UPDATEDaniel Constantin anunță: Vor fi 6, 7 sau 8 colegi care vor vota învestirea
Deputatul Daniel Constantin a anunțat, luni, că 6, 7 sau 8 parlamentari din Pro România vor vota învestirea Guvernului Orban. El a susținut că Pro România a avut o ședință, însă nu s-a ajuns la niciun consens privind poziția formațiunii în plenul reunit care va începe la ora 14:00.
„ Au existat mai mulți colegi care au spus că e bine ca acest guvern să fie învestit. Aceste discuții au avut loc până acum jumătate de oră. Din păcate, nu s-a ajuns la o concluzie, ca atare majoritatea din Pro România nu vor veni la vot, dar vor fi vreo 6-7 sau 8 colegi care vor vota învestirea”, a spus deputatul Pro România Daniel Constantin, în Parlament.
El a susținut că a purtat discuții, alături de mai mulți colegi din partid, cu premierul desemnat Ludovic Orban.
„Noi cred că astăzi dăm un vot care arată consecvența. Am votat pentru demiterea guvernului Dăncilă, astăzi votăm pentru un nou guvern. E nevoie de o rectificare rapidă, astfel încât ca oamenii să aibă garanția că vor fi plătite pensiile și salariile. Știu că va veni următoarea întrebare – dacă am negociat cu domnul Orban. Am avut și eu și mulți colegi discuții de mult timp, dinaintea moțiunii de cenzură. Principalele discuții nu au fost pe funcții, ci ce e bine de făcut pentru țară. Vă asigur că nu o să auziți niciun cuvânt rău din partea mea vis a vis de domnul Ponta. Nu voi ezita, dacă ceilalți colegi ne vor spune că nu putem merge mai departe”, a adăugat Constantin.
Întrebat dacă se va înscrie în alt partid, Constantin a răspuns: „ Cu siguranță ne vom găsi calea. Dacă voiam avantaje, vă asigur că răspundeam ofertelor care vin de la PSD. Riscăm și noi și Pro România să fim arătați cu degetul că nu din cauza noastră se întâmplă pensii și salarii. Am discutat în interiorul partidului, mai intens ieri și alaltăieri și astăzi am discutat cu domnul Ponta. Din păcate, nu s-a ajuns la o concluzie. Vom avea o relație civilizată”.
UPDATE Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu vor ca Pro România să voteze noul Guvern – surse
„Este un curent în Pro România care crede că acest Guvern trebuie votat. Daniel Costantin și Sorin Cîmpeanu vor să voteze noul Executiv. Încearcă până la ora 13.00 sau 14.00 să îl convingă pe Victor Ponta să dea liber la vot. Dacă nu dă liber, oamenii vor vota și va fi cvorum”, au declarat surse din ProRomânia pentru MEDIAFAX.
Premierul desemnat Ludovic Orban a obținut susținerea a opt parlamentari din Pro România pentru învestirea noului Guvern, au afirmat surse politice pentru MEDIAFAX. Printre aceștia se numără și deputatul Emilia Meiroșu.
Sursele au precizat că Ludovic Orban nu a purtat negocieri cu vicepreședintele Pro România Mihai Tudose pentru a mai câștiga voturi din partea partidului condus de Victor Ponta.
Orban ar fi convins 238 de parlamentari să voteze pentru noul Executiv, au precizat surse liberale pentru MEDIAFAX.
Victor Ponta a anunțat că parlamentarii din Pro România nu vor fi prezenți în sală la votul de învestire a Guvernului. Ulterior, acesta a declarat că, dacă Ludovic Orban îi va schimba pe cei trei miniștri propuși care au primit aviz negativ în comisii, Pro România va asigura cvorumul, însă nu va vota.
Marți și miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniștrilor desemnați pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniștri propuși, trei dintre ei, respectiv Florin Cîțu, propus la Finanțe, Ion Ștefan, propunerea pentru Dezvoltare și Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.
Ludovic Orban a afirmat, însă, că avizul din comisii este consultativ și că nu îi va schimba pe miniștri care au primit aviz negativ.
