Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a dat asigurări că Federația Rusă nu are intenții cu caracter agresiv față de România și este pregătită să negocieze cu SUA, însă nu vrea să fie cea care inițiază discuțiile.
„Americanii au spus timp de un deceniu, dacă nu mai mult, că sistemul lor strategic antibalistic nu este îndreptat spre Rusia, dar, recent, s-a dovedit că este îndreptat fix spre Rusia. Foarte drăguț. Am învățat din istorie și nu ne permitem să fim naivi. Nu sunt plănuite acțiuni ostile, neprietenoase și vă pot asigura că Rusia nu are intenții cu caracter ostil, agresiv față de România. Credem că este țara noastră vecină și cel mai bun mod de a construi relații cu vecinii e să oferi condiții pentru o bună vecinătate,” a declarat ambasadorul Rusiei în România, într-o conferință de presă, joi, la București.
Acesta a adăugat că Rusia e gata să poarte un dialog cu SUA pe tema Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să inițieze discuțiile.
„Nu am discutat nici cu americanii, nu pentru că nu suntem pregătiți să vorbim, dar nu vedem o reacție. Căutăm să dialogăm, dar nu inițiem dialogul. Am auzit înainte numai acuzații, ultimatumuri și fiecare inițiativă de a discuta substanțial, de a oferi informații, a fost ignorată. Va depinde foarte mult de pragmatismul și de realismul liderilor noștri”, crede Kuzmin.
Ambasadorul rus avertizează că, prin suspendarea Tratatului INF, SUA intenționează să transforme Europaîn arena unui posibil război mondial.
„Acest pas al SUA a devenit încă unul din seria de acțiuni menite să dărâme sistemul actual de tratate internaționale în domeniul dezarmării și menținerii stabilității strategice la nivel mondial pentru unicul scop: de a păstra propria lor dominație în lume. Deosebit de alarmant este faptul că strategii de la Casa Albă și din Pentagon din nou își declară, de fapt, în mod deosebit intenția de a transforma continentul nostru european, care și așa a avut mult de suferit, în principala sursă de tensiune și arena unui posibil război mondial, în speranța naivă că ei vor putea sta până la capăt peste ocean, cum deja a fost de mai multe ori în secolul al XX-lea. Considerăm că astfel de strategie este una nesăbuită și distructivă pentru întreaga omenire,” afirmă Kuzmin.
„A fost luată decizia de a ne abține deocamdată de la avansarea de inițiative pe planul negocierilor cu americanii în acest domeniu, atâta timp cât ei înșiși nu „se maturizează”, pentru o înțelegere a necesității unui dialog echitabil și substantiv.
Administrația Vladimir Putin l-a convocat, joi, pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului INF. Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia.
„Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acțiune scurtă și medie și a dronelor militare care intră sub incidența Tratatului,” a comunicat joi seară Ministerul rus al Apărării.
Atașatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare, anunță agenția de presă Tass.
„Alianța Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România și Polonia,” a acuzat luni seară Rusia, îndemnând țările din Europa să evite transformarea continentului în spațiu de confruntare militară. „Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanțial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România și urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalații fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianța este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF,” a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe.
„Dacă aliații europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesați să mențină un control al armamentului eficient la nivel internațional, dacă sunt interesați de neproliferare și dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbește politicile SUA, care au rolul dobândirii supremației militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate și să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spațiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete”, a precizat Ministerul rus de Externe.
Statele Unite încalcă de mulți ani Tratatul INF, prin instalarea sistemelor balistice în România, a acuzat sâmbătă Administrația Vladimir Putin, afirmând că Washingtonul a amplasat și arme atomice în țări aliate în cadrul NATO. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă președintelui Vladimir Putin situația Tratatului INF, în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.
„Referitor la Tratatul INF, după cum știți, este în vigoare din anul 1988 și avea un termen nedeterminat. Conform informațiilor pe care le avem la dispoziție, Statele Unite au început să încalce acest Tratat din anul 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite au continuat acțiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acțiune”, i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversației, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe.
„Sunt încălcări clare ale Tratatului INF”, a constatat președintele Vladimir Putin.
Serghei Lavrov a continuat: „Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România și se fac pregătiri pentru a le amplasa și în Polonia și Japonia”.
„O altă problemă care ne îngrijorează este că recent, în urmă cu un an, Statele Unite, prin Revizuirea doctrinei nucleare în 2018, au fixat obiectivul dezvoltării unor arme atomice de capacitate mică și este probabil ca rachetele cu rază medie de acțiune să fie utilizate pentru lansarea acestor arme (…)”, avertizează Lavrov.
Ministrul rus de Externe acuză Statele Unite și de încălcarea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT). „Suntem preocupați și de abordarea SUA privind responsabilitățile asumate prin Tratatul NPT, dat fiind că în pofida numeroaselor sesizări, SUA comit încălcări majore ale acordului, în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Deși Tratatul prevede responsabilități ale puterilor nucleare de a nu modifica tehnologiile privind folosirea armamentului atomic, NATO efectuează așa-numitele misiuni nucleare comune, în care Statele Unite și cinci state NATO în care sunt amplasate bombe nucleare americane fac teste privind folosirea armelor atomice cu participarea unor țări care nu se numără printre cele cinci puteri nucleare. Aceasta este o încălcare directă a Tratatului de Neproliferare”, a acuzat Lavrov.
Rusia a anunțat sâmbătă suspendarea obligațiilor asumate prin Tratatul INF, ca reacție la decizia similară a Administrației Donald Trump. „Moscova își rezervă dreptul de a adopta reacții corespunzătoare și măsuri de ripostă, după retragerea SUA din Tratatul INF. Este normal să fie luate astfel de măsuri”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
Statele Unite vor dezvolta modalități de reacție „militară” pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obține prin încălcarea Tratatului INF, a avertizat vineri președintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.
„De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancționată Tratatul INF, dezvoltând și amplasând în secret un sistem balistic care constituie o amenințare directă pentru aliații noștri și pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligațiile asumate în cadrul Tratatului INF și vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în șase luni, dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare și echipamentelor asociate. Aliații noștri din cadrul NATO ne susțin total, întrucât înțeleg amenințarea reprezentată de Rusia și riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului”, a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe. „Statele Unite au respectat în totalitate Tratatul INF mai mult de 30 de ani, dar nu vom rămâne sub obligația termenilor acordului, în timp ce Rusia îl încalcă. Nu putem fi singura țară din lume care să aibă obligații unilaterale prin acest Tratat sau prin altele. Vom avansa spre dezvoltarea propriilor opțiuni de reacție militară și vom colabora cu NATO și cu alți aliați și parteneri pentru a opri Rusia să obțină avantaje militare prin acest comportament ilegal.”
Full statement from President @realDonaldTrump on the INF Treaty: https://t.co/08gxopHqD7
— The White House (@WhiteHouse) February 1, 2019