România, mai aproape de aderarea la OCDE / Adrian Câciu: Este singurul OBIECTIV neatins de România

Publicat: 16/07/2024, 12:52
Actualizat: 16/07/2024, 13:06

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă singurul obiectiv neatins încă de România, a declarat Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, la lansarea celei de-a 22-a ediții a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”.

Ceea ce eu îmi doresc este ca România să nu mai aibă bani din coeziune în 2026-2027, astfel încât să poată solicita fonduri suplimentare de la Comisia Europeană, nu să fie în situația în care să aibă jumătate din anvelopă, pentru că așa era România la finalul exercițiului, în 2020. România avea mai puțin de jumătate din bani absorbiți”, a spus Câciu.

Câciu a evidențiat importanța reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a reamintit că obiectivul de țară este integrarea României în OCDE.

Foarte multă lume discută despre ceea ce vom face pe reformele din PNRR. Din punctul meu de vedere, obiectivul de țară, și această chestiune vă vizează în mod direct, este integrarea României în OCDE”, a adăugat el.

Ministrul social-democrat a precizat că integrarea în OCDE reprezintă o șansă unică pentru România și că succesul acestei inițiative depinde de colaborarea tuturor părților implicate, inclusiv guvernul, parlamentul, mediul social și socio-economic.

Din perspectiva intenției de a reforma, a reconverti și a dezvolta, nu se va putea intra în OCDE fără un dialog social amplu. Investitorii strategici din economiile dezvoltate ne vor sprijini să ne dezvoltăm”, a declarat Câciu.

El a menționat și necesitatea dezvoltării infrastructurii și eliminării deficitului de competitivitate pentru a asigura succesul pe termen lung.

Avem nevoie să dezvoltăm partea de infrastructură, să eliminăm deficitul de competitivitate, pentru că acolo, dacă vom lucra împreună, vom avea o mare șansă. Suntem foarte bine pe partea de servicii, suntem în excedent de 10 ani de zile, dar pe partea de bunuri avem această problemă structurală. Ținta noastră în următorii ani, și chiar dacă doriți, ca temă de studiu, haideți să vedem integrarea în OCDE din perspectiva Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Ce trebuie făcut, care sunt nevoile, cum ajungem să atingem acele deziderate pentru integrarea în OCDE, pentru că acela este obiectivul României. Foarte mulți încă nu vorbesc despre acest lucru. Începe și campania electorală”, a explicat Câciu.

Ministrul Proiectelor Europene a concluzionat că aderarea la OCDE este singurul obiectiv internațional important pe care România nu l-a atins încă, subliniind că acesta nu poate fi realizat doar din biroul ministerial sau politic, ci prin eforturi comune.

OCDE este singurul obiectiv neatins încă de România. Am intrat în Uniunea Europeană, am intrat în NATO, următorul obiectiv este OCDE-ul. Pentru asta nu se va putea face doar din biroul ministerial sau dintr-un birou politic. Se va face împreună cu dumneavoastră, pentru că efectele benefice sunt pentru dumneavoastră. Dar asta înseamnă, într-adevăr, și o reformare a sistemului economic”, a concluzionat el.

CITEȘTE ȘI:

Adrian Câciu: 4 miliarde de euro CONTRACTE în ultima lună pe programele aferente Politicii de Coeziune

Ministrul Adrian Câciu, întâlnire cu reprezentanții Băncii Europene de Investiții/BEI va acorda sprijin tehnic României pentru proiecte

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
Produse periculoase, retrase dintr-un supermarket cunoscut. Clienții, îndemnați să le returneze
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Cea mai frumoasă descriere a reginei Maria