Premierul desemnat a încheiat săptămâna trecută mai multe acorduri politice cu partidele parlamentare, în vederea susținerii învestirii Guvernului.
Primul care a semnat protocolul de colaborare a fost PMP. Eugen Tomac a susținut că „în linii mari” toți cei 18 parlamentari din formațiune vor vota Guvernul Orban. PMP a renunțat la condiția referitoare la a face parte din Guvern și la înființarea Ministerului pentru Republica Moldova.
Și USR a semnat un acord politic cu PNL. Printre condițiile cerute de formațiunea condusă de Dan Barna se numără abrogarea Legii recursului compensatoriu, revenirea la alegerile primarilor în două tururi și abrogarea OUG 114/2018.
Ludovic Orban a încheiat un protocol de colaborare și cu UDMR. Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban și toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la vot. Condițiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educație și realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare spre Programul Operațional Regional. Alte condiții sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanțe în domeniul Justiției și respectarea drepturilor minorităților etnice.
Totodată, PNL și ALDE au semnat un acord politic care prevede 12 condiții, printre care reținerea de a mai da ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dar și continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu a susținut că 23 de parlamentari din formațiune vor fi prezenți la vot.
Guvernul Orban va fi susținut și de grupul minorităților naționale, potrivit anunțului făcut Varujan Pambuccian. Minoritățile au avut „o singură sugestie”, aceea ca secretarul general al Guvernului să aibă rang de ministru.
Pe de altă parte, Pro România și PSD nu vor vota învestirea Guvernului.
Liderul PSD Viorica Dăncilă a spus în nenumărate rânduri că social-democrații nu vor fi prezenți în sală, iar cei care vor încălca această decizie vor fi excluși din partid.
Și Victor Ponta a susținut ideea ca parlamentarii din pro România să nu fie prezenți în sală. Ulterior, acesta a declarat că, dacă Ludovic Orban îi va schimba pe cei trei miniștri propuși care au primit aviz negativ în comisii, Pro România va asigura cvorumul, însă nu va vota.
Ludovic Orban, premierul desemnat, a afirmat la finalul negocierilor, că a depășit cifra de 233 de parlamentari care susțin Guvernul său.
Pentru a putea fi învestit Guvernul Orban sunt necesare minim 233 de voturi.
Potrivit calendarului aprobat de conducerea celor două camere ale Legislativului, votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului luni, de la ora 14.00.
Orban, înaintea votului pentru învestirea Guvernului: Estimarea noastră e că putem obține între 237 și 243 de voturi
Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că estimează că va obține între 237 și 243 de voturi la învestirea Guvernului, în plenul reunit de luni. El a adăugat că, în ciuda boicotului anunțat de PSD, are încredere că Guvernul său va obține cel puțin 233 de voturi, necesare învestirii.
„După datele pe care le avem astăzi estimarea noastră este că putem obține între 237 și 243 de voturi. După discuțiile pe care le-am purtat, după analiza prezenței, mai ales în grupurile parlamentare, sunt încrezător, în ciuda boicotului rușinos al PSD, pe care nu îl înțelegem. E un mod urât de a ieși din scenă. În ciuda boicotului am încredere că vom reuși mâine. Nu pot să accept ca PSD să facă evaluarea candidaților pe care i-am propus pentru fiecare fiecare Minister în parte”, a spus Ludovic Orban, duminică.
Tăriceanu, despre votul pentru învestirea Executivului: Vom avea o singură absență. Sunt șanse bune să fie învestit
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că un singur parlamentar din ALDE va lipsi, luni, la votul de încredere al Guvernului Orban și că sunt șanse „bune” ca acest Guvern să fie învestit.
„Am făcut o mobilizare a tuturor și toți colegii mei senatori și deputați sunt în așteptarea acestui moment. Vom avea o singură absență, este vorba de colegul nostru, deputatul de Vaslui, care nu va putea fi prezent, deoarece a suferit o intervenție medicală, o intervenție chirurgicală, dar în rest, nu vor fi absențe și estimez că mâine sunt șanse foarte bune pentru ca să se producă învestirea Guvernului Orban. Cred că această perioadă de criză prelungită prin existența unei formule hai să-i spunem interimare, cu toate că Guvernul acesta n-are postura de Guvern interimar, ci este un Guvern demisionar, care are posibiilități foarte reduse de a administra treburile țării, el poate să ia numai decizii curente, nu poate să ia decizii majore, trebuie să se încheie cât mai rapid, pentru a avea un Guvern cu deplină legitimitate politică, în așa fel încât să poată lua măsurile de reformă necesare și pentru restabilirea, mai cu seamnă, a macro echilibrelor economice”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.
