Ministerul Apărării Naționale va solicita Parlamentului modificarea Legii din 2017 de achiziție de la Statele Unite a 7 sisteme de rachete Patriot, prin care să fie aprobată oficial donarea către Ucraina a unuia dintre ele, în conformitate cu hotărârea în acest sens a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din iunie 2024. Totodată, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cere statelor partenere să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot.
Conform proiectului de act normativ elaborat de MApN, detaliile legate de actele de donație și transferul efectiv al sistemului vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern.
De asemenea, Ministerul Apărării va iniția demersurile necesare pentru a înlocui sistemul donat cu unul similar, achiziționat din Statele Unite prin programul Foreign Military Sales (FMS).
Achiziția noului sistem Patriot va fi realizată în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele FMS și oportunitățile de finanțare disponibile prin parteneriate internaționale de sprijin al Ucrainei.
Deși România nu va suporta costurile de achiziție a noului sistem, activitățile logistice legate de recepția acestuia vor presupune cheltuieli estimate la aproximativ 60 de milioane de dolari, sumă care va fi acoperită din bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut pe 29 august partenerilor internaționali să accelereze livrarea sistemelor de apărare aeriană Patriot, subliniind că întârzierile pun vieți în pericol.
„S-au făcut progrese bune și au fost făcute anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și încă nu au fost livrate,” a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles, potrivit Kyiv Independent.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din Statele Unite. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
România, alături de Statele Unite și Olanda, a promis în iunie să furnizeze Ucrainei un sistem Patriot. Cu toate acestea, până acum nu a fost făcut niciun anunț oficial privind sosirea acestor echipamente.
„Unii se plâng de birocrație… alții susțin că există momente delicate în politica lor internă,” a spus Kuleba.
Kuleba a precizat că livrările întârziate contribuie la pierderi de vieți omenești și daune materiale.
Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, unda verde pentru a le livra,” a subliniat Kuleba.
Sistemele Patriot extrem de avansate au jucat un rol crucial în protejarea teritoriului ucrainean de atacuri aeriene. Acestea sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.
Ele nu sunt singurele sisteme occidentale care alcătuiesc scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk și SAMP/T.
Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T în plus față de cel deja furnizat în comun de Paris și Roma, iar Berlinul s-a angajat să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diverse game în 2024.
În timpul summitului NATO de la Washington din iulie, aliații s-au angajat să livreze „zeci” de sisteme de apărare aeriană în lunile următoare.
Livrările mai rapide de apărare aeriană sunt din ce în ce mai importante, deoarece Rusia și-a lansat cel mai mare atac aerian împotriva Ucrainei în timpul războiului la scară largă pe 26 august.
CITEȘTE ȘI: