Rovana Plumb, întrebată de Comisia JURI despre dosarul Belina și banii nerambursați de AEP către PSD

Rovana Plumb, întrebată de Comisia JURI despre dosarul Belina și banii nerambursați de AEP către PSD
Publicat: 26/09/2019, 13:55

Potrivit informațiilor obținute de Mediafax, în cadrul ședinței Comisiei JURI de joi Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoană de la care a luat 800.000 de lei și dacă aceasta are vreo legătură cu PSD.

Plumb a explicată că potrivit legislației naționale, un candidat se poate împrumuta pentru a contribui direct la campania electorală. Ea a susținut că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din cercul ei de cunoștințe. Acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și a avut bunăvoința de a o împrumuta. Persoana respectivă ca re i-a acordat împrumutul nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care va activa ea, ar mai fi spus Plumb, potrivit surselor citate.

Europarlamentarul Manon Aubry Stânga de la grupul Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE) a întrebat-o pe Plumb care este numele persoanei de la care s-a împrumutat și cum comentează faptul că ăntre 2013-2018 a fost vizată în dosarul „Belina”, însă cercetările în cazul ei nu au mers mai departe, deoarece Parlamentul României nu a încuviințat cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Rovana Plumb a răspuns că numele persoanei care i-a acordat împrumutul a fost transmis Comisiei JURI, precizând că va respecta prevederile Codului de Conduită.

Membri ai Comisiei juridice a PE au mai vrut să știe dacă a existat dobândă pentru împrumutul acordat, întrebare la care Plumb a replicat că acea „cunoștința a făcut un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”, au precizat sursele europene, pentru Mediafax.

La rândul său, eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a întrebat-o pe Rovana Plumb de ce nu a fost declarat împrumutul de 63.000 de lei primit de la proprietarul unui hotel din Dâmbovița. De asemenea, acesta a dorit să știe cum a returnat aceasta împrumuturi, atâta timp cât nu a avut venituri.

Plumb a spus că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare naționale și ulterior a fost rambursat.

Eurodeputatul danez Karen Melchior, de la grupul Renew Europe, a întrebat-o pe Plumb ce măsuri va lua pentru a se asigura că politicienii și partidele nu se simt îndatorați pentru împrumuturile acordate. În acest caz Plumb a invocat legea și prevederile legale.

Europarlamentarul german Axel Voss, de la grupul PPE a întrebat-o dacă există și alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-ați menționat în declarație. Eurodeputatul PPE a invocat decizia AEP de a nu rambursa parte din banii cheltuiți de PSD în campania la europarlamentare și cum se va plăti împrumutul luat.

Plumb a explicat că nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro luat de la o bancă, pentru a își construi o locuința declarată în declarația de interes). Acest împrumut are garanții imobiliare, înscrise în declarația financiară. Este vorba de o declarație pentru a asigură familiei posibilitatea de a sta mai mult de opt persoane, potrivit surselor citate.

Despre decizia AEP, Plumb a precizat că nu are cunoștință despre subiect și a rugat Comisia JURI să întrebe la PSD.

Eurodeputatul grupului Verzilor din PE Patrick Breyer a întrebat-o pe Plumb cum va plăti împrumutul, dacă AEP nu rambursează parte din bani către PSD. Referitor la împrumutul de 63.000 de lei de la omul de afaceri, Breyer a întrebat-o pe Plumb dacă „este vorba despre interesul de a avea construite străzi care să le ofere acces mai bun oamenilor la hotelul pe care îl deține”, conform surselor menționate. El a mai întrebat de ce nu se fac donații directe către partide.

„Cunoștința ei este antreprenor și nu are legătură cu partidul. Acea persoană nu a lucrat pt ea și nici PSD, nu este membru de partid. Împrumutul a fost acordat în condițiile legii 334/2006″, ar fi răspuns Plumb, potrivti surselor europene.

Eurodeputatul Axel Voss a întrebat-o pe Rovana Plumb dacă cei 800.000 de euro împrumutați pentru construcția unei locuințe, au fost incluși în lista de case/locuințe, iar Plumb a replicat că „apare la locuințe”.

Nu în ultimul rând, eurdeputatul francez Gilles Lebreton de la grupul Identitate și Democrație (ID) a avut curiozitatea să afle cum se va rambursa împrumutul luat pentru campanie, care este calendarul rambursării și care este mecanismul. Rovana Plumb a explicat că acea cunoștința care i-a acordat împrumutul nu are legătură cu statul și cu partidul. Statul rambursează banii partidul, iar formațiunea politică mai departe candidatului, a mai explicat ea.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european.

Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles, a anunțat pe Facebook, Siegfried Mureșan.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019″, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Taxă pentru șoferi. Vor plăti de 7 ori mai mult. Reguli dure pentru permisul auto
Cea mai nervoasă zodie. Face scandal din orice
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor