România NU este SINGURĂ în fața provocărilor Rusiei. Mesaj ÎNCURAJATOR al ministrului britanic al Apărării
„Este normal ca România să fie preocupată de activitățile rusești în Marea Neagră, Ucraina, Republica Moldova sau Marea Azov, dar România nu este singură în fața acestor probleme care cresc. NATO înfruntă provocări din toate direcțiile”, a declarat, joi, Gavin Williamson, secretarul pentru apărare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, după întâlnirea de la București cu ministrul român al Apărării, Mihai Fifor. Acesta a mai precizat că în ultimii ani, Marea Britanie a observat o creștere a activităților submarinelor rusești în Atlanticul de Nord.
Potrivit lui Williamson, este important ca România și Marea Britanie să fie solidare, pentru că au foarte multe lucruri în comun.
„România este vitală și joacă un rol important pentru NATO și găzduiește un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice„, a mai declarat Williamson, după întâlnirea cu Mihai Fifor.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, joi, după întâlnirea cu Gavin Williamson, secretarul pentru apărare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, că discuțiile dintre cei doi au vizat și agresivitatea politică și militară a Federației Ruse, respectiv „intenția Rusiei de a militariza Marea Neagră„.
Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Mihai Fifor, au discutat joi, la Guvern, cu ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, despre încheierea unui nou Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Marea Britanie.
„Cooperarea în domeniile securității și apărării, precum și relațiile economice reprezintă pilonii Parteneriatului Strategic, iar sectoarele financiar, educație, dezvoltare-competitivitate, comerț și investiții sunt componente importante ale Parteneriatului solid dezvoltat între România și Marea Britanie”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.
„România este interesată de consolidarea Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, astfel încât să fie cât mai bine adaptat provocărilor actuale, în spiritul potențialului real de dezvoltare și așteptărilor comune. Schimburile economice bilaterale au înregistrat cel mai înalt nivel din istoria relațiilor noastre, ajungând la 4 miliarde de euro. Este însă important să identificăm noi modalități de cooperare în domeniul investițiilor și comerțului, având în vedere faptul că România oferă un mediu de afaceri atractiv„, a mai afirmat șeful Executivului.
În acest context, cei doi oficiali au discutat despre încheierea unui nou Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Marea Britanie, adaptat contextului actual. De asemenea, s-a convenit stabilirea de întâlniri bilaterale ale miniștrilor de linie, în scopul fructificării potențialului de cooperare între cele două țări.
Respectarea drepturilor românilor care studiază și muncesc în Marea Britanie, în contextul Brexit, a fost, de asemenea, discutată de cei doi oficiali.