Rovana Plumb despre proiectul Roșia Montană: Respectă standardele de mediu, dar voi vota împotrivă dacă cetățenii îmi cer asta

Rovana Plumb despre proiectul Roșia Montană: Respectă standardele de mediu, dar voi vota împotrivă dacă cetățenii îmi cer asta
Publicat: 11/09/2013, 08:21
Actualizat: 07/08/2014, 22:42

Momente la limita penibilului marți în Parlament când ministrul Mediului Rovana Plumb a spulberat toate temerile senatorilor în privința exploatării de la Roșia Montană, însă la ieșirea de la discuții nu a exclus căar putea vota împotriva proiectului.

Rovana Plumb le-a spus marți senatorilor din Comisia pentru administrație că proiectul este unul care nu dăunează mediului, iar tehnologiile folosite prezintă cele mai mici riscuri, precizând că la ora actuală, la Roșia Montană este o bombă ecologică.

„Nu există pericolul infiltrării cianurii în pânza freatică, nu există o altă tehnologie în lume pentru Roșia Montană decât cea pe bază de cianuri, se folosește și în Finlanda. Prin standardele impuse, care respectă toate cerințele legislative europene obligatorii, modul de operare, tehnologiile aferente au cele mai mici riscuri. Nu se poate face comparație cu situația accidentului de la Baia Mare din multe motive, tipul de infrastructură e cu totul altul, acolo era iaz de șes, aici este iaz de vale”, a spus Rovana Plumb, în cadrul ședinței.

„În momentul de față, la Roșia Montană este o adevărată bombă ecologică pentru că este o poluare foarte mare care provine de la cele 18 neecologizate, de la două cariere în care se acumulează gaze, de 140 de galerii în care există concentrație foarte mare de substanțe nocive și o distanță de 40 de kilometri în care apele acide au o concentrație mai mare decât limita admisă, o suprafață de 235 de hectare de vegetațue distrusă ca urmare a exploatărilor care au fost făcute și avem obligația să facem ca această poluare să înceteze”, a completat ea.

În același timp, la ieșire din dezbaterile care au durat două ore, ministrul Mediului nu a reușit să-și exprime poziția clară vis-a-vis de proiect, declarându-se, pe de o parte, de acord cu propunerea premierului de a nu fi dezbătut, însă punând accent pe faptul că este un proiect important pentru România care are nevoie de o dezbatere largă în Parlament.

„Prin obligațiile pe care trebuie să le respecte ca și standarde de mediu impuse, precum și garanțiile financiare de mediu, proiectul de lege, din punct de vedere al mediului, ar fi asigurat protecția mediului. Sunt de acord cu ceea ce a propus primul ministru Victor Ponta. Este o procedură total democratică și aceasta se va pune în aplicare[…]Trebuie făcută o distincție pe care o am ca membru al guvernului în domeniul protecției mediului, responsabilitate pe care mi-am exercitat-o prin introducerea a tuturor acestor garanții financiare de mediu și responsabilitatea mea în fața cetățenilor pentru că este un proiect de interes național și atunci o consultare este absolut necesară. Era foarte clar că o dezbatere să aibă loc în Parlament, împreună cu societatea civilă, împreună cu organizațiile nonguvernamentale de mediu”, a declarat ministrul Mediului, după dezbaterile din comisie.

Întrebată cum ar vota, în calitate de deputat, luând exemplul premierului care a spus că deși guvernul este inițiator, ca deputat va vota împotrivă, nici de această dată Rovana Plumb nu a putut să prezinte o poziție clară.”Mă voi consulta cu cetățenii din colegiu, nu sunt în Parlament ca persoana fizică, reprezint cetățenii din colegiul meu. În Parlamentul României nu vin personal. Voi vota nu dacă cetățenii din colegiu îmi vor cere asta”, a mai spus ea, adăugând că este prematur să aibă argumente împotrivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Informații îngrijorătoare despre starea lui Nicu Covaci: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Cine este Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de abuz sexual: "O...
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
David Popovici câştigă medalia de bronz a probei olimpice de 100 metri liber
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi...
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Brânza ricotta, în pericol din cauza unei secete fără precedent