare sunt esențiale pentru a consolida progresele de până acum și a asigura încadrarea în calendarul de aderare asumat politic, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful executivului a cerut instituțiilor implicate să se concentreze asupra celor peste 20 de evaluări programate până la finalul anului 2024, acoperind domenii variate, de la protecția consumatorilor la sănătate și educație.

Aderarea României la OCDE este o prioritate absolută! La reuniunea de azi a Comitetului Național am evaluat progresele și am trasat prioritățile pentru perioada următoare, a scirs Marcel Ciolacu pe X.

De asemenea, membrii Comitetului au revizuit recomandările prioritare primite de România în urma primelor evaluări, punând accent pe întărirea coordonării interinstituționale și pe implementarea recomandărilor cu potențial legislativ, a transmis Guvernul României.

În contextul angajamentului României față de OCDE, este esențială interacțiunea activă cu Secretariatul organizației pentru a asigura alinierea legislației și politicilor naționale la standardele internaționale, a precizat sursa citată.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în luna iunie a aceluiași an, care definește procesul de aderare.

Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE este condus de prim-ministru și reunește ministerele și autoritățile publice implicate în acest proces, având rolul de a stabili acțiunile necesare pentru îndeplinirea condițiilor de aderare.

CITEȘTE ȘI:

ACORD de împrumut direct între România şi SUA în valoare de aproape 1 miliard de dolari, prin Mecanismul de Finanţare Militară Externă

Sprijin guvernamental pentru beneficiarii IMM Plus/Marcel CIOLACU: Este vorba de compensarea creșterii accizei la motorina utilizată

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și