Rus: Am găsit în MAI un act managerial neperformant, reformele au avut un caracter haotic
Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că a găsit în MAI un act managerial erodat și neperformant, un climat de multe ori viciat de lipsa resurselor și a predictibilității măsurilor adoptate, reformele având un caracter haotic.
„Am găsit în minister un act managerial erodat și neperformant și un climat de multe ori viciat de lipsa resurselor și a predictibilității măsurilor adoptate, dar mai ales de agresivitatea și rafinamentul metodelor prin care mediul criminal acționează pentru coruperea și șantajarea persoanalului instituției”, a afirmat ministrul Rus, aflat la conducerea MAI din 7 mai.
Demnitarul a arătat că, în absența unei strategii pe termen mediu și lung, care să definească cadrul general de evoluție a ministerului, reformele au avut un caracter haotic, „cu obiective uneori contradictive, care au făcut imposibilă reducerea costuturilor de funcționare a instituției, nu au asigurat raționalizarea procesului decizional și nu au implicat comunitatea în soluționarea problemelor din domeniul ordinii și siguranței publice sau în derularea actului administrativ”.
„Lipsa de coerență a cadrului legislativ, multitudinea actelor normative care reglementează același domeniu continuă să genereze ineficiență și paralelism în activitate și, în ultimă instanță, o lipsă de responsabilitate în asumarea eșecului”, a susținut Ioan Rus.
Totodată, ministrul a declarat că în ultimii doi ani au fost operate numeroase modificări legislative în planul de reorganizare structurală a MAI fără a avea la bază politici publice și studii de impact.
„De exemplu, s-a schimbat de trei ori structura ministerrului cu un singur obiectiv: ca să schimbe șefii. Nu se mai numește direcția într-un fel, se numește altfel pentru a permite schimbarea oamenilor de la conducerea acestei structuri”, a explicat Rus.
De asemenea, ministru a subliniat faptul că diminuarea activelor MAI cu 10.000 de angajați, prin disponibilizare de personal, a fost prezentată ca „o victorie a binelui”, fără a se lua în calcual „efectele ulterioare aceastei măsuri”, respectiv „scăparea de sub control a fenomenului infracțional aflat în trend ascendent, în primul rând ca urmare a pauperizării accentuate a populației”.