România nu primește bani pentru irigații prin PNRR! Dan Barna promite finanțare din bugetul național
România nu primește bani pentru irigații prin PNRR! Motivul ține de proiectul pe care l-au întocmit „specialiștii” din guvern și care a fost respins de Bruxelles. Acum, anunță vicepremierul Dan Barna, autoritățile trebuie să refacă proiectul, dacă vor finanțare și pentru sistemul de irigaţii. Cum asta nu se va întâmpla, liderul USR promite să aloce bani din bugetul național.
Dan Barna a dezvăluit la TVR 1 cum proiectul PNRR prezentat decidenților europeni de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost respins. Bruxellesul a solicitat modificarea acestuia.
Irigațiile nu sunt o prioritate pentru Bruxelles
„(…) Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: «Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta». Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după Covid-19, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza Covid. Și unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Dan Barna.
Vicepremierul promite, însă, că pentru irigaţii vor fi alocate fonduri din bugetul naţional. Sau din fondurile structurale pe agricultură, adică tot bani europeni.
Autostrăzile promise, doar pe hârtie! UE refuză să dea bani pentru infrastructură rutieră
Însă, mai grav este că Uniunea Europeană nu vrea să aloce bani nici pentru infrastructura rutieră. Coaliția de guvernare a promis că va împânzi țara de autostrăzi, iar acum vine mesajul de la Bruxelles că asta nu se va întâmpla cu fonduri europene!
„Avem în continuare discuţii cu acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumuturi. Pe mai multe dintre capitolele prezentate deja public şi în Parlament de Cristian Ghinea avem pe masă punctele de vedere ale Comisiei, cu observaţii, cu lucruri de adăugat. Mâine, poimâine o să avem întâlniri în cadrul Guvernului cu miniştrii, în care le prezentăm punctele de vedere ale Comisiei Europene”, a menţionat Dan Barna.
Guvernul Cîțu caută să finalizeze până la jumătatea lunii mai „o formă consolidată” a proiectului PNRR, care apoi va fi supusă aprobării Comisiei Europene.