Prima pagină » Știri politice » Românul care a devenit INAMICUL PUBLIC NUMĂRUL 1 al șefilor maghiari din UDMR

Românul care a devenit INAMICUL PUBLIC NUMĂRUL 1 al șefilor maghiari din UDMR

Românul care a devenit INAMICUL PUBLIC NUMĂRUL 1 al șefilor maghiari din UDMR
Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, cere Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM, susținând că este "inadmisibil", ilegal și "caraghios, dacă n-ar fi tragic" să se dea amenzi pentru cântarea "imnului tuturor maghiarilor".

Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat presei, sâmbătă, la Târgu Mureș, unde s-a desfășurat Consiliul Reprezentanților Unionali, că solicită Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, mai exact să îi ceară retragerea deciziei de amendare a filialei PCM Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ceea ce s-a întâmplat iarăși în aceste zile în județul Covasna este inadmisibil și chiar nu înțelegem ca un prefect să interzică, oricui, atunci când există și prevederi legislative în acest sens, ca la o manifestare în cadru organizat să se cânte unul din simbolurile maghiarimii, imnul tuturor maghiarilor. Noi nu ne-am fi gândit niciodată că, după 25 de ani de democrație, se va gândi un prefect să-i amendeze pe cei care cântă un imn care e un simbol național și conform prevederilor legale poate fi cântat cu anumite ocazii, atunci când avem o asemenea manifestare”, a spus Borbely.

El a adăugat că amendarea constituie „numai un exemplu”, amintind că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a renunțat la funcția de vicepremier după ce reprezentanții Uniunii nu au fost consultați în legătură cu atitudinea României legată de inițiativa cetățenească europeană privind drepturile minorităților.

„Cerem Guvenului să ia măsurile legale, pentru că e inadmisibil, nu vă supărați, și e chiar caraghios, dacă n-ar fi tragic, ca, dacă se întâlnesc 100-200 de oameni și, vă repet, într-un cadru organizat, cântă acest imn, pe care îl cântăm și de 15 Martie și nu a comentat, slavă Domnului, timp de 25 de ani, decât cu rare ocazii, cineva acest lucru, partidele extremiste – deci să ne trezim, după 25 de ani, când astăzi încă suntem la guvernare, să se trezească prefectul să ia asemenea măsură. Deci da, vom cere Guvernului să ceară prefectului să retragă această decizie, care este, vă repet, și ilegală, pentru că avem o Hotărâre de Guvern din 1992 care precizează foarte clar că pot fi folosite aceste simboluri”, a susținut Borbely.

El a arătat că speră că nimeni nu vrea să se ajungă la o situație comparabilă celei din martie 1990 de la Târgu Mureș și că astfel de decizii au și „o contrareacție, o mai mare solidaritate”, care înseamnă că maghiarii simt că sunt în pericol simbolurile lor naționale.

„Aceste decizii înseamnă că această comunitate devine și mai solidară, n-au fost atâtea steaguri secuiești niciodată după ce Guvernul a luat măsura de a pedepsi primarii care au avut curajul de a pune acest steag secuiesc, care este un simbol național”, a arătat el.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarității naționale a maghiarilor și comemorării Tratatului de la Trianon.

Președintele PCM, Biro Zsolt, declara, miercuri, într-o conferință de presă organizată la Sfântu Gheorghe, că gestul prefectului reprezintă o „provocare” la adresa comunității maghiare și că legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei.

„Prefectul a aplicat amenda maximă, ceea ce, credem noi, denotă rea-credință, rea-voință din partea lui. Imnul acesta este un cântec bisericesc, este un psalm, un cântec sfânt al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei, și, dacă în România vorbim de stat de drept și vorbim de democrație, atunci cred că trebuie să ridicăm glasul în această privință, nu putem crea un precedent pentru că ar fi unul foarte periculos și trebuie să facem tot posibilul ca legislația să fie schimbată. Normal ar fi ca într-o țară europeană să putem intona toate imnurile țărilor membre”, afirma Biro Zsolt.

El adăuga că reprezentanții formațiunii vor contesta amenda.

Sancțiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede la capitolul II, articolul 16, că „imnul național al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, împreună cu imnul național al României, înaintea acestuia”.

Prefectul județului Covasna, Marius Popica, declara că reprezentanții instituției aveau pregătită documentația încă de la evenimentul din iunie, dar au decis să concretizeze sancțiunea pentru că PCM a continuat acțiunile care „ies din lege”.

„Am pregătit amenda încă din iunie și am decis să o și aplicăm pentru că văd că PCM persistă în acțiuni care ies din limita legalității (PCM a organizat un miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe în 29 noiembrie – n.r.). Toată lumea poate organiza ce vrea și când vrea, dar trebuie să răspundă pentru acțiunile care au loc. Am tot tolerat și iată unde am ajuns, că primarul din Târgu Secuiesc nici nu trimite o coroană de Ziua Națională, nu pune steaguri, iar câțiva cetățeni arborează steaguri de doliu de 1 Decembrie. Evenimentul organizat de PCM în iunie a fost ilegal, legea spune foarte clar cum și unde se poate cânta imnul unei țări, eu nu am nimic cu imnul Ungariei, îl respect, dar de acum aplicăm toleranță zero la orice activitate ieșită din lege”, declara prefectul Marius Popica.

Autor
Autor

Citește și