Liderul ALDE a susținut că Ludovic Orban va trebui să dea o explicație cu formula guvernamentală pe care o promovează în continuare, în ciuda celor trei avize negative primite în comisiile de specialitate, la audieri.
Tomac: Boicotul anunțat de PSD și PRO România, o prostie. Ponta prelungește inutil blocajul politic
Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a susținut luni că boicotul anunțat de PSD și PRO România este „o prostie pentru că nu înseamnă decât menținerea Vioricăi Dăncilă ca o poză în geam pe o perioadă nedeterminată” și că Ponta nu face altceva decât să prelungească inutil blocajul politic.
„Ce fac astăzi oile? În 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moțiunii împotriva Guvernului Ungureanu, afirmând că aceștia
Astăzi, același Victor Ponta îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca niște oi. Boicotul anunțat de PSD și PRO România este o prostie pentru că nu înseamnă decât menținerea Vioricăi Dăncilă ca o poză în geam pe o perioadă nedeterminată. Corect și firesc ar fi ca parlamentarii celor două partide să asigure cvorumul și să voteze”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.
Liderul PMP mai afirmă că dacă nu se îndeplinește cvorumul, Guvernul Orban nu este respins, ci doar este amânat votul pentru o dată ulterioară.
„Transformându-și parlamentarii în oi, Victor Ponta nu face altceva decât să prelungească inutil blocajul politic și instituțional din România. Învestirea Guvernului Orban ar pune capăt crizei politice și ar fi un semnal foarte important și din perspectivă politică în ultima săptămână de campanie electorală pentru primul tur al prezidențialelor. Cu un Guvern nou instalat, vom putea să ne uităm mai atenți la ce ne propune fiecare dintre candidați pentru următorii 5 sau 10 ani. Sunt convins că asta nu ar face decât să crească șansele să-l vedem pe #PaleologuPreședinte”, a adăugat Tomac.
Kelemen Hunor, despre cei trei miniștri care au primit aviz negativ: Eu i-aș fi retras pe toți
Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, luni, la RFI, că Ludovic Orban ar fi trebuit să vină cu alte propuneri în locul miniștrilor desemnați, care au primit aviz negativ la audierile din comisii. El a anunțat, totodată, că 30 parlamentari din UDMR vor fi prezenți și vor vota Guvernul Orban.
Liderul UDMR consideră că cei trei miniștri respinși de comisiile de specialitate ale Parlamentului ar fi trebuit retrași de premierul desemnat: „Eu i-aș fi retras pe toți trei, dacă aș fi fost în locul lui Ludovic Orban. Dacă vrei să respecți Parlamentul, indiferent cât de politic sau nepolitic a fost un vot, trebuie să faci o schimbare, să faci o nouă nominalizare”, a spus Kelemen Hunor, la RFI, întrebat de cei trei miniștri propuși care au primit aviz negativ în comisii.
El a anunțat că parlamentarii din UDMR vor fi prezenți și vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, iar dacă nu va exista cvorum, ședința se va reprograma peste o săptămână.
„Noi, 30 de deputați și senatori, vom fi prezenți și vom vota. (….) Nu se întâmplă nimic, se reprogramează ședința celor două Camere. Constituția nu a prevăzut o astfel de situație. Dacă nu este cvorum, nu se poate ține ședința, se reprogramează ședința (…). Nu îmi dau seama dacă se va ajunge la CCR. Sunt convins că dacă astăzi nu e cvorum, peste o săptămână se va reprograma votul, la un moment dat va exista cvorum, azi, săptămâna viitoare, peste două săptămâni. Din punctul meu de vedere, e bine să se întâmple cât mai repede”, a subliniat Hunor.