România primește 33,9 mil. de euro drept ajutor financiar nerambursabil pentru combaterea calamităților naturale care au afectat țara noastră în 2022

România primește 33,9 mil. de euro drept ajutor financiar nerambursabil pentru combaterea calamităților naturale care au afectat țara noastră în 2022
Publicat: 05/12/2023, 16:51
Actualizat: 05/12/2023, 17:25

Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind accesarea de fonduri nerambursabile din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), valoarea grantului acordat fiind de circa 33,9 milioane euro, anunță Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Potrivit SGG, suma de 33,9 milioane de euro se adaugă celor peste 141 milioane euro atrase de România, până în prezent, din acest Fond.

Perioada de implementare a grant-ului FSUE este de 18 luni de la data aprobării acestuia, iar rambursarea efectivă a cheltuielilor va fi realizată pe baza unui proces de evaluare și verificare a documentelor înaintate de beneficiarii finali, în conformitate cu procedurile de justificare a cheltuielilor din FSUE.

Următoarele măsuri de urgență, realizate de autoritățile publice ca răspuns la seceta, valurile de căldură şi incendiile de vegetație care au afectat România în anul 2022, vor putea fi rambursate din grantul FSUE:

  • refacerea infrastructurilor și instalațiilor în domeniile energiei, apelor, telecomunicațiilor și transporturilor rutiere, feroviare şi navale;
  • finanțarea acțiunilor de intervenție pentru stingerea incendiilor de vegetație și acoperirea nevoilor imediate ale populației afectate de calamitate;
  • curățarea și decolmatarea zonelor naturale afectate de calamitate, în scopul evitării efectelor provocate de eroziunea solului.

Secretariatul General al Guvernului va continua, în perioada următoare, discuțiile la nivel tehnic cu reprezentanții ministerelor implicate, pentru a fi definitivat cadrul organizatoric necesar și stabilit setul de documente justificative pe baza cărora se va realiza evaluarea eligibilității cheltuielilor ce vor fi înaintate de beneficiarii finali.

ACMFSUE va acorda ministerelor sprijin în pregătirea cadrului tehnic, financiar și juridic aferent derulării grantului, iar pe parcursul implementării va face toate demersurile necesare pentru cheltuirea integrală a sumei alocate din FSUE.

Secretariatul General al Guvernului are rolul de Autoritate Coordonatoare şi de Management a întregii activități referitoare la accesarea, implementarea și gestionarea ajutorului financiar nerambursabil acordat României din FSUE (ACMFSUE), fiind punct de contact cu serviciile Comisiei Europene și colaborând cu autoritățile de implementare stabilite la nivelul diferitelor ministere de linie, în funcție de natura dezastrelor/situațiilor de urgență eligibile şi tipurilor de cheltuieli eligibile.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este un instrument financiar nerambursabil creat la nivelul Uniunii Europene pentru situații de urgență, în scopul decontării unei părți din cheltuielile publice efectuate de un stat afectat de calamități naturale sau alte situații de urgență eligibile, reglementat de Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 de instituire a Fondului, cu modificările și completările ulterioare.

Câți bani a scos UE prin Fondul de Solidaritate din 2002?

Fondul de Solidaritate a fost instituit în 2002 ca răspuns la inundațiile grave care au afectat Europa Centrală în vara acelui an. Începând de atunci, acest fond a oferit sprijin în peste 130 de cazuri. Până în prezent, 24 de state membre (plus Regatul Unit) și trei țări candidate (Albania, Muntenegru și Serbia) au primit sprijin din Fondul de solidaritate, fiind plătită în total o sumă de peste 8,2 miliarde EUR.

Începând din 2021, Fondul de solidaritate și Rezerva pentru ajutoare de urgență au fost finanțate ca un instrument unic, denumit Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență (SEAR). Bugetul anual maxim pentru SEAR este de 1,2 miliarde EUR (la prețurile din 2018).

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Consiliul JAI discută, dar nu votează lărgirea spațiului Schengen/ Predoiu: Sunt în permanent contact cu ministrul austriac Karner

VIDEO | Ministerul Familiei NU se desființează / Parlamentul a respins propunerea Opoziției

